Πλεύρης: Τέταρτη δόση και στον γενικό πληθυσμό από τον Σεπτέμβριο - Ποια η σειρά που θα τηρηθεί | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Πλεύρης: Τέταρτη δόση και στον γενικό πληθυσμό από τον Σεπτέμβριο – Ποια η σειρά που θα τηρηθεί

Από τον Σεπτέμβριο θα χρειαστεί τέταρτη δόση κατά του κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με την εκτίμηση που εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ. Επιπλέον, σημείωσε ότι ενδεχομένως να επανέλθουν κάποια περιοριστικά μέτρα, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία.

Όπως σχολίασε ο κ. Πλεύρης, επιθυμία όλων είναι να υπάρξει ένα εποχικό εμβόλιο για τον κορονοϊό, όπως εκείνο της γρίπης, το οποίο να γίνεται μια φορά τον χρόνο. Ωστόσο, το πιθανότερο σενάριο για φέτος είναι να προχωρήσουμε σε ενισχυτική δόση. Ο Υπουργός Υγείας θεώρησε δεδομένο ότι, μπαίνοντας στο φθινόπωρο, θα υπάρξει θέμα εμβολιασμού σίγουρα του ευάλωτου πληθυσμού, ενώ εξέφρασε και την άποψη ότι αυτό θα ισχύσει και για τον γενικό πληθυσμό.

Όπως εξήγησε, πιθανότατα ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού θα γίνει με τη σειρά που γίνεται και στη γρίπη. Θα ξεκινήσει με βάση την ηλικία, θα επεκταθεί στις ευάλωτες ομάδες και στη συνέχεια στον γενικό πληθυσμό. Το αν θα είναι υποχρεωτική η τέταρτη δόση, θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας.

Ως προς την πορεία της πανδημίας, σχολίασε ότι υπάρχει μια ύφεση, καθώς στους σκληρούς δείκτες βρισκόμαστε σε πολύ χαμηλή πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ, ενώ και τα κρούσματα παρουσιάζουν μια μειούμενη πορεία. «Αυτό μας δείχνει ότι το καλοκαίρι φαίνεται ότι δε θα μας πιέσει η πανδημία, ωστόσο η επιστημονική κοινότητα λέει ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί, ακόμα και με αυτές τις συνθήκες, ακόμα και με την Όμικρον, το φθινόπωρο θα έχουμε μια πίεση. Περιμένουμε ότι τον Σεπτέμβριο ακόμα και με τα χαρακτηριστικά που έχουν οι βαριές λοιμώξεις του αναπνευστικού προ Covid, θα υπάρξει μια πίεση».

Ως προς το αν θα επανέλθουν και τα περιοριστικά μέτρα, ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι κάποια μέτρα ενδέχεται να επανέλθουν. «Σίγουρα η μάσκα είναι ένα μέτρο που έχει ήπια χαρακτηριστικά και σίγουρα τους χειμερινούς μήνες υπάρχουν χώροι που δεν βρίσκω λόγο να μη διατηρήσουμε τη μάσκα».

Πρόσθεσε, δε, ότι η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων αυτή την εβδομάδα θα συζητήσει το πρωτόκολλο των πλοίων. «Όπου έχουμε αριθμημένες θέσεις, υπάρχει δυνατότητα να μείνουμε στη σύσταση. Σε άλλα ΜΜΜ, που δεν υπάρχουν τέτοιες θέσεις, η μάσκα είναι υποχρεωτική», σημείωσε.