ΡευΜΑζήν: Υψηλή εμπιστοσύνη των ρευματοπαθών στους Συλλόγους Ασθενών κατά την πανδημία | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

ΡευΜΑζήν: Υψηλή εμπιστοσύνη των ρευματοπαθών στους Συλλόγους Ασθενών κατά την πανδημία

– Τι έδειξε η έρευνα της Ομοσπονδίας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα «ΡευΜΑζήν».

Η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κατερίνα Κουτσογιάννη, παρουσίασε τα συμπεράσματα της έρευνας που διενεργήθηκε από τη ΡευΜΑζήν σχετικά με τις συνέπειες του Covid-19 στην καθημερινότητα των ρευματοπαθών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:
Το 68,2% δεν αντιμετώπισε πρόβλημα πρόσβασης στον γιατρό.
Το 75,5% δεν αντιμετώπισε πρόβλημα πρόσβασης στη φαρμακευτική αλλαγή.
Το 59% δεν αντιμετώπισε πρόβλημα στη συμμόρφωση στη θεραπευτική αγωγή.

Ενώ:
Το 28,4% αντιμετώπισε πρόβλημα, λόγω φόβου, καθυστέρησης προμήθειας φαρμάκων.
Το 76,3% δεν έκανε χρήση άυλης συνταγής, κάτι που ενδεχομένως να οφείλεται στη δυσκολία να χειριστούν τις νέες τεχνολογίες.
Το 17% χρειάστηκε να διακόψει τη θεραπεία λόγω covid-19.
To 55,7% ενημερωνόταν από το Ίντερνετ και το 54,8% από τις ιστοσελίδες των Συλλόγων Ασθενών, γεγονός σημαντικό, καθώς αποτελεί ένδειξη της εμπιστοσύνης των ασθενών στις οργανώσεις τους.
Το 65,4% επηρεάστηκε αρνητικά από πλευράς ψυχολογίας αυτό το διάστημα. Παρόλα αυτά, δεν ζήτησε βοήθεια. Ο φόβος και η αβεβαιότητα κυριαρχούσαν.
Το 42,5% δήλωσε ότι διεκπεραιώνει τις καθημερινές του εργασίες με δυσκολία, συγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, κα Κουτσογιάννη έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι οι ρευματοπαθείς δυσκολεύονται να αποδεχθούν ότι δεν αποτελούν ιδιαίτερα ευπαθή ομάδα σε σχέση με την covid-19, εφόσον ακολουθούν με συνέπεια την αγωγή τους. Παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία, ο φόβος για την υγεία τους αποδεικνύεται, μέχρι στιγμής, ισχυρότερος.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες, Τζένη Πρατσίδου, προέβη στην παρουσίαση του προγράμματος του Συνεδρίου και των ομιλητών.

Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου:
Δευτέρα 6/7, Θέμα: Οι ρευματοπαθείς στην εποχή του covid 19
Τρίτη 7/7, Θέμα: Η συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων για την υγεία
Τετάρτη 8/7, Θέμα : Εναλλακτικές θεραπείες – Μύθοι και πραγματικότητα
Πέμπτη 9/7, Θέμα: Από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή – η μετάβαση
Παρασκευή 8/7, Θέμα: Προκλήσεις στην εργασία των ρευματοπαθών

Το Διαδικτυακό Συνέδριο της ΡευΜΑζήν συνεχίζεται καθημερινά μέχρι και την Παρασκευή 10 Ιουλίου και μπορείτε να το παρακολουθήσετε συνδεόμενοι στο link:

www.livemedia.gr/reumazincongress