Πλεύρης: Οποιαδήποτε άρση μέτρου θα γίνει με την προϋπόθεση επανεξέτασης το φθινόπωρο | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Πλεύρης: Οποιαδήποτε άρση μέτρου θα γίνει με την προϋπόθεση επανεξέτασης το φθινόπωρο

Για την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων και την ενδεχόμενη επαναφορά τους το φθινόπωρο, αλλά και για τους ανεμβολίαστους, ασθενείς και υγειονομικούς, μίλησε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Όπως ο ίδιος σχολίασε, η υπομετάλλαξη της «Όμικρον» είναι ακόμα πιο μεταδοτική, σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχει παράλληλα και πλήρης κινητικότητα. Ωστόσο, διευκρίνισε, ο βασικός δείκτης που απασχολεί κυβέρνηση και ειδικούς είναι ο δείκτης της πίεσης στο ΕΣΥ, ο οποίος, αυτή τη στιγμή, παρά την άνοδο των κρουσμάτων και μια λογική αύξηση των νοσηλειών, δεν φαίνεται να αυξάνεται ανησυχητικά. Ο αριθμός των διασωληνωμένων συνεχώς μειώνεται, ενώ και η εξίσωση εισιτήριων – εξιτηρίων, δηλαδή η πληρότητα των απλών κλινών, παραμένει σε καλό επίπεδο.

«Πιστεύουμε ότι, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δηλαδή η Covid να μη δίνει πολλές και σοβαρές νοσηλείες, όπως στα τέλη του 2021 και στις αρχές του 2022, θα συνεχίσουμε κανονικά την αποκλιμάκωση των μέτρων», σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Ωστόσο, ο Υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε άρση μέτρου θα γίνει με την προϋπόθεση επανεξέτασης το φθινόπωρο, τότε που οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές. Όποιες αλλαγές γίνουν, είτε στον τομέα των πιστοποιητικών, είτε στη δυνατότητα πρόσβασης των ανεμβολίαστων σε χώρους που τώρα απαγορεύεται να μπουν, θα επανεξεταστούν διότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού. «Το θέμα είναι κατά πόσον θα το διατηρήσουμε στην απόλυτη μορφή του σχετικά με την πρόσβαση στους χώρους. Αυτό θα τεθεί στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, αλλά πρόκειται για ένα ζήτημα δυναμικό, εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας», σχολίασε ο κ. Πλεύρης, τονίζοντας: Στόχος της κυβέρνησης είναι, πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι, να έχουμε τους λιγότερους δυνατούς περιορισμούς.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στους νοσηλευόμενους με κορονοϊό στα νοσοκομεία, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, το 80% είναι ανεμβολίαστοι, και μάλιστα τη στιγμή που η εμβολιαστική κάλυψη έχει φτάσει στο 85% του ενήλικου πληθυσμού. «Από το εμβολιασμένο 85% του πληθυσμού, έχουμε 60 με 70 διασωληνωμένους, ενώ από το υπόλοιπο 15% του πληθυσμού, δηλαδή τους ανεμβολίαστους, νοσηλεύονται περίπου 300 διασωληνωμένοι.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο εμβολιασμός είναι αυτός που προστατεύει από τη βαριά νόσηση και, γι΄ αυτό, είναι επιτακτικό να γίνει. Και με πολύ δύσκολες αποφάσεις, με υποχρεωτικότητες, με μεγάλους περιορισμούς, καταφέραμε να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», τόνισε ο Υπουργός, σχολιάζοντας ότι η αλλαγή στην αναλογία κρουσμάτων-νοσηλειών σε σχέση με τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εμβολιασμών.

Ως προς το αν θα προχωρήσουμε σε τέταρτη δόση, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι ο ίδιος συζήτησε το θέμα με την αρμόδια Επίτροπο της ΕΕ, κα Στέλλα Κυριακίδου, κατά την επίσκεψή της στη χώρας μας την προηγούμενη εβδομάδα. Σημείωσε, δε, ότι όλη η επιστημονική κοινότητα έχει έντονο προβληματισμό όσον αφορά τους εμβολιασμούς. «Θα πρέπει γρήγορα να ληφθούν αποφάσεις για το αν θα πάμε σε τέταρτη δόση ή αν θα πάμε σε μια δόση, όπως συμβαίνει με την εποχική γρίπη, μια ετήσια δόση. Πιστεύουμε ότι μέσα στον Απρίλιο αυτό θα έχει ξεκαθαρίσει, γιατί ήδη είναι σε προχωρημένο στάδιο η επιστημονική συζήτηση με τις εταιρείες που παρασκευάζουν τα εμβόλια», εκτίμησε ο Υπουργός Υγείας.

Τέλος, ως προς την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι αυτή, σε πρώτη φάση, θα συνεχιστεί και, μάλιστα, θα είναι πολύμηνη. Όσο δίνονται παρατάσεις σε επικουρικό προσωπικό λόγω της πανδημίας, αντίστοιχα οι ανεμβολίαστοι δεν θα επιστρέφουν στο ΕΣΥ. «Η παράταση της αναστολής τους θα είναι σε διάταξη Νομοσχεδίου που θα κατέβει τώρα (σήμερα-αύριο) δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο ΕΣΥ εάν δεν εμβολιαστούν», κατέληξε ο Υπουργός Υγείας.