Πελώνη: Σήμερα οι ανακοινώσεις για την κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Πελώνη: Σήμερα οι ανακοινώσεις για την κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους

Η Επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει σήμερα σχετικά με την κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, σύμφωνα με τα όσα είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ως προς την κατάργηση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, η κ. Πελώνη σχολίασε: «Κάθε πράγμα στον καιρό του. Σήμερα η Επιτροπή θα εξετάσει το θέμα της μάσκας στους εξωτερικούς χώρουςΌπου υπάρχει συνωστισμός τα μέτρα θα πρέπει να εξακολουθούν να τηρούνται».

Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, τόσο τα πράγματα θα είναι καλύτερα σχετικά με ένα ενδεχόμενο νέο κύμα του ιού το φθινόπωρο, το οποίο θα αφορά περισσότερο τους ανεμβολίαστους.

Ως προς τα ποσοστά των εμβολιασμένων, δε, η κ. Πελώνη σημείωσε ότι είμαστε σε καλό επίπεδο και προχωράμε, ενώ αυτό το καλοκαίρι δεν θα είναι σαν το περσινό, επειδή έχουμε το όπλο των εμβολίων στα χέρια μας. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, εάν χρειαστεί, το φθινόπωρο θα ληφθούν στοχευμένα μέτρα, τα οποία όλοι απευχόμαστε.

Όταν της ζητήθηκε να κάνει μια εκτίμηση σχετικά με το ποσοστό εμβολιασμένων στο οποίο θα φτάσουμε, η κυβερνητική εκπρόσωπος απέφυγε να κάνει πρόβλεψη, τονίζοντας: «Εφόσον τηρηθούν οι παραδόσεις των δόσεων των εμβολίων, θα είμαστε εντάξει. Στοίχημα είναι η συμμετοχή του κόσμου, να πειστούν όλοι ότι τα οφέλη του εμβολιασμού είναι μεγάλα».

Ως προς το αν τα μέτρα που ενδεχομένως να ληφθούν το φθινόπωρο θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους ή όλους, η κ. Πελώνη επεσήμανε ότι αυτή η συζήτηση δεν είναι της παρούσης, ενώ διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών είναι θέμα των επιστημόνων, και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι εκείνη που θα εισηγηθεί σχετικά.

Επιπλέον, η κ. Πελώνη ανέφερε ότι τα self test θα συνεχίσουν να δίνονται από τα φαρμακεία, με εξαίρεση την Αχαΐα, όπου οι πολίτες θα τα προμηθεύονται από τα σούπερ μάρκετ και στην Αττική θα υπάρξει λίστα φαρμακείων. «Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, τα self test θα καθίστανται λιγότερο αναγκαία. Έχουν δείξει την αποτελεσματικότητά τους», υπογράμμισε.

Για το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης σημείωσε ότι, εφόσον χρειαστεί, θα υπάρξει πρόβλεψη και με τις προμήθειες της ΕΕ και πως είναι θέμα που θα μας το πουν οι επιστήμονες. «Εφόσον είναι πολιτική που θα ακολουθηθεί, θα την ακολουθήσουμε κι εμείς».

Σχολιάζοντας δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβερνητική εκπρόσωπος επεσήμανε ότι οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την εικόνα της στιγμής: «Η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, και τώρα στρέφει το βλέμμα της και στη μετά την πανδημία εποχή, προχωρώντας μεταρρυθμίσεις», συμπλήρωσε.