Ο"Προμηθέας"ενημερώνει για Ηπατίτιδα C και Στίγμα | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Ο”Προμηθέας”ενημερώνει για Ηπατίτιδα C και Στίγμα

Η Ηπατίτιδα C αποτελεί μία ιάσιμη νόσο που έχει ασυμπτωματικό χαρακτήρα. Στη χώρα μας ζουν περίπου 130-160.000 άνθρωποι με ενεργή χρόνια Ηπατίτιδα C, εκ των οποίων μόνο το 20% γνωρίζει για την κατάσταση της υγείας του. Η Ηπατίτιδα C είναι πολυεπίπεδη ως ασθένεια, με μία από τις σημαντικές διαστάσεις της να είναι και η κοινωνική, η οποία έχει άμεσο συναισθηματικό και ψυχολογικό αντίκτυπο στη ζωή του ασθενή.

Το κοινωνικό στίγμα αναφέρεται στη σχέση του ατόμου που φέρει ένα ανεπιθύμητο κοινωνικά χαρακτηριστικό με το κοινωνικό του περιβάλλον, το οποίο το διαφοροποιεί από την υπόλοιπη κοινωνία και το οδηγεί στο να χάνει σχεδόν την ανθρώπινή του οντότητα και να ταυτίζεται με το ανεπιθύμητο χαρακτηριστικό. Οι αιτίες στις οποίες αποδίδεται το κοινωνικό στίγμα κατατάσσονται σε ειδικές συμπεριφορές και καταστάσεις, αλλά και σε νόσους στις οποίες αποδίδονται αρνητικοί χαρακτηρισμοί.

Μετά την επιτυχημένη έκβαση του Α’ μέρους της εκστρατείας που αφορούσε στην προτροπή του γενικού πληθυσμού σε εξετάσεις, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος”Προμηθέας”ξεκινά την υλοποίηση του Β’ μέρους της εκστρατείας ευαισθητοποίησης για τη νόσο της Ηπατίτιδας C, με τίτλο “Η Έκφραση της Υγείας Μέσα από την Τέχνη”.

Με σύμμαχο μία μορφή Τέχνης με μεγάλη απήχηση, την “Street Art”, ο”Προμηθέας” επιχειρεί να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα κατά της τοποθέτησης”ταμπέλας-ετικέτας”. Κεντρικό εικαστικό της ενημερωτικής αυτής εκστρατείας αποτελεί η τοιχογραφία του παγκόσμιας φήμης Έλληνα καλλιτέχνη ΙΝΟ (www.ino.net), ο οποίος φιλοτέχνησε τον κεντρικό τοίχο στην πρόσοψη του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, με απώτερο στόχο να κατακρίνει την αρνητική συμπεριφορά των ανθρώπων ως προς οτιδήποτε διαφέρει από αυτούς, ειδικά όταν η διαφοροποίηση αυτή δεν οφείλεται σε προσωπική επιλογή του ατόμου.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Ηπατίτιδα C δεν μεταδίδεται με καμία από τις συνήθεις ανθρώπινες κοινωνικές επαφές.

Υποστηρικτές του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος”Προμηθέας”σε αυτό το φιλόδοξο έργο είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Μακεδονίας και Θράκης και το Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο.

Στα πλαίσια της εκστρατείας”Η Έκφραση της Υγείας μέσα από την Τέχνη”, δημιουργήθηκε και βίντεο με πλάνα από τη διαδικασία δημιουργίας της εν λόγω τοιχογραφίας από τον ΙΝΟ. Η εκστρατεία θα”τρέξει”μέσα στο 2017.