Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για βαριά νόσηση σε ασθενείς με καρκίνους του θώρακα και COVID-19 | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για βαριά νόσηση σε ασθενείς με καρκίνους του θώρακα και COVID-19

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από τον Alessio Cortellini, MD, στο Journal of Thoracic Oncology, ο κίνδυνος θανάτου για ασθενείς με λοίμωξη SARS-CoV-2 και καρκίνο του θώρακα βασίζεται σε επτά βασικούς καθοριστικούς παράγοντες.

Όπως σημειώνουν οι ιατροί της Γ’ Παθολογικής Κλινικής (Νοσοκομείο Σωτηρία), της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γαρυφαλλιά Πουλάκου (Επίκουρη Καθηγήτρια), Κοσμάς Πανταζόπουλος (Ακαδημαϊκός Υπότροφος) και Κωνσταντίνος Συρίγος (Καθηγητής-Διευθυντής), οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από το Thoracic Cancers International COVID-19 Collaboration (TERAVOLT), ένα ενεργό παγκόσμιο μητρώο που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2020, με σκοπό να κατανοήσει τον αντίκτυπο της λοίμωξης από COVID-19 σε ασθενείς με κακοήθειες θωρακικής νόσου παγκόσμια. Συνολικά, 114 κέντρα σε 19 χώρες έχουν ενεργοποιήσει τη μελέτη και 92 έχουν συνεισφέρει δεδομένα.

Στη μελέτη εντάχθηκαν ασθενείς που έπασχαν από καρκίνους του θώρακα (μη μικροκυτταρικό και μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, μεσοθηλίωμα, όγκους θύμου και άλλους νευροενδοκρινικούς όγκους πνευμονικής προέλευσης) και είχαν διάγνωση COVID-19 είτε εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη (με χρήση PCR/ορολογική εξέταση), είτε ύποπτη λοίμωξη SARS-CoV-2 με βάση ακτινολογικά ευρήματα που συνάδουν με πνευμονία COVID-19 και κλινικά συμπτώματα (π.χ. πυρετός > 99,5°C, βήχας, μείωση κορεσμού οξυγόνου τουλάχιστον 5%, βήχας, διάρροια, ωτίτιδα, δυσγευσία, μυαλγία, αρθραλγία, επιπεφυκίτιδα και ρινόρροια).

Μέχρι τις 15 Απριλίου 2021, οι ερευνητές είχαν αξιολογήσει 1.491 ασθενείς σε 18 χώρες, με μια μέση περίοδο παρατήρησης τις 42 ημέρες. Ο Δρ. Κορτελίνι, από το Imperial College του Λονδίνου, και οι συν-ερευνητές του ανέφεραν 361 θανατηφόρα συμβάντα με συνολικό ποσοστό θνησιμότητας, από όλες τις αιτίες, το 24,2%.

Ακολούθησε αναδρομική εξέταση, χρονικά, η οποία εντόπισε επτά κύριους καθοριστικούς παράγοντες θανάτου σε περισσότερες από 70 μεταβλητές που αναλύθηκαν.

Οι παράγοντες που αποδείχθηκε ότι συμβάλλουν στη θνησιμότητα είναι:

  1. ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ (κλίμακα ECOG)
  2. ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΥΔΕΤΕΡΟΦΙΛΩΝ
  3. ΠΡΟΚΑΛΣΙΤΟΝΙΝΗ ΟΡΟΥ
  4. ΣΤΑΔΙΟ ΟΓΚΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ COVID-19
  5. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ
  6. C-ΑΝΤΙΔΡΩΣΑ ΠΡΩΤΕΪΝΗ ( C-RP)
  7. ΗΛΙΚΙΑ

Δεδομένων των χαρακτηριστικών της νόσου και του κοινού οργάνου-στόχου (=πνεύμονας), οι ασθενείς με κακοήθειες του θώρακα έχει αποδειχθεί ότι παρουσιάζουν υψηλότερη νοσηρότητα και θνησιμότητα από λοίμωξη SARSCoV-2, με ποσοστά θνησιμότητας να κυμαίνονται από 22% έως 41%, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία. Η κακή βιολογική κατάσταση (performance status) των ασθενών έδειξε την ισχυρότερη σχέση με την κακή έκβαση της νόσησης με COVID-19.

Συμπερασματικά, η εκτίμηση των συγκεκριμένων παραγόντων αποτελεί ένα ισχυρό σύστημα πρόγνωσης, το οποίο μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τους κλινικούς γιατρούς, ενώ μένει να αναλυθούν και δεδομένα μετά τους εμβολιασμούς, σύμφωνα με τους γιατρούς της μελέτης.