Ορίστηκε σειρά συναντήσεων Πλεύρη-ΙΣΑ πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου περί ΠΦΥ | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Ορίστηκε σειρά συναντήσεων Πλεύρη-ΙΣΑ πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου περί ΠΦΥ

Οι θέσεις του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας συζητήθηκαν με τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, στο πλαίσιο συνεδρίασης του Δ.Σ. του Συλλόγου. Τονίστηκε ότι πάγια θέση του ΙΣΑ είναι η ελεύθερη επιλογή ιατρού από τον ασθενή και η συμμετοχή όλων των ιατρών, με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση, και χωρίς υποχρεωτικό σύστημα παραπομπών. Επίσης, τέθηκε από τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΣΑ, το σοβαρό ζήτημα της συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων στους ανασφάλιστους αποκλειστικά από τις δημόσιες δομές, που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην ευαίσθητη αυτή κοινωνική ομάδα.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει διαβούλευση με τους εκπροσώπους του ιατρικού κόσμου καθώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αγκαλιάσει ο γιατρός τη μεταρρύθμιση. Ορίστηκε, μάλιστα, μια σειρά συναντήσεων με το Δ.Σ. του ΙΣΑ προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση των απόψεων πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, τόνισε ότι υγεία χωρίς γιατρούς δεν γίνεται και επεσήμανε την ανάγκη για συγκρότηση ενός αξιόπιστου και σύγχρονου συστήματος ΠΦΥ.

«Πιστεύουμε σθεναρά σε μια ισχυρή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που αποτελεί βασικό πυλώνα για κάθε σύγχρονο σύστημα υγείας, γεγονός που αποδείχθηκε περίτρανα και στη μεγάλη υγειονομική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας. Απαραίτητη προϋπόθεση για ένα σύγχρονο σύστημα ΠΦΥ είναι η συμμετοχή όλων των γιατρών και η ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών στο υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας μας. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στον προσυμπτωματικό έλεγχο και την πρόληψη μέσα από συγκεκριμένα πρωτόκολλα και με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ.