Πλεύρης: Ανοίγουμε το ΕΣΥ για τους ιδιώτες γιατρούς, επιτρέποντας στους γιατρούς του ΕΣΥ να αναπτύσσουν ήπια ιδιωτικό έργο | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Πλεύρης: Ανοίγουμε το ΕΣΥ για τους ιδιώτες γιατρούς, επιτρέποντας στους γιατρούς του ΕΣΥ να αναπτύσσουν ήπια ιδιωτικό έργο

Στο επερχόμενο νομοσχέδιο που αφορά στο ΕΣΥ, στον Προσωπικό Γιατρό, αλλά και στο τι μέλλει γενέσθαι με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σχετικά με το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ

«Αυτή τη στιγμή έρχεται ένα νομοσχέδιο, το οποίο έχει επεξεργαστεί και η Αναπληρώτρια Υπουργός η Μίνα η Γκάγκα, η οποία προέρχεται από το ΕΣΥ.

Αυτό το νομοσχέδιο, πρώτα απ’ όλα, βελτιώνει την εκπαίδευση των γιατρών. 

Ερχόμαστε και δίνουμε τη δυνατότητα και παραπάνω χρήματα μέσα στα ΤΕΠ, στα επείγοντα περιστατικά που εργάζονται. Όλα αυτά συνδυάζονται με 700 εκατομμύρια που έχουν διασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και ερχόμαστε σε δύο κρίσιμες διατάξεις, διότι αυτές είναι που θέτουν και να τις πούμε πάρα πολύ απλά. 

Η μία διάταξη προβλέπει ότι, όπου βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις, θα μπορούν αυτές να είναι μερικής απασχόλησης. 

Στην Κω, λόγου χάρη, απουσιάζει παθολόγος, και έχουμε 8 παθολόγους ιδιώτες οι οποίοι δεν θέλουν να ενταχθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δίνουμε τη δυνατότητα, αντί να βγάζεις προκήρυξη πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, να δίνεις τη δυνατότητα μερικής απασχόλησης.     

Άρα, οι ιδιώτες γιατροί να μπουν μέσα, τους πληρώνει το δημόσιο. Εργάζονται και, παράλληλα, έχουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα. Επιπλέον, συμβάλλει στην ισορροπία των γιατρών του ΕΣΥ, καθώς είναι μια πραγματικότητα ότι υπάρχει απουσία ιατρικού προσωπικού συνολικά στην Ευρώπη. 

Όλες οι χώρες έχουν το σύστημα που λέμε, πλην της Κύπρου. Όλες οι χώρες δίνουν αυτή τη δυνατότητα. 

Στους γιατρούς του ΕΣΥ και τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, εφόσον συμμετέχουν σε όλες τις εφημερίες, εφόσον συμμετέχουν στο ολοήμερο πρόγραμμα, δηλαδή κάνουν και απογευματινά χειρουργεία και απογευματινές εφημερίες, τους δίνουμε τη δυνατότητα με σύμφωνη γνώμη της ΥΠΕ για μία ή δύο φορές την εβδομάδα να μπορούν να έχουν και ιδιωτικό έργο εκτός του ΕΣΥ, ώστε να μην έχουμε το φαινόμενο μαζικών παραιτήσεων για να φεύγουν είτε στο εξωτερικό είτε στον ιδιωτικό τομέα. 

Δεν επηρεάζεται καθόλου η λειτουργία του ΕΣΥ. Αντί να μπαίνει κάποιος με μπλοκάκι για έναν μήνα που τον χρειαζόμαστε, λόγου χάρη, ξέρει κάποιος ότι θα εργάζεται δυο-τρεις μέρες στο ΕΣΥ και πληρώνεται αναλόγως

Αντιστοίχως, οι γιατροί του ΕΣΥ, αφού εξαντλήσουν όλες τις υποχρεώσεις τους στο ΕΣΥ, για μία ή δύο μέρες θα μπορούν να έχουν και μία συνεργασία με ιδιωτικό φορέα. 

Δηλαδή, κοινώς, ανοίγουμε το ΕΣΥ τόσο για τους ιδιώτες γιατρούς που είναι έξω και θέλουν να μπουν χωρίς να απωλέσουν το χαρακτήρα να έχουν και ιδιωτικό έργο, αλλά και στους γιατρούς του ΕΣΥ ήπια, πάρα πολύ ήπια, να μπορούν να αναπτύσσουν κι ένα ιδιωτικό έργο.

Είναι πολύ σημαντικό ότι, για πρώτη φορά, δίνουμε ένα επιπλέον επίδομα στους γιατρούς που θα βρίσκονται στα επείγοντα

Το νομοσχέδιο δίνει μία στόχευση στα επείγοντα, ώστε να μπορούν τα επείγοντα να χειρίζονται άμεσα τα περιστατικά που έχουν.

Δίνουμε τη δυνατότητα να μπει κάποιος που προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα με μερική απασχόληση, και θα περιθάλπει τον άρρωστο χωρίς να πληρώνει τίποτα ο πολίτης. 

Αυτό δεν μπορώ να καταλάβω πώς το φαντάζεται κάποιος ως ιδιωτικοποίηση. 

