Πλεύρης: «Πηγαίνουμε κανονικά διακοπές. Τα μέτρα ισχύουν» | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Πλεύρης: «Πηγαίνουμε κανονικά διακοπές. Τα μέτρα ισχύουν»

Για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τον θάνατο του 49χρονου στην Πάτρα, για τη δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου, για το νομοσχέδιο περί ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αλλά και για το Παίδων Πεντέλης και τις πυρκαγιές μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, το πρωί στον ΑΝΤ1.

Ως προς την απώλεια του 49χρονου στην Πάτρα, ο κ. Πλεύρης ανέφερε: «Ήδη έγινε μία προκαταρκτική εξέταση. Πήρα το αποτέλεσμά της το αρχικό και, με βάση αυτό, ζήτησε να γίνει ένορκη διοικητική εξέταση. Το θέμα που διερευνάται αυτή τη στιγμή είναι το ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος, ενώ έπρεπε να αξιολογηθεί από γιατρό, δεν αξιολογήθηκε, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από το νοσοκομείο.

Κι εδώ να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Τα νοσοκομεία είτε εφημερεύουν, είτε δεν εφημερεύουν, άπαξ και υπάρξει περιστατικό που μπει μέσα στο νοσοκομείο, χρήζει αντιμετώπισης με τη δέουσα ιατρονοσηλευτική περίθαλψη. Ιατρική γνωμάτευση μπορεί να κάνει μόνο γιατρός. Δεν μπορεί να κάνει ούτε νοσηλευτικό προσωπικό, ούτε διοικητικό προσωπικό.

[…] Πρώτα από όλα, όταν υπάρχουν εφημερεύοντα και μη εφημερεύοντα νοσοκομεία, οι πολίτες προσέρχονται κατ’ αρχήν στα εφημερεύοντα.

Στα μη εφημερεύοντα, αυτό που ειπώθηκε από γιατρό του νοσοκομείου του Αγίου Ανδρέα ότι είναι κλειστά όταν δεν εφημερεύουν, προφανέστατα δεν ισχύει. Τα νοσοκομεία λειτουργούν 24 ώρες είτε εφημερεύουν, είτε δεν εφημερεύουν.

Και εάν τυχόν στο νοσοκομείο που δεν εφημερεύει δεν έχει τη δυνατότητα ο ασθενής να αξιολογηθεί από γιατρό, θα πρέπει να επιληφθεί της διακομιδής στο νοσοκομείο που εφημερεύει».

Αναφερόμενος στην πανδημία, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι, αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι είμαστε στην κορύφωση, με την τελευταία εβδομάδα να υπάρχει σταδιακή μείωση στο κύμα που είχαμε.

«Η ιδιαιτερότητα αυτού του κύματος είναι ότι είχαμε πολλές απλές νοσηλείες, αλλά δεν μεταφέρθηκαν αυτές σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε το πρωτόκολλό μας στον βαθμό που το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν πιέζεται στους σκληρούς δείκτες, που είναι οι κλίνες ΜΕΘ.

Πηγαίνουμε κανονικά διακοπές. Τα μέτρα ισχύουν. Δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα ως προς τα μέτρα, αλλά οι συστάσεις να φοράμε μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός ή κλειστός χώρος και να προσέχουμε ώστε να μην μεταδίδεται ο κορονοϊός, υπάρχουν», τόνισε ο Υπουργός.

Ως προς τη 2η αναμνηστική δόση του εμβολίου, ο κ. Πλεύρης τόνισε πως η Επιτροπή Εμβολιασμού (όπως ακριβώς και το ECDC) απεφάνθη ότι, για τους άνω των 60 και τις ευάλωτες ομάδες, ο σωστός χρόνος να εμβολιαστούμε είναι τώρα. «Γιατί τώρα; Γιατί έχουμε τα στοιχεία ότι η 4η δόση, η 2η ενισχυτική, προστατεύει 4 φορές περισσότερο από τη βαριά νόσηση και από το θάνατο.

Για τους 30 – 59 ετών που το έχουμε ανοίξει, βάσει του επιδημιολογικού προφίλ που έχει ο καθένας και το συζητάει με τον γιατρό του, λαμβάνει και την απόφαση. Αυτή η στιγμή, οι εταιρείες κάνουν τις μελέτες ώστε το εμβόλιο να καλύπτει ως προς τη νόσηση, όχι ως προς τη βαριά νόσηση, να μην μολυνθούμε και τις μεταλλάξεις τις επόμενες. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα. Συνεπώς, τα εμβόλια που έχουμε μάς προστατεύουν αποδεδειγμένα από τη βαριά νόσηση και όσοι είναι ευάλωτοι να νοσήσουν βαριά, πρέπει να εμβολιαστούν τώρα».

Για το δε νομοσχέδιο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ανέφερε: «Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, που ακόμα και τα κόμματα που δεν το ψήφισαν επί της αρχής ψήφισαν “παρών” […] Θεωρήσαμε ότι, όπως ακολουθεί η Αμερική, η Αγγλία και άλλες οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, μπορούμε να πάμε σε μια αύξηση του ορίου, βάζοντας ως ασφαλιστική δικλείδα ότι, από τα 50 έως τα 54, θα υπάρχει ένας πολύ προσεκτικός ιατρικός έλεγχος και από την Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, για να μην υπάρξει κίνδυνος υγείας».

Τέλος, κάνοντας λόγο για τις πυρκαγιές στην Πεντέλη, ο κ. Πλεύρης ευχαρίστησε όλους, ειδικά από τη δική μου πλευρά, το ΕΚΑΒ και τα νοσοκομεία που εφημέρευαν. «Είχαμε 34 συμπολίτες μας που προσέτρεξαν και άλλους 17 που μεταφέρθηκαν. Το Παίδων Πεντέλης μετέφερε όλα τα παιδάκια στο Παίδων “Αγία Σοφία”, τα περισσότερα από αυτά είναι με εισαγγελική εντολή, δηλαδή παιδιά που δεν νοσηλεύονταν, αλλά φιλοξενούνταν.

Η επιστροφή θα γίνει τη στιγμή που θα κριθεί ότι είναι κατάλληλη. Γιατί, καταλαβαίνετε, υπάρχει και ο καπνός, υπάρχουν οι αναζωπυρώσεις…

Από τις περιπτώσεις των υπόλοιπων συνανθρώπων μας, έχουμε μια περίπτωση που νοσηλεύεται στο ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ στη μονάδα εγκαυμάτων, που είναι η πιο σοβαρή. Βάσει της πρόγνωσης, ευελπιστούμε ότι όλα θα πάνε καλά.

Όλοι οι άλλοι συμπολίτες μας είχαν κυρίως ή μικρά ελαφριά εγκαύματα ή αναπνευστικά προβλήματα», κατέληξε ο Υπουργός Υγείας.