Σαρηγιάννης: Ιατρικό, επιστημονικό και διαχειριστικό λάθος η εβδομαδιαία ανακοίνωση των κρουσμάτων - Αστάθμητος παράγοντας οι τουριστικές ροές | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Σαρηγιάννης: Ιατρικό, επιστημονικό και διαχειριστικό λάθος η εβδομαδιαία ανακοίνωση των κρουσμάτων – Αστάθμητος παράγοντας οι τουριστικές ροές

H αποκλιμάκωση του πρόσφατου κύματος κορονοϊού της Όμικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5 προσκρούει σε αστάθμητους παράγοντες, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη. Μιλώντας στο iatropedia.gr, ο καθηγητής εκτίμησε πως, αν και σε ορισμένα δημοφιλή νησιά, όπως π.χ. στη Μύκονο, άρχισαν ήδη να μειώνονται τα κρούσματα, δεν αποκλείεται να καθυστερήσει η γενική πτώση των δεικτών της πανδημίας.

Όπως σχολίασε, η τάση όλων των παραλλαγών της Όμικρον είναι να δημιουργούν κύματα βραδείας χρονικής διάρκειας. Ωστόσο, στην παρούσα φάση του κύματος των παραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5, παράμετροι όπως οι τουριστικές ροές, αλλά και τα μέτρα που θα λάβουν ή δεν θα λάβουν οι άλλες χώρες για να το ανακόψουν, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ταχεία ή αργή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, αλλά και των σκληρών δεικτών της πανδημίας.

Ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά ότι θα έχουμε έναν πραγματικά καλό Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, δεδομένου ότι δεν θα εμφανιστούν άλλα στελέχη που θα μας προβληματίσουν. Ωστόσο, προσθέτει: «Ο αστάθμητος παράγοντας σε όλο αυτό το πλαίσιο θα είναι οι τουριστικές ροές και ποιον ρόλο θα παίξουν αυτές. Και είναι άγνωστος αυτός ο παράγοντας, επειδή, αν έχουμε συνολική αύξηση στις μολύνσεις από τον τουρισμό, θα έχουμε αποκλιμάκωση μεν, αλλά με επιβράδυνση της αποκλιμάκωσης. Άρα, σ’ αυτή την περίπτωση, μπορεί να πάμε και μέχρι το τέλος Αυγούστου για να ρίξουμε σημαντικά τα νούμερα».

Βάσει των μαθηματικών μοντέλων, η κορύφωση των κρουσμάτων αναμένεται αυτή την εβδομάδα, καταγράφοντας ρεκόρ ημερήσιων μολύνσεων σήμερα, Τρίτη 12 Ιουλίου, λόγω υψηλού αριθμού τεστ. Παρόλα αυτά, το ρεκόρ στον πανελλαδικό κινούμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο αναμένεται να καταγραφεί την ερχόμενη Παρασκευή, 15 Ιουλίου, σύμφωνα με τον καθηγητή.

«Προβλέπουμε, λοιπόν, πως την Παρασκευή θα φτάσουμε 26.000 με 27.000 κρούσματα στον εβδομαδιαίο μέσο όρο. Σήμερα ο ΚΜΟ είναι στις 21.500. Κι από ‘κει και πέρα, θα αρχίσει αποκλιμάκωση, γιατί θα έχει επιτευχθεί ανοσία στις περιοχές που υπάρχει σήμερα αύξηση», σημειώνει ο κ. Σαρηγιάννης.

Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα αυξάνονται παντού, τα πρόσφατα δεδομένα καταγράφουν μείωση των κρουσμάτων στα νησιά, κάτι που εξηγείται από το ότι όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχε πολύ μεγάλη διασπορά του κορονοϊού.

Ο καθηγητής προειδοποιεί ότι η μεγάλη αύξηση στους σκληρούς δείκτες (νοσηλείες, διασωληνωμένους και θανάτους) δεν έχει ξεκινήσει ακόμα: «Περιμένουμε να δούμε αύξηση και στους σκληρούς δείκτες, όπως φάνηκε και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ήδη φαίνεται αύξηση, αλλά αναμένεται να υπάρξει και μεγαλύτερη», λέει ο κ. Σαρηγιάννης στο iatropedia.gr και προσθέτει ότι, μέσα από τη μελέτη των μαθηματικών μοντέλων, φαίνεται ότι οι σκληροί δείκτες θα συνεχίσουν να αυξάνονται έως τις 22-23 Ιουλίου. Στη συνέχεια θα υπάρξει μια σταθεροποίηση και μετά θα αρχίσουν να μειώνονται σταδιακά οι σκληροί δείκτες, αλλά πολύ αργά.

«Γύρω στις 12 Αυγούστου θα είμαστε σε φάση λίγο παραπάνω ή εκεί που ήμασταν στις αρχές Ιουνίου, δηλαδή, στα 5 χιλιάδες κρούσματα περίπου. Οι διασωληνωμένοι θα φτάσουν γύρω στους 165 και οι θάνατοι θα φτάσουν σε μέσους όρους, μέχρι τους 31 με 32 την ημέρα», σχολιάζει. 

Επιπλέον, ο περιορισμός της καθημερινής ενημέρωσης σε εβδομαδιαία, η οποία θα ξεκινήσει από σήμερα Τρίτη 12/07, θα οδηγήσει σε περαιτέρω συσκότιση και κάλυψη του προβλήματος, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη. «Δεν συμφωνώ. Ο κίνδυνος είναι ίδιος με εκείνον όταν οδηγούμε και κλείνουμε τα φώτα, επειδή λέμε ότι ξέρουμε περίπου τον δρόμο. Η επιτήρηση θα συνεχίζεται, βέβαια, η ενημέρωση όμως δεν θα είναι τακτική. Για ποιο λόγο; Αυτό που λέει ο ΕΟΔΥ ότι δεν μας ενδιαφέρουν τα κρούσματα είναι λάθος. Εγώ θα επιμείνω πως αυτό είναι λάθος και ιατρικό και επιστημονικό και διαχειριστικό», τονίζει και σημειώνει ότι το ίδιο λάθος δεν κάνουμε μόνο εμείς, αλλά και όσες χώρες έχουν αποφασίσει την εβδομαδιαία ενημέρωση. Μάλιστα, στη χώρα μας είναι ακόμη μεγαλύτερος ο κίνδυνος, γιατί η καθημερινή ενημέρωση διεκόπη αιφνιδιαστικά πάνω στην έξαρση του κύματος, και όχι στην αποκλιμάκωση.