Πλεύρης: «Είπα το αυτονόητο για τη χρήση μάσκας και κάποιοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν» | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Πλεύρης: «Είπα το αυτονόητο για τη χρήση μάσκας και κάποιοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν»

Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σχολίασε τις επικρίσεις που δέχτηκε για τα όσα δήλωσε στις 11 Ιουλίου σχετικά με τη μετάδοση του κορονοϊού. «Είπα το αυτονόητο και κάποιοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Στους κλειστούς χώρους γίνεται πάντοτε μετάδοση, το ξέρουμε αυτό. Κλειστοί χώροι δεν υπάρχουν το καλοκαίρι στη χώρα μας. Όπου υπάρχουν και έχουμε μεγάλο συνωστισμό, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εκεί είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Οπουδήποτε αλλού υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας».

Σε ερώτηση για ποιον λόγο δεν υπάρχει πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι αυτό σχετίζεται με την ιδιαιτερότητα της παραλλαγής Όμικρον, η οποία δεν προκαλεί λοιμώξεις στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα (πνευμονία). Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι η μη πίεση στις ΜΕΘ αποτελεί προϊόν συνδυασμού, καθώς σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι η χώρα μας, από τον Απρίλιο και μετά, είναι στον μέσο ευρωπαϊκό όρο στον εμβολιασμό, ο ελληνικός πληθυσμός έχει εμβολιαστεί σχετικά πιο πρόσφατα.

Ως προς την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ο κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι αυτή θα ισχύσει κανονικά μέχρι τις 31/12. Παρόλα αυτά, συνέχισε: «Και για να σας πω κάτι που έχει σημασία, ενώ όταν ξεκίνησε η αναστολή είχαμε 6.212 υγειονομικούς σε αναστολή, με τα στοιχεία του Ιουλίου οι άνθρωποι που είναι σε αναστολή είναι 2.148. Οι μη εμβολιασμένοι αυτή τη στιγμή παραμένουν σε μια τραγική μειονότητα: στους 105.000 περίπου που εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχουμε 2000 ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί».