Στην εκπομπή της Ζήνας Κουτσελίνη στο Star βρέθηκε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, όπου έκανε λόγο για την κατάσταση στα νοσοκομεία μετά την πανδημία, για το θέμα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, για τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού, αλλά και για τα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων που εφαρμόζονται μετά την επιτυχία του Προγράμματος «Φώφη Γεννηματά».
Πιο συγκεκριμένα:
Ως προς τα νοσοκομεία
Δεν πρέπει να ωραιοποιούμε καταστάσεις. Μετά από μια τεράστια πίεση που υπήρξε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με πολλά πράγματα να μένουν πίσω, τώρα που σιγά – σιγά ερχόμαστε στην κανονικότητα, υπάρχουν μεγάλες αναμονές στα εξωτερικά ιατρεία, μεγάλες αναμονές στα ΤΕΠ.
Εκεί, λοιπόν, εμείς προσπαθούμε να παρέμβουμε κυρίως με ενίσχυση προσωπικού. Έχουμε βγάλει τώρα προκήρυξη για 6.000 θέσεις: σε όλη τη χώρα, 4.000 νοσηλευτές, 1.000 γιατροί και 1.000 λοιπές ειδικότητες.
Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι πρέπει να πάμε και σε πιο δραστικά μέτρα, τα οποία εξετάζουμε. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή για να περιορίσουμε τις λίστες, βλέπουμε ποια νοσοκομεία έχουν λιγότερο φόρτο, ώστε να γίνεται μεταφορά και να υπάρχει μία καλύτερη εικόνα. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στο οποίο παρεμβαίνουμε καθημερινά, αλλά θεωρούμε ότι χρειάζεται έξι με εφτά μήνες για να ομαλοποιηθεί.
Ως προς τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις
Πλέον μέσω δύο οργανισμών, του γνωστού ΕΟΔΥ και του ΟΔΙΠΥ, κάνουμε μία έρευνα σε όλα τα νοσοκομεία εδώ και ένα χρόνο, για να παίρνουμε δείκτες ποιότητας.
Η χώρα, λοιπόν, αποκτά σιγά – σιγά δείκτες ποιότητας, γιατί δεν είναι δυνατόν σε μία ΜΕΘ, λόγου χάρη, τα στατιστικά να είναι πάρα πολύ καλά στην αντιμετώπιση περιστατικών και σε ΜΕΘ άλλων νοσοκομείων να είναι τελείως διαφορετικά, σαν να βρίσκεσαι σε άλλη χώρα. Συνήθως αυτό το στοιχείο πολλές φορές συνδυάζεται και με τα αστικά κέντρα και τις επαρχιακές πόλεις. Αυτό είναι πολυ-παραγοντικό. Πλέον, λοιπόν, μαζεύουμε τα στατιστικά στοιχεία και σιγά-σιγά κάνουμε παρεμβάσεις εκεί που υπάρχει το πρόβλημα.
Το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται και σε απουσία υλικοτεχνικού εξοπλισμού κάποιες φορές, μπορεί να οφείλεται και σε μη εκπαίδευση προσωπικού σε συγκεκριμένο νοσοκομείο, μπορεί να οφείλεται, αν θέλετε, και στην επιβάρυνση που έχει ένα νοσοκομείο, γιατί όσο περισσότερο επιβαρύνεται ένα νοσοκομείο, τόσο πιο πιθανό είναι να μειώνεται η ποιοτική παροχή.
Ως προς τις προληπτικές εξετάσεις
Αυτή τη στιγμή τρέχει ένα πρόγραμμα, το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αφορά στη δωρεάν μαστογραφία σε γυναίκες.
Και ξέρετε τι γίνεται; Επειδή πολύ σωστά έχουμε πει ότι δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι, έγιναν οι πρώτες 53.000 δωρεάν εξετάσεις και γύρω στις 3.480 γυναίκες διαγνώστηκαν με ευρήματα σε πρώιμο στάδιο. Αυτό σημαίνει ότι 3.480 γυναίκες θα έχουν πολύ καλύτερο επίπεδο στην αντιμετώπιση της ασθένειάς τους, ενώ αν το έβρισκαν αυτό ένα χρόνο αργότερα, θα ήταν σε προχωρημένο στάδιο. Με αυτό, λοιπόν, το σκεπτικό, και επειδή είδαμε ότι αυτό το πρόγραμμα λειτουργεί, το επεκτείνουμε σε τέσσερα ακόμα προγράμματα.
Είναι πολύ απλή η διαδικασία, θα έρχεται sms στον πολίτη και θα πηγαίνει δωρεάν να κάνει την εξέταση. Ουσιαστικά, θα είναι παραπεμπτικό αυτό που του έρχεται στο τηλέφωνο χωρίς να πληρώσει τίποτα και θα του καλύψει και την επίσκεψη στο γιατρό.
Το πρόγραμμα θα επεκταθεί στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου (αυτό αφορά και άντρες και γυναίκες), και στις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ως προς τον Προσωπικό Γιατρό
Μια προσπάθεια που κάνουμε, η οποία έχει δουλειά ακόμα, αλλά έχει λειτουργήσει για 4.700.000 πολίτες, είναι ότι πλέον πάμε σε ένα δωρεάν γιατρό, δωρεάν προσωπικό γιατρό με ραντεβού. Ακόμα θέλουμε γιατρούς. Προσπαθούμε. Έχουν μπει 3.400 γιατροί στο σύστημα. Χρειαζόμαστε ακόμα γύρω στους 1.000-1.200 γιατρούς, για να μπορούμε να καλύψουμε τον πληθυσμό. Είμαστε σε συνεννόηση.
Αυτό που έχει σημασία είναι, πρώτον, ότι είναι δωρεάν και, δεύτερον, ότι ο πολίτης έχει ένα γιατρό αναφοράς. Κάποιος που μπορεί να πληρώσει θα πάει και θα πληρώσει μία επίσκεψη, εμείς θέλουμε να πάμε στον πολίτη.
Όλο αυτό το κομμάτι φέρνει την υγεία ένα στάδιο πριν το νοσοκομείο, ώστε να έχει μία πλήρη παρακολούθηση δωρεάν ο πολίτης, να κάνει γρήγορα τις εξετάσεις του, να πάρει τα φάρμακά του αν χρειάζεται, να έχει την περίθαλψη. Και πας μετά στον σκληρό πυρήνα του νοσοκομείου, που εκεί πέρα, ναι, εκεί έχουμε πολύ καλά νοσοκομεία. Φάνηκε και από την πανδημία ότι το προσωπικό, και οι γυναίκες, και οι άνδρες, υπηρετούν στο σύστημα με αυταπάρνηση, αλλά οπωσδήποτε αυτά τα νοσοκομεία πρέπει να ενισχυθούν.
Τι γίνεται λοιπόν τώρα, για να μη μιλάμε θεωρητικά; Κατάφερε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να διασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης 1,5 δισεκατομμύριο και, ήδη, 80 νοσοκομεία και 157 κέντρα υγείας (αυτό δεν είναι θεωρητικό, έχει γίνει) έχουν μπει στην πλήρη αναβάθμισή τους ως προς τα εξωτερικά τα ΤΕΠ, που είναι το δύσκολο κομμάτι, και την υλικοτεχνική υποδομή, που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024.