Προς το παρόν, τα εγκεκριμένα εμβόλια προστατεύουν από όλες τις μεταλλάξεις που εμφανίζονται στην ΕΕ | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Προς το παρόν, τα εγκεκριμένα εμβόλια προστατεύουν από όλες τις μεταλλάξεις που εμφανίζονται στην ΕΕ

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχει ξεκινήσει την αξιολόγηση της αίτησης για επέκταση της χρήσης του εμβολίου για την COVID-19, της Moderna, στους νέους ηλικίας από 12 μέχρι 17 ετών, ανέφερε ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του ΕΜΑ, Νοέλ Γουατιόν, κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου για τα εμβόλια και τις θεραπείες. Τα αποτελέσματα αναμένονται τον Ιούλιο σημείωσε.

Παράλληλα, προσέθεσε ότι το εμβόλιο έχει ήδη λάβει έγκριση για τις ηλικίες 18 ετών και άνω, τον περασμένο Ιανουάριο, και τόνισε ότι το ζήτημα των παραλλαγών είναι κάτι το οποίο παρακολουθεί στενά ο ΕΜΑ.

«Προς το παρόν, φαίνεται ότι τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί προστατεύουν από όλα τα στελέχη που κυριαρχούν στην ΕΕ, αλλά χρειάζεται να είμαστε σε επαγρύπνηση», υπογράμμισε ο κ. Γουατιόν.

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι τέσσερα εμβόλια βρίσκονται στη διαδικασία της κυλιόμενης αξιολόγησης, πρόκειται για τα: Curevac, Novavax, Sinovac και Sputnik, ενώ δεν έχουν κατατεθεί αιτήσεις για έγκριση.

«Γνωρίζουμε την πιθανότητα της χρήσης δύο διαφορετικών εμβολίων στα κράτη-μέλη», επισήμανε ο Mάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της Στρατηγικής Εμβολιασμού, ο οποίος σημείωσε ότι αυτή η προσέγγιση έχει αποδειχθεί επιτυχημένη στο παρελθόν.

«Έχουμε, ωστόσο, περιορισμένες αποδείξεις όσον αφορά στα εμβόλια του κορονοϊού, αλλά κάποιες αρχικές μελέτες έδειξαν ότι, πράγματι, ότι η απάντηση μοιάζει να είναι ικανοποιητική», προσέθεσε.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