Παγκόσμια Ημέρα NASH: Η σιωπηλή νόσος που πλήττει πάνω από 115 εκατ. ανθρώπους ετησίως | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Παγκόσμια Ημέρα NASH: Η σιωπηλή νόσος που πλήττει πάνω από 115 εκατ. ανθρώπους ετησίως

H δεύτερη Πέμπτη του Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για τη Μη Αλκοολική Στεατοηπατίτιδα (NAFLD/NASH) και, όπως κάθε χρόνο, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» ενώνει τις δυνάμεις του με την πρωτοβουλία Global Liver Institute και άλλους 80 οργανισμούς, απέναντι στη NASH. Στόχος παραμένει η ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού, καθώς και η προαγωγή της πρόληψης, απέναντι σε μια σιωπηλή νόσο που ετησίως πλήττει πάνω από 115 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

H Μη Αλκοολική Στεατοηπατίτιδα (NASH) προκαλείται όταν το υπερβολικό λίπος μετατρέπεται σε φλεγμονή (οίδημα στο ήπαρ) και ίνωση (τραυματισμό) του ήπατος. Εάν είναι αρκούντως σοβαρή, μπορεί να προκαλέσει κίρρωση ή ακόμη και καρκίνο του ήπατος. Η Μη Αλκοολική Λιπώδης Νόσος του Ήπατος (NAFLD) είναι μια ιατρική πάθηση, κατά την οποία αναπτύσσεται υπερβολική ποσότητα λίπους στο ήπαρ. Εάν δεν θεραπευτεί, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές στη λειτουργία του ήπατος.

Οι NAFLD/NASH μπορεί, στα πρώιμα στάδια, να έχουν πολύ λίγα εμφανή συμπτώματα, εντούτοις υπάρχουν αρκετά τεστ για τη διάγνωση τους όπως: Γενικό ιατρικό ιστορικό/γενικές εξετάσεις αίματος, υπέρηχους ή μαγνητική τομογραφία, βιοψία ήπατος.

Βασικός σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας NASH αποτελεί η ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού, καθώς και των ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο χωρίς να το γνωρίζουν, όπως άτομα με παχυσαρκία ή διαβήτη.

Φέτος, η συμμετοχή του «Προμηθέα» στην εκστρατεία γίνεται μέσω της αληθινής ιστορίας μιας ασθενούς, ελπίζοντας ότι λόγια της, μέσω της εμπειρίας της, να είναι η κινητήριος δύναμη για την ευαισθητοποίηση και άλλων συμπολιτών μας.

Ο Πρόεδρος του Προμηθέα, κ. Γιώργος Καλαμίτσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα NASH 2022, δήλωσε: «Οι ασθενείς με NAFLD/NASH υποδιαγιγνώσκονται λόγω της έλλειψης ενημέρωσης σχετικά με τη νόσο και τα συμπτώματά της που είναι δύσκολο να ταυτοποιηθούν και, γι’ αυτό τον λόγο, επίσημες μελέτες υπολογίζουν ότι 357 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα νοσήσουν έως το 2030. Επιτακτική ανάγκη όλων μας είναι η αλλαγή στον τρόπο ζωής και, συγκεκριμένα, η αύξηση της σωματικής άσκησης και σωστής διατροφής, χωρίς να παραλείπουμε τις τακτικές μας εξετάσεις».

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Global Liver Institute για τη NASH: https://www.international-nash-day.com