 Καθημερινά παραιτούνται αναισθησιολόγοι και θέλουν να πάνε ή στο εξωτερικό ή στον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτούς λοιπόν τους αναισθησιολόγους, γιατί από αυτές τις ειδικότητες θα ξεκινήσει το μέτρο, το Εθνικό Σύστημα Υγείας δίνει τη δυνατότητα να παραμείνουν και να μη φεύγουν για το εξωτερικό.

Από την άλλη πλευρά, θα μπορούν να έχουν και ένα ιδιωτικό έργο, για να μη βλέπουν τους συναδέλφους τους είτε στο εξωτερικό, είτε στον ιδιωτικό τομέα, να έχουν πολύ περισσότερες απολαβές. 

Δε θίγεται καθόλου ο δημόσιος χαρακτήρας».

Σχετικά με τον Προσωπικό Γιατρό

 «Έχουμε 4,5 εκατομμύρια πολίτες εγγεγραμμένους στο σύστημα. 3.400 γιατρούς και έχουν υλοποιηθεί 1.100.000 ραντεβού. 

Άρα, ο θεσμός προχωράει. Πού είναι το θέμα; Κάποια στιγμή το πρόγραμμα πρέπει να καλύψει όλο τον πληθυσμό, και ο πολίτης να βρίσκει με άνεση γιατρό και να μην ταλαιπωρείται, γιατί η κάλυψη της Αττικής είναι στο 50%. 

Τι κάνουμε τώρα; Πάμε στην επόμενη φάση. Μπαίνουν οι ειδικότητες και, παράλληλα, θα μπούνε και άλλοι γιατροί. Έχουμε έναν προγραμματισμό μέχρι τέλη Νοεμβρίου

Έχουμε πει ότι ο θεσμός λειτουργεί πιλοτικά μέχρι 31/12, χρειάζονται άλλοι 1.000 γιατροί για να έχουμε πλήρη κάλυψη του πληθυσμού. 

Πιστεύουμε ότι οι μισοί από αυτούς θα υπάρξουν. Άρα, ήπια όπως λέμε θα λειτουργήσει ο θεσμός. Το βασικό πλεονέκτημα αυτού του θεσμού είναι ότι δεν απευθύνεται σε ασθενείς. Απευθύνεται στον κάθε πολίτη, ώστε να έχει έναν γιατρό δωρεάν που του πληρώνει το κράτος από μικρή ηλικία, να κάνει τις προληπτικές εξετάσεις, να κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να παραμένει υγιής. 

Έχετε ακούσει για το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» του ελέγχου του καρκίνου του μαστού. Ήδη από τις εξετάσεις οι οποίες έχουν γίνει έχουμε τα πρώτα στοιχεία, θα δώσουμε τα ακριβή στοιχεία την επόμενη εβδομάδα, περίπου 2 χιλιάδες γυναίκες έχουν διαγνωστεί σε τόσο πρώιμο στάδιο, που δε θα χρειαστεί να κάνουν είτε μαστεκτομή, είτε άλλης φύσεως θεραπεία

Δηλαδή δίνοντας λεφτά στην πρόληψη, αυτές όλες οι γυναίκες άμα δεν έκαναν οι ίδιες μία πρωτοβουλία, τώρα πήγε η πολιτεία και τους βρήκε, τους είπε να κάνουν τη μαστογραφία. Αν οι ίδιες δεν είχαν την επιμέλεια να την κάνουν, κάποιες από αυτές μπορεί να πήγαιναν να την κάνουν, κάποιες άλλες να μην την κάνανε και θα βρίσκαμε καρκίνους σε ένα επόμενο στάδιο με ότι αυτό θα σήμαινε για την υγεία των ιδίων των γυναικών. 

Μέχρι το τέλος του χρόνου δεν πρόκειται να εφαρμοστεί το μέτρο της αυξημένης συμμετοχής που είναι ως κύρωση για όποιον δεν εγγράφεται, μέχρι το σημείο που θα υπάρχουν τόσοι γιατροί στο σύστημα που ο άλλος δεν θα εγγράφεται αποκλειστικά και μόνο.

Κίνητρα έχουμε δώσει είναι η προτεραιοποίηση των ραντεβού σε όσους είναι σε προσωπικό γιατρό, η χαμηλότερη συμμετοχή και για τους γιατρούς αντίστοιχα πέρα από τα χρήματα που δίνονται που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα, φτάνουν μέχρι και τα 70 χιλιάδες ευρώ το χρόνο κάποιος που θα κάνει πλήρη λειτουργία του θεσμού, θα υπάρξουν και μέσα από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης οικονομικά κίνητρα στο κομμάτι που έχει κάνει με τη διασύνδεση του φακέλου, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη προσέλευση γιατρών, γιατί θέλουμε ο πολίτης να έχει πραγματικά την ελευθερία επιλογής γιατρού. 

Τώρα εξετάζουμε τη δυνατότητα διασύνδεσης με τον ψηφιακό φάκελο του ασθενούς, οπότε πια θα έχουμε έναν φάκελο για να το καταλάβουν οι πολίτες, που όπου και να πηγαίνει με τη συναίνεσή του ο πολίτης δε θα χρειάζεται να δίνει ιστορικό. 

