Ποιες αλλαγές προβλέπει η επερχόμενη Yπουργική Aπόφαση για μαγνητικές και αξονικές εξετάσεις | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Ποιες αλλαγές προβλέπει η επερχόμενη Yπουργική Aπόφαση για μαγνητικές και αξονικές εξετάσεις

Το Υπουργείο Υγείας αναμένεται να εκδώσει εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με πληροφορίες, την πρώτη υπουργική απόφαση σχετικά με τις αλλαγές στις μαγνητικές και αξονικές εξετάσεις.

Η εν λόγω υπουργική απόφαση αφορά στα ποιοτικά κριτήρια, τα οποία θα πρέπει να πληρούν οι μαγνητικοί και αξονικοί τομογράφοι, ώστε να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Σημειωτέον ότι, μέχρι τα τέλη Ιουλίου, αναμένεται να εκδοθούν άλλες τρεις αποφάσεις που θα αφορούν σε ποιοτικά κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ.

Τα ποιοτικά κριτήρια που ορίζει το Υπουργείο Υγείας για τον ΕΟΠΥΥ , θα αποτελούν προϋπόθεση για τον τρόπο με τον οποίο θα πληρώνονται οι πάροχοι:

  • Θα επιβάλλεται κλιμακωτό rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις) με βάση την πενταετία, αλλά και τις τομές ενός μηχανήματος. Όσο πιο παλιό είναι ένα μηχάνημα, τόσο περισσότερες εκπτώσεις θα πρέπει να κάνει ο πάροχος στον ΕΟΠΥΥ.
  • Το rebate, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινά από 5% και θα φθάνει μέχρι και 40%, αναλόγως των χρόνων ζωής ενός μηχανήματος και των τομών.
  • Ως προς τις αιματολογικές εξετάσεις, ο πάροχος φέρεται ότι θα υποβάλλεται σε rebate 20% εάν π.χ. συνεργάζεται με εξωτερικά εργαστήρια για τη διάγνωση.

Οι πληροφορίες θέλουν στις διαγνωστικές εξετάσεις να εφαρμόζεται άμεσα ο real time έλεγχος με βάση τα ποιοτικά κριτήρια, καθώς και το σύστημα αρχειοθέτησης PACS, σύμφωνα με το οποίο θα καταγράφονται και τα αποτελέσματα των απεικονιστικών εξετάσεων, ώστε να βεβαιώνεται ότι δεν είναι πλασματικές.