Σκέρτσος: Καταλυτική η μείωση θανάτων και νοσηλειών λόγω του εμβολιασμού | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Σκέρτσος: Καταλυτική η μείωση θανάτων και νοσηλειών λόγω του εμβολιασμού

Οι εμβολιασμοί έχουν μειώσει αισθητά τις νοσηλείες και τους θανάτους από Covid-19 και την επιβάρυνση στο σύστημα υγείας, τονίζει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.

Ο κ. Σκέρτσος συγκρίνει τα κρούσματα και τις νοσηλείες μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου κύματος της πανδημίας, καταλήγοντας στο ότι, με τον ίδιο περίπου αριθμό κρουσμάτων, σημειώνεται καταλυτική μείωση των νοσηλειών και των θανάτων, ως αποτέλεσμα των εμβολιασμών και του επιπέδου ανοσίας του πληθυσμού:

«Έως χθες, είχαν πραγματοποιηθεί 10,2 εκατ. εμβολιασμοί, με το 53,3% του γενικού πληθυσμού και το 61,3% του ενήλικου πληθυσμού να έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση

…Την εβδομάδα 26/4/2021, λίγο μετά την κορύφωση δηλαδή του 3ου κύματος, είχαμε αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων με τα κρούσματα που έχουμε σήμερα, και συγκεκριμένα:

– 7ήμερος κυλιόμενος δείκτης ημερήσιων κρουσμάτων: 2.451

– ενεργά κρούσματα : 25.355

– 7ήμερος κυλιόμενος δείκτης ημερήσιων εισαγωγών σε νοσοκομεία: 462

– νοσηλευόμενοι: 5.343

– διασωληνωμένο: 813

– 7ήμερος κυλιόμενος δείκτης ημερήσιων θανάτων 79.

Την εβδομάδα 19/7/2021 και ενώ ήδη μετράμε 4 εβδομάδες από την έναρξη του 4ου κύματος, τα αντίστοιχα δεδομένα είναι τα εξής:

– 7ήμερος κυλιόμενος δείκτης ημερήσιων κρουσμάτων: 2.568 (+4,8%)

ενεργά κρούσματα : 24.353 (-4%)

– 7ήμερος κυλιόμενος δείκτης ημερήσιων εισαγωγών σε νοσοκομεία: 138 (-70%)

– νοσηλευόμενοι: 1.045 (-80,4%)

– διασωληνωμένοι: 125 (-84,6%)

7ήμερος κυλιόμενος δείκτης ημερήσιων θανάτων: 8 (-90%)».

Μετά την παράθεση των παραπάνω στοιχείων, ο κ. Σκέρτσος καταλήγει στο ότι, με παρόμοια στατιστικά κυκλοφορίας του ιού και κρουσμάτων στην κοινότητα, έχουμε 70% λιγότερες ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία, 80% λιγότερους νοσηλευόμενους, 85% λιγότερους διασωληνωμένους και 90% λιγότερους θανάτους.

Όπως σημειώνει: «Τα δεδομένα αυτά είναι συντριπτικά υπέρ της χρησιμότητας των εμβολιασμών για την προστασία της υγείας των πολιτών που επέλεξαν να εμβολιαστούν και τη μείωση της επιβάρυνσης στο σύστημα υγείας. Αυτό, μάλιστα, παρατηρείται απέναντι σε μια πολύ πιο επιθετική μετάλλαξη του ιού, όπως είναι η μετάλλαξη Δέλτα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι χαλαρώνουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, καθώς όσο αυξάνεται το μερίδιο του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί, προφανώς θα αυξάνεται και ο αριθμός των εμβολιασμένων πολιτών που θα κολλάνε τον ιό, αλλά θα έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά».

«Όσοι είναι δύσπιστοι, λοιπόν, απέναντι στα εμβόλια ας το ξανασκεφτούν καλά και ας επιλέξουν αυτή την αυτονόητα αναγκαία πράξη ατομικής προστασίας και συλλογικής ευθύνης», καταλήγει ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ.