Πλεύρης: Αναστολή των μέτρων μετά το Πάσχα - Μέσα στην εβδομάδα οι ανακοινώσεις | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Πλεύρης: Αναστολή των μέτρων μετά το Πάσχα – Μέσα στην εβδομάδα οι ανακοινώσεις

Τον Μάιο θα ανασταλούν τα μέτρα κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με τα όσα προανήγγειλε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι πρόκειται για αναστολή και όχι άρση, καθώς το φθινόπωρο η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί και πιθανόν κάποια από τα μέτρα να επανέλθουν.

Στο πλαίσιο αυτής της αναστολής περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο να καταργηθεί η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης προς το καλοκαίρι: «Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ισχύουν ως ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για την κίνηση. Πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι, που κατά βάση ο πληθυσμός είναι σε εξωτερικούς χώρους, θα εξεταστεί αν και πού θα χρειάζεται η επίδειξη. Σίγουρα, πάντως, θα υπάρχει αποκλιμάκωση», υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης.

Ωστόσο, δεν αναμένεται να ανασταλεί άμεσα η χρήση της μάσκας. «Είναι ένας σχετικά ήπιος περιορισμός που έχει να κάνει με εσωτερικούς χώρους ή όπου υπάρχει συνωστισμός. Μπορούμε να είμαστε πιο επιφυλακτικοί. Δε χρειάζεται να γίνουν γρήγορες κινήσεις», σχολίασε ο Υπουργός Υγείας.

Οι ανακοινώσεις για την αναστολή των μέτρων αναμένεται να γίνουν μέσα στην εβδομάδα.

Ως προς τον εορτασμό του Πάσχα, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι δεν θα απέχει από αυτό που ισχύει σήμερα: «Υπάρχει πλήρης ελευθερία κινητικότητας στον εμβολιασμένο πληθυσμό και σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, δεν απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις. Προφανώς θα υπάρχουν συστάσεις. Ωστόσο δε θα μπούμε σε περιορισμούς. Θα ήταν παράλογο από τη στιγμή που πάει ο κόσμος σε νυχτερινά κέντρα χωρίς περιορισμό, να βάλουμε τώρα όριο».

Σχετικά με το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι «αυτή τη στιγμή όλα είναι πιθανά», λέγοντας ότι αναμένεται μέσα στον Απρίλιο ο ECDC και ο EMA να καταλήξουν στο πώς θα κινηθούμε από δω και πέρα.

Ως προς τη χορήγηση τρίτης δόσης στα παιδιά, σχολίασε ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποια σχετική επίσημη απόφαση.