Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Τα σημάδια που πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Τα σημάδια που πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς

Η έξαρση των κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών έχει σημάνει συναγερμό σε γονείς και παιδιάτρους, οι οποίοι παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις διεθνώς.

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν 170 καταγεγραμμένα περιστατικά παγκοσμίως, τα περισσότερα από τα οποία στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα όσα είπε στην ΕΡΤ η παιδο-γαστρεντερολόγος, παιδο-ηπατολόγος στο «Αττικόν», Ινώ Καναβάκη. Προς το παρόν, στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί κάποιο σχετικό περιστατικό.

Σύμφωνα με την κα Καναβάκη, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να προλάβουμε την οξεία ηπατίτιδα, ωστόσο είναι κρίσιμης σημασίας η τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Ως προς τα «καμπανάκια που θα πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς, η γιατρός διευκρίνισε ότι το μόνο ειδικό σύμπτωμα που έχει η οξεία ηπατίτιδα είναι ο ίκτερος, δηλαδή το κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος.

Άλλα συμπτώματα που απαιτούν την προσοχή των γονέων είναι η αλλαγή στο χρώμα των ούρων και των κοπράνων, ο κνησμός στο σώμα, ο πυρετός, η ναυτία, αλλά και ο πόνος στην κοιλιά.