Συνάντηση ΠΙΣ - Πλεύρη σχετικά με το gatekeeping | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Συνάντηση ΠΙΣ – Πλεύρη σχετικά με το gatekeeping

Δίωρη συνάντηση πραγματοποίησε το ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με τον Υπουργό Υγείας, Αθανάσιο Πλεύρη, και τον Γενικό Γραμματέα ΠΦΥ, Μάριο Θεμιστοκλέους, παρουσία των προέδρων των Ι.Σ. Θεσσαλονίκης και Πειραιά. Κατά τη συνάντηση, ο Υπουργός αποσαφήνισε ότι δεν θεσμοθετεί σύστημα παραπομπών από τους προσωπικούς, στους ειδικούς ιατρούς εκτός νοσοκομείου.

Ο αριθμός των επισκέψεων που δικαιούνται οι πολίτες με χρόνια νοσήματα σε ειδικούς γιατρούς δεν περιορίζονται, αλλά αντιθέτως είναι απαραίτητο να υπάρχει τουλάχιστον μία παραπομπή ετησίως, από τον προσωπικό, στον ειδικό για τη πάθησή τους γιατρό.

Σχετικά με την εφαρμογή του gatekeeping, ο πολίτης θα μπορεί να επισκεφθεί απευθείας τον ειδικό γιατρό χωρίς καμία παραπομπή. Μάλιστα, η παραπομπή από γιατρό, σε γιατρό μέσα στο νέο σύστημα είναι ελεύθερη και αμφίδρομη. Αυτό σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε γιατρός μπορεί να στείλει τον ασθενή σε άλλο ειδικό.

Ωστόσο, η τακτική εισαγωγή σε νοσηλευτικό ίδρυμα θα γίνεται μόνο με παραπεμπτικό σημείωμα από τον θεράποντα.

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να συζητήσει το σύστημα των αμοιβών με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, έχοντας ως βάση την αντιστοίχιση της αμοιβής με τις ιατρικές πράξεις που θα εκτελούνται.

Και αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των μελών του ΔΣ του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων, συμφώνησε η συζήτηση να συνεχιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες και για τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ δεσμεύτηκε να παραβρεθεί και στη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ το προσεχές Σάββατο.

Δείτε συνοπτικά τις προτάσεις που είχε καταθέσει ο ΠΙΣ στον ΥΥΚΑ προ της συνάντησης εδώ.