Πλεύρης: «Πάνω από 3 εκατ. οι εγγεγραμμένοι πολίτες στον Προσωπικό Γιατρό» | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Πλεύρης: «Πάνω από 3 εκατ. οι εγγεγραμμένοι πολίτες στον Προσωπικό Γιατρό»

Πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό, σύμφωνα με ανάρτηση του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, στο Twitter.

Συγκεκριμένα, σημειώνει: «Οι εγγραφές των πολιτών στον προσωπικό γιατρό, σε μόλις 1 μήνα, ξεπέρασαν τα 3.000.000 και οι γιατροί που συμμετέχουν στον θεσμό ξεπέρασαν τους 3.200. Για πρώτη φορά γίνεται στη χώρα πράξη ο δωρεάν γιατρός για τον κάθε πολίτη».

Παράλληλα, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, έκανε λόγο για την εγγραφή στον προσωπικό γιατρό από τα φαρμακεία, για τα νέα εμβόλια, αλλά και για την παραλλαγή «Κένταυρος».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Προσωπικός Γιατρός», ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3,130.000 εγγραφές στον Προσωπικό Γιατρό, με το πρόβλημα των περιορισμένων επιλογών να υπάρχει στη Αττική και σε άλλες στοχευμένες περιοχές. Διευκρίνισε, δε, ότι «για τη συνταγογράφηση και για να μην υπάρξει επιβάρυνση στη συμμετοχή, αρκεί να έχει εγγραφεί κάποιος σε προσωπικό γιατρό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως μόνο ο συγκεκριμένος γιατρός θα μπορεί να συνταγογραφεί».

Τόνισε, ακόμη, ότι η Πολιτεία φρόντισε ώστε το Πρόγραμμα να είναι δωρεάν, καθώς μόνη υποχρέωση είναι η εγγραφή. «Όπως κινείται ο θεσμός σε 40 ημέρες, δε θα χρειαστεί να επιβληθεί κάποια κύρωση», σχολίασε. 

Σχετικά με τον εμβολιασμό με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε: «Οι άνω των 60 και ευάλωτες ηλικιακές ομάδες έχουν σύσταση για να κάνουν το νέο εμβόλιο, ενώ η ηλικιακή ομάδα 30-60 έχει τη δυνατότητα να κάνει το νέο εμβόλιο, σε συνεννόηση με τον γιατρό. Η δόση με το νέο εμβόλιο μπορεί να γίνει στο τρίμηνο από την προηγούμενη δόση. Όλα τα εμβόλια προστατεύουν από τη βαριά νόσηση, αλλά μέχρι ένα σημείο και από τη μόλυνση».

Ως προς τους υγειονομικούς που είναι σε αναστολή, ο κ. Πλεύρης είπε: «Θα επιθυμούσα τα άτομα που δεν εμβολιάζονται γιατί δεν πιστεύουν στην επιστήμη, να μην παρέμεναν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ωστόσο, η γραμμή που ακολουθούμε είναι να επαναξιολογούμε σύμφωνα με την πορεία της πανδημίας».

Όσον αφορά τους άνω των 60 στους οποίους επιβλήθηκε πρόστιμο επειδή δεν είχαν εμβολιαστεί, τόνισε ότι εξετάζεται η παραγραφή για όσους τελικά έκαναν το εμβόλιο.

Ως προς τον «Κένταυρο», που αποτελεί παραλλαγή της Όμικρον, ο Υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι, όσο εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στην Όμικρον, δεν θα έχουμε πρόβλημα.