Πελώνη για πανδημία: «Ήδη μπήκαμε στον δρόμο για την επιστροφή στο μέλλον» | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Πελώνη για πανδημία: «Ήδη μπήκαμε στον δρόμο για την επιστροφή στο μέλλον»

«Πιστεύουμε ότι το φετινό Πάσχα θα σηματοδοτήσει και το πέρασμα της χώρας στην εποχή μετά την πανδημία και την είσοδο σε μια νέα περίοδο ισχυρής ανάκαμψης», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ξεκινώντας την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Δυστυχώς η παράταση της πανδημίας δεν επιτρέπει να γιορτάσουμε ούτε φέτος σύμφωνα με τις παραδόσεις και τις συνήθειές μας. Κοινός στόχος τώρα είναι ένα ασφαλές Πάσχα, για να έχουμε ένα ελεύθερο καλοκαίρι», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι «με αυτό το γνώμονα παρατάθηκε έως και τη Δευτέρα 10 Μαΐου η απαγόρευση των υπερτοπικών μετακινήσεων σε ολόκληρη την επικράτεια. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό στα αστικά κέντρα και υπάρχει κίνδυνος διασποράς στην περιφέρεια, όπου είναι άλλες οι δυνατότητες του ΕΣΥ». 

Όπως τόνισε η κ. Πελώνη, ειδικά στην Αττική η μετακίνηση απαγορεύεται τόσο εκτός ορίων της περιφέρειας, όσο και από και προς την περιφερειακή ενότητα νήσων. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπονται υπερτοπικές μετακινήσεις αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, υγείας, επικοινωνίας διαζευγμένων γονέων με τα παιδιά τους, μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας και κηδεία. Πάντοτε, βέβαια, με τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα.

Διευκρίνισε, επίσης, ότι «διεξάγονται, και θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, αυστηροί έλεγχοι, τόσο στις εθνικές οδούς και τους παράδρομους, όσο και στα λιμάνια.

Σημειώνεται ότι, μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, η κυκλοφορία επιτρέπεται έως τις 10 το βράδυ, και οι εκκλησίες μας θα λειτουργήσουν, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ιεράς Συνόδου, νωρίτερα. Υπενθυμίζεται η ανάγκη χρήσης μάσκας και τήρησης των αποστάσεων. Αλλά και η υποχρέωση περιορισμού των προσώπων που θα βρεθούμε στο γιορτινό τραπέζι σε δύο οικογένειες έως 9 άτομα, εάν πρόκειται για κλειστό, και έως 12 άτομα σε ανοιχτό χώρο».

Ως προς την πανδημία και τους εμβολιασμούς, η κυβερνητική εκπρόσωπος επεσήμανε πως «είναι θετικό το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια σταδιακή (αλλά αργή ακόμη) αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία, καθώς και των διασωληνωμένων. Φαίνεται, πάντως, ότι ήδη μπήκαμε στον δρόμο για την επιστροφή στο μέλλον. Και είναι υποχρέωση όλων να κάνουμε λίγη ακόμη υπομονή, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και να μην εφησυχάζουμε…

Έχουμε ήδη σύμμαχό μας τον καιρό, τα τεστ αυτοδιάγνωσης, αλλά -πάνω από όλα- τους εμβολιασμούς, που συνεχίζονται με υποδειγματικό τρόπο και εντατικούς ρυθμούς».

Η κ. Πελώνη εξέφρασε ευχαριστίες στους υγειονομικούς και σε όλους όσοι μετέχουν στην Επιχείρηση «Ελευθερία» τόσο για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρουν, όσο και γιατί θα εργαστούν όλες τις επόμενες μέρες, με εξαίρεση την Κυριακή του Πάσχα. «Είναι και αυτό ένα μήνυμα προς τους συμπολίτες μας πως, στον δρόμο για το τείχος της ανοσίας, δεν θέλουμε να χάσουμε ούτε ώρα.

Ας απευθύνουμε, λοιπόν, όλοι (κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, Εκκλησία, κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς) έκκληση σε όσους μπορούσαν και δεν το έκαναν ακόμη, να μπουν στην πλατφόρμα και να κλείσουν το δικό τους ραντεβού εμβολιασμού. Είναι άδικο να χάνονται ζωές, την ώρα που μπορούν να σωθούν. Το καλύτερο εμβόλιο, όπως τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι το πιο γρήγορο εμβόλιο. Συνεπώς όλοι, κυρίως οι μεγαλύτεροι, ας σπεύσουν να το κάνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Τέλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Επιχείρηση «Ελευθερία» εξελίσσεται με υποδειγματικό τρόπο και επεκτείνεται σταδιακά: Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 2.870.000 εμβολιασμοί, 2.025.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, που αντιστοιχεί στο 19,3%, ενώ πλήρως εμβολιασμένοι είναι 845.000 ποσοστό που αντιστοιχεί σε 8%.

  • Από σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30-39 με το εμβόλιο της AstraZeneca. Σημειώνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα κάποιος που θα κλείσει ραντεβού μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα να εμβολιαστεί άμεσα .
  • Τη Μεγάλη Πέμπτη, 29 Απριλίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 40-44 με το εμβόλιο της AstraZeneca.
  • Το Μεγάλο Σάββατο, 1η Μαΐου, θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους συμπολίτες μας της ηλικιακής ομάδας 45-49 και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια.
  • Από τις 5 Μαΐου αυξάνεται κατά πολύ η δυναμικότητα του συστήματος, καθώς θα αναπτυχθούν συνολικά 1.500 εμβολιαστικά κέντρα, ενώ θα προστεθούν και άλλα στη συνέχεια, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του Μαΐου και του Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μετά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχει δώσει το «πράσινο φως» για εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, οι οποίοι θα ξεκινήσουν στη χώρα μας την Τετάρτη 5 Μαΐου.