Οικονόμου για υποχρεωτικό εμβολιασμό: «Η κυβέρνηση δεν είναι ούτε think tank, ούτε ΜΚΟ, για να συζητά μόνο με ευχολόγια» | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Οικονόμου για υποχρεωτικό εμβολιασμό: «Η κυβέρνηση δεν είναι ούτε think tank, ούτε ΜΚΟ, για να συζητά μόνο με ευχολόγια»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο OPEN, αναφέρθηκε στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών και σημείωσε ότι στόχος είναι να επιτευχθούν τα υψηλότερα δυνατά ποσοστά στον εμβολιασμό τους.

«Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα: Από την ώρα που δεν διαφωνεί κανείς, από την ώρα που μήνες πριν έχουμε στη διάθεση των ανθρώπων κάθε πληροφορία για να απαντήσει στις ανησυχίες και στα ερωτηματικά τους, από την ώρα που δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά από πουθενά ότι το εμβόλιο εγκυμονεί κάποιο σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους, από την ώρα που το εμβόλιο είναι διαθέσιμο για όποιον θέλει, ακόμα και αυθημερόν, τι ακριβώς προτείνουν, για να πετύχουμε αυτό το οποίο συμφωνούμε ότι είναι αναγκαίο; Δεν υπάρχει πρόταση. Υπάρχει η διάσταση της… προαιρετικής υποχρεωτικότητας. Αυτό, όμως, είναι αστείο για να κουβεντιάζεται σοβαρά εδώ που βρισκόμαστε, με τα σημερινά δεδομένα της πανδημίας. Η κυβέρνηση δεν είναι ούτε think tank, ούτε ΜΚΟ, για να συζητά με ευχολόγια, χωρίς να αναλαμβάνει δράσεις και παρεμβάσεις», δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

Ως προς τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στο ΕΣΥ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι προφανώς η κυβέρνηση περιμένει αρρυθμίες, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει σχεδιασμός για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα σε τρεις άξονες: Πρώτον, την ταχύτατη είσοδο νέου δυναμικού στο Σύστημα Υγείας, δεύτερον, την αναδιάταξη του δυναμικού που ήδη υπάρχει, όπου κριθεί αναγκαίο, και, τρίτον, την προσφυγή σε διοικητικές κυρίως υπηρεσίες και του ιδιωτικού τομέα, όπου αυτό μπορεί να γίνει.

Ως προς την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ο κ. Οικονόμου είπε πως πρόκειται για μια επιλογή που υπάρχει, ανάλογα με τον ρυθμό αύξησης των εμβολιασμών. «Μέχρι όμως να φτάσουμε εκεί, νομίζω ότι η δουλειά που πρέπει να κάνουμε όλοι μας, κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, αυτοδιοίκηση, εκκλησία και όποιος έχει δημόσιο λόγο, είναι να καλούμε τον κόσμο να σπεύσει να εμβολιαστεί. Να πιάσουμε αυτό τον αριθμό του σχεδόν ενός εκατομμυρίου εμβολιασμένων που μας λείπει ακόμη, προκειμένου να χτίσουμε το τείχος ανοσίας, που οι ειδικοί λένε ότι αποτελεί μια ισχυρή, επαρκή θωράκιση, εγγύηση, απέναντι στο τέταρτο κύμα.

Καθημερινά αξιολογούνται οι δείκτες και από τις νοσηλείες και από τις ΜΕΘ και από τα τεστ, και διαμορφώνονται οι αποφάσεις. Είναι μια κατάσταση δυναμική που δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Ο ρυθμός αύξησης των εμβολιασμών θα παίξει έναν καταλυτικό ρόλο σε όλες τις αποφάσεις», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.