Την απαγόρευση τσιγάρων με μενθόλη και προϊόντων καπνού με γεύση προτείνει ο FDA | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Την απαγόρευση τσιγάρων με μενθόλη και προϊόντων καπνού με γεύση προτείνει ο FDA

Ο FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) πρότεινε πρόσφατα την απαγόρευση των τσιγάρων μενθόλης – ένα σημαντικό βήμα, που υποστηρίζεται από κορυφαίες ομάδες υποστήριξης των δικαιωμάτων υγείας και των πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ. Η εντατική διαφημιστική καμπάνια έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις κοινότητες πολιτών της μαύρης φυλής, όπου παρατηρούνται συχνότερα ασθένειες και θάνατοι που σχετίζονται με το κάπνισμα. Ο FDA πρότεινε επίσης την απαγόρευση των γεύσεων στα είδη καπνού, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους εφήβους.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναφέρονται στη δήλωση του Επιτρόπου του FDA, Robert M. Califf, ότι η απαγόρευση των τσιγάρων μενθόλης και των πούρων με γεύση αναμένεται να σώσει ζωές και να μειώσει τις ανισότητες στην υγεία. Εκφράζοντας την αίσθηση του επείγοντος για την οριστικοποίηση της νέας οδηγίας, τόνισε ότι 480.000 άνθρωποι ετησίως στις ΗΠΑ πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, καθιστώντας το κάπνισμα την κύρια αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί. Ωστόσο, η ημερομηνία έναρξης ισχύος της απαγόρευσης θα μπορούσε να απέχει ακόμα και δύο χρόνια, ώστε να μπορέσουν να εφαρμοστούν οι νέες διατάξεις. Ο FDA θα δέχεται δημόσια σχόλια μέχρι αρχές Ιουλίου και, στη συνέχεια, θα συντάξει ένα τελικό σχέδιο και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής.

Ωστόσο, αναμένονται επίσης παρατεταμένες δικαστικές διαμάχες με τους εκπροσώπους της καπνοβιοχηχανίας, οι οποίοι αντιτίθενται στην αλλαγή του νομοπλαισίου. Τα τσιγάρα μενθόλης αποτελούν περίπου το 36% της αγοράς προϊόντων καπνού και το 50% της εταιρείας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ.

Ένα άλλο ζήτημα που θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν είναι η πιθανότητα αυτή η απαγόρευση να μετατρέψει τους μαύρους καπνιστές σε παραβάτες του νόμου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο FDA δήλωσε ότι οι καταναλωτές δεν θα βρεθούν στο στόχαστρο της απαγόρευσης, επειδή η πρόταση νόμου δεν θα απαγορεύει στους πολίτες να κατέχουν ή να χρησιμοποιούν τσιγάρα μενθόλης ή προϊόντα καπνού με γεύση. Αντίθετα, η απαγόρευση θα επικεντρωθεί στους κατασκευαστές, στους διανομείς και στους λιανοπωλητές.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Tobacco Control, με κύριο συγγραφέα τον Geoffrey Fong, καθηγητή Ψυχολογίας και Επιστημών Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Waterloo στον Καναδά, υποστηρίζει ότι, αν η απαγόρευση του τσιγάρου μενθόλης στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε το ίδιο αποτέλεσμα με την καναδική απαγόρευση προϊόντων καπνού με μενθόλη, περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια επιπλέον καπνιστές θα σταματούσαν το κάπνισμα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 381.000 Αφροαμερικανούς.