Πλεύρης: «Τον Μάιο επανέρχεται η συνταγογράφηση ανασφαλίστων από δημόσιες δομές, με εξαιρέσεις για τους χρονίως πάσχοντες» | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Πλεύρης: «Τον Μάιο επανέρχεται η συνταγογράφηση ανασφαλίστων από δημόσιες δομές, με εξαιρέσεις για τους χρονίως πάσχοντες»

Για την κατάργηση του προστίμου στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών και την πιθανότητα επαναφοράς του το φθινόπωρο, για την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων γενικότερα, αλλά και τη συνταγογράφηση των ανασφαλίστων μόνο από δημόσιες δομές μίλησε νωρίτερα, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στην ΕΡΤ.

Όπως σημείωσε ο Υπουργός, η επιβολή προστίμου είχε ως αποτέλεσμα, από τις περίπου 560.000 ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, να εμβολιαστούν περισσότεροι από 250.000, και η εμβολιαστική κάλυψη σε αυτό τον ευάλωτο πληθυσμό να έχει ξεπεράσει το 90%. Μέχρι τις 15 Απριλίου θα καταλογιστεί το ποσό των 300 ευρώ, που αντιστοιχεί στους 3 μήνες ισχύος του προστίμου.

«Όταν μπήκε το πρόστιμο ήμασταν σε φάση κλιμάκωσης της πανδημίας και το ΕΣΥ ήταν επιβαρυμένο. Επομένως, ήταν απολύτως λογικό. Τώρα που είμαστε σε αποκλιμάκωση, μπορούμε να αναστείλουμε το μέτρο, όμως δεν το καταργούμε. Τον Σεπτέμβριο που περιμένουμε ότι πάλι θα πιεστεί το ΕΣΥ, το πρόστιμο θα επανέλθει. Η σχετική διάταξη αφήνει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο», σχολίασε ο κ. Πλεύρης.

Αναφερόμενος στην αποκλιμάκωση των μέτρων, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε: «Ξεκινήσαμε από κάποιους χώρους που θεωρούμε ότι είναι πιο ελεγχόμενοι.  Βγάλαμε τη μάσκα από τους εξωτερικούς χώρους, η μάσκα παραμένει στους εσωτερικούς χώρους. Αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους κλειστούς χώρους, και στους ανοιχτούς επιτρέπεται μόνο με τεστ.

Έχουμε κάνει ένα συνολικό σχεδιασμό μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, και θα βλέπουμε και πώς κινείται η πανδημία. Επ’ αυτού του πλάνου θα γίνουν οι τοποθετήσεις και οι αξιολογήσεις από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων βάσει της πορείας της πανδημίας και η Κυβέρνηση θα λάβει τις τελικές αποφάσεις».

Όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης, σε συζήτηση που είχε με τον κύριο Hans Kluge, ενημερώθηκε ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για ενδεχόμενη εμφάνιση νέας μετάλλαξης από τον Σεπτέμβρη, η οποία μπορεί να οδηγήσει πάλι σε έξαρση.

«Δεν έχει δοθεί το μήνυμα ότι τελειώσαμε με την πανδημία. Η πανδημία έχει μία δυναμική. Παρακολουθούμε την πανδημία και, βάσει της πορείας της, κλιμακώνουμε και αποκλιμακώνουμε μέτρα. Αυτή τη στιγμή, τα κρούσματα δεν παράγουν νοσηλείες, επομένως θα ήταν δογματικό να παραμείνουμε σε ένα σκληρό μοντέλο. Αν μεταβληθούν αυτά τα στοιχεία, προφανώς αυτό το μοντέλο θα αλλάξει», υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας.

Ως προς την απόφαση για συνταγογράφηση των ανασφάλιστων πολιτών μόνο από δημόσιες δομές υγείας, ο κ. Πλεύρης σχολίασε ότι η αντίστοιχη συνταγογράφηση φαρμάκων και θεραπειών και από ιδιώτες ιατρούς είχε ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί ο ΕΟΠΥΥ κατά 150 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανασφάλιστων. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφασίστηκε η συνταγογράφηση να γίνεται μόνο στο ΕΣΥ, για να υπάρχει έλεγχος. Επειδή, όμως, υπήρξε μια δυσλειτουργία, δόθηκε παράταση για την εφαρμογή του μέτρου.

«Αυτή τη στιγμή, συνταγογραφούν κανονικά οι ιδιώτες ιατροί στους ανασφάλιστους, μέχρι τις 30 Απριλίου, προκειμένου να υπάρξει ένας ανασχεδιασμός στο μέτρο, με στόχο να μην πλήττονται οι ανασφάλιστοι και να παίρνουν τα φάρμακά τους. Απλώς θα πηγαίνουν σε δημόσιες δομές.

Δεν θέλουμε να ταλαιπωρούνται, όμως παράλληλα δεν πρέπει να επωφελείται και κόσμος που δεν κατοικεί στην Ελλάδα και έχει απλώς έναν ΑΜΚΑ, με αποτέλεσμα να πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος τα φάρμακα ανθρώπων που κατοικούν αλλού», ανέφερε ο Υπουργός, προσθέτοντας:

«Κάποιοι χρόνιοι πάσχοντες θα εξαιρεθούν από το μέτρο, γιατί ο στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε την προκλητή ζήτηση, κάτι που δεν δημιουργούν οι χρονίως πάσχοντες. Από την 1η Μαΐου το μέτρο θα επανέλθει με εξαιρέσεις, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι συμπολίτες μας».

Σχετικά με το έγγραφο της Διοίκησης του ΑΧΕΠΑ που είδε το φως της δημοσιότητας, βάσει του οποίου δεν μπορούν να γίνονται ελεύθερα τα εισιτήρια ασθενών στο νοσοκομείο χωρίς εντολή του διοικητή, ο Υπουργός Υγείας σχολίασε:

«Στο ΑΧΕΠΑ πράγματι υπήρχε ένα έγγραφο, για το οποίο δόθηκαν εξηγήσεις από τη Διοίκηση. Ποια είναι η πραγματικότητα; Δυστυχώς (και γίνεται ΕΔΕ στο ΑΧΕΠΑ), για κάποιον περίεργο λόγο, ένας συμπολίτης μας πήρε τη θέση άλλου συμπολίτη μας, μαζί με το υλικό 18.000 ευρώ για προγραμματισμένο χειρουργείο που του ανιστοιχούσε. Ο Διοικητής, λοιπόν, λέει ορθώς ότι πρέπει η Διοίκηση να παρακολουθεί την τήρηση της σειράς των χειρουργείων. Όμως η διατύπωση του εγγράφου παρερμηνευόταν πολύ εύκολα. Το έγγραφο έφταιγε, όχι αυτός που το διάβαζε».

Όπως ανέφερε, ήταν ατυχέστατη η διατύπωση του εγγράφου, ωστόσο σκοπός του ήταν να τηρηθεί η διαφάνεια ως προς τη σειρά των χειρουργείων – ένα κομμάτι στο οποίο το Υπουργείο στηρίζει απόλυτα τη Διοίκηση του ΑΧΕΠΑ.

«Τίποτε άλλο, καμία παρέμβαση στο επιστημονικό έργο των γιατρών, που τους σεβόμαστε απόλυτα», κατέληξε ο Υπουργός Υγείας.