Θα πηγαίνει αύριο στον Ευαγγελισμό, θα μπαίνει ο Ευαγγελισμός και θα βλέπει ό,τι εξετάσεις έχει κάνει, ώστε να προλαμβάνουμε καταστάσεις όταν θα χρειάζεται ένας έλεγχος και δε θα επαναλαμβάνονται αχρείαστα εξετάσεις που έχουμε τα αποτελέσματά τους. Αυτό θέλει ένα κομμάτι διασύνδεσης, το οποίο θα το στηρίξουμε εξ ολοκλήρου οικονομικά η πολιτεία».

Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

«Θα αξιολογήσουμε τα στοιχεία του Οκτωβρίου. Αυτό μας λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ΣτΕ μας έχει πει ότι δεν μπορούμε να πάμε στο σκέλος της απόλυσης, πηγαίνουμε στο σκέλος της επαναξιολόγησης το μέτρου βάσει των δεδομένων της πανδημίας. 

Πανδημία αυτή τη στιγμή έχουμε. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει ακόμα τον Covid πανδημία. Άρα το έρεισμα που μπήκανε στην αναστολή υπάρχει. Θα αξιολογούνται όμως όπως μας είπε το ΣτΕ τα επιδημιολογικά στοιχεία. 

Δεν έχει παρθεί καμία απόφαση για επιστροφή αυτή τη στιγμή που μιλάμε

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε το μέτρο είναι μέχρι 31/12. Αν τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέψουν θα επιστρέψουν, εάν δεν το επιτρέψουμε, μέχρι 31/12 θα παραμείνουν και θα επαναξιολογηθεί τότε το μέτρο. Άρα τα στοιχεία του Οκτωβρίου είναι κρίσιμα».

Χημικός ευνουχισμός 

«Επειδή ακριβώς  ο Μάκης ο Βορίδης είναι και έγκριτος συνάδελφος νομικός και στο ποινικό δίκαιο, δεν μπορεί να υπάρξει ποινή χημικού ευνουχισμού. Πώς μπορεί να υπάρξει; Σε αυτό αναφέρεται ο Μάκης ο Βορίδης, ότι στη υφ΄ όρον απόλυση, δηλαδή να του πουν έχεις δεχτεί μία ποινή είκοσι χρόνια, αν θες να βγεις νωρίτερα οικειοθελώς δώσε τη συναίνεση για κάτι τέτοιο. 

Η δική μου θέση η προσωπική ξεκάθαρα είναι: Υπάρχουν εγκλήματα για τα οποία δεν πρέπει να υπάρχει υφ΄ όρον απόλυση. Είναι μία ξεκάθαρη θέση την οποία έχω υποστηρίξει διαχρονικά, η υφ΄ όρον απόλυση που είναι η δεύτερη ευκαιρία, δηλαδή κάποιος τιμωρείται ισόβια κι έχει μία δεύτερη ευκαιρία, έχει όρους και προϋποθέσεις. 

Η προστασία της κοινωνίας από αυτούς τους ανθρώπους έχει, κατά την εκτίμησή μου, ένα και μοναδικό χαρακτηριστικό: Η ποινή η οποία επιβάλλεται δεν έχει υφ΄ όρον απόλυση, άρα εκτελείται στο σύνολό της. Αν είναι είκοσι χρόνια είκοσι, αν είναι δεκαπέντε είναι δεκαπέντε, αν είναι ισόβια είναι ισόβια. Για λίγα αδικήματα.. 

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, όπως κι όλες οι χώρες, έχουν το σύστημα της υφ΄ όρον απόλυσης. 

Τι είναι η υφ΄ όρον απόλυση;  Ότι κρίνω κάποια στιγμή αυτόν που έχει διαπράξει ένα έγκλημα αν μπορεί να βγει στην κοινωνία. Η Ελλάδα το έχει στα 18 χρόνια τα ισόβια. 

Γιατί ξέρετε πότε η πολιτεία αισθάνεται αμήχανα; Κι αυτό που έγινε στον Άγιο Παντελεήμονα, ένας άνθρωπος που είχε καταδικαστεί επειδή ασέλγησε σε ανήλικο, κάνοντας χρήση της υφ΄ όρον απόλυσης βγήκε και είχε επόμενη πράξη. 

Ο βιαστής παιδιών δεν είναι κάποιος που μπήκε φυλακή, βγήκε και ξαφνικά μπορεί ομαλά να ενταχθεί στην κοινωνία. Αυτός παραμένει επικίνδυνος για τα παιδιά μας. 

Άρα, να μείνει μέσα και να εκτίσει όλη του την ποινή και να μην του δοθεί δεύτερη ευκαιρία. Η ζυγαριά εκεί γέρνει ξεκάθαρα, πρέπει να προστατευθούν τα παιδιά. 

Υπάρχουν εγκλήματα που η υφ΄ όρον απόλυση ή πρέπει να δίνεται με το σταγονόμετρο ή και καθόλου».