Στέλλα Κυριακίδου: «Θα ενημερώσουμε τον Ευρωπαϊκό Κώδικα κατά του Καρκίνου, δίνοντας κατανοητές συστάσεις στους πολίτες» | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Στέλλα Κυριακίδου: «Θα ενημερώσουμε τον Ευρωπαϊκό Κώδικα κατά του Καρκίνου, δίνοντας κατανοητές συστάσεις στους πολίτες»

Την αποφασιστικότητα της ΕΕ να αντιμετωπίσει τον καρκίνο υπογράμμισε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Παιδικό Καρκίνο. Αποτίω φόρο τιμής στα παιδιά, τους γονείς τους, τα αδέρφια τους, τις οικογένειές τους», ανέφερε η κ. Κυριακίδου, προσθέτοντας: «Για να υποστηρίξουμε τους νέους, των οποίων οι ζωές έχουν πληγεί από τον καρκίνο, έχουμε ξεκινήσει ένα Δίκτυο της ΕΕ Νέων που έχουν ξεπεράσει τον Καρκίνο, για να τους συνδέσουμε με τις οικογένειές τους, καθώς και με επαγγελματίες υγείας που δραστηριοποιούνται στην πρόληψη και φροντίδα του καρκίνου σε όλη την ΕΕ».

«Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τον καρκίνο, να ενισχύσουμε την πρόληψη, τη θεραπεία και τη φροντίδα, να εξαλείψουμε τις ανισότητες, να βελτιώσουμε την έρευνα και να κάνουμε διαφορά στη ζωή των πολιτών, μέσα από τη συνεργασία», υπογράμμισε.

Η Στέλλα Κυριακίδου σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη έχει ένα Σχέδιο με 4 δισ. ευρώ στη διάθεσή της για τις δράσεις της, το οποίο εξετάζει όλη την εικόνα.

Η Ευρωπαία Επίτροπος επισήμανε ότι η πρόληψη είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση του καρκίνου, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να δώσουμε στους πολίτες τα εργαλεία και τις πληροφορίες που χρειάζονται για να ζήσουν με υγεία. Και αυτός είναι ο λόγος που θα ενημερώσουμε τον Ευρωπαϊκό Κώδικα κατά του Καρκίνου. Αυτό θα δώσει στους πολίτες ενημερωμένες και κατανοητές συστάσεις για το πώς μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου».

Ανέφερε, δε, ότι ο δεύτερος τομέας που αφορά την πρόληψη και με τον οποίο θα υπάρξει εντατικά ενασχόληση είναι η ενημέρωση της Σύστασης για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου. «Ο προσυμπτωματικός έλεγχος σώζει ζωές, και θα διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ μπορούν να επωφεληθούν από το μελλοντικό μας πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο που θα υποστηρίζεται από την ΕΕ».

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι ένας άλλος σημαντικός στόχος του Σχεδίου είναι να διασφαλίσει ότι όλοι οι ασθενείς σε ολόκληρη την ΕΕ, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους, έχουν πρόσβαση σε διάγνωση και σε θεραπεία.

«Είναι απλώς απαράδεκτο ο τόπος διαμονής σας στην ΕΕ να καθορίζει την πρόσβασή σας στην έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπεία και το επίπεδο περίθαλψης», δήλωσε εμφατικά η κ. Κυριακίδου.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