Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τις επιπτώσεις της πτώσης στην περιοχή όπου έπεσε το Antonov, λόγω των τοξικών ουσιών που απελευθερώνονται στο έδαφος από την καύση των πλαστικών και μεταλλικών υλικών του αεροσκάφους, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Τόσο από την καύση των εκρηκτικών, όσο και των πλαστικών και μεταλλικών υλικών του αεροσκάφους, εκλύονται ουσίες που μπορούν να έχουν τοξικό περιεχόμενο. Αυτές, στο μεγαλύτερό τους ποσοστό, καταπίπτουν στο έδαφος… Καλό είναι να υπάρχει δειγματοληψία, σε ακτίνα 1 χλμ. γύρω από το σημείο της συντριβής…», ανέφερε ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι αυτό θα πρέπει να πάρει 1-2 μήνες, «καθώς αυτές οι ουσίες δεν βιοδιασπώνται εύκολα, για να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μόλυνσης».
Για τους δε κατοίκους της περιοχής, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι δεν υπάρχει θέμα μάσκας αυτή τη στιγμή, αφού ό,τι ήταν να πέσει στο έδαφος έχει ήδη πέσει.
Ωστόσο, ο κ. Σαρηγιάννης προειδοποίησε για την πιθανότητα «να προκληθεί επαναιώρηση π.χ. από αγροτικές εργασίες». Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα οι ουσίες αυτές να βρεθούν ξανά στον αέρα και πιθανώς να μεταφερθούν μακρύτερα ή να τις εισπνεύσουν πολίτες που εργάζονται από το σημείο της συντριβής.
Τόνισε, τέλος, την ανάγκη «να μην περάσει οτιδήποτε στην τροφική αλυσίδα και να επιβαρυνθούν σε βάθος χρόνου οι άνθρωποι», κάνοντας λόγο για πιθανές επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά και στα τρόφιμα (της γεωργικής ή ζωικής παραγωγής) που μπορεί να είναι μολυσμένα.