Το 2023, στην καλύτερη περίπτωση, θα είναι διαθέσιμα τα ρινικά εμβόλια | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Το 2023, στην καλύτερη περίπτωση, θα είναι διαθέσιμα τα ρινικά εμβόλια

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο Nature, οκτώ εμβόλια που θα χορηγούνται από τη μύτη βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Τα εν λόγω εμβόλια θα σταματούν άμεσα τη μετάδοση του ιού, ενεργοποιώντας έναν ισχυρό υπερασπιστή του ανθρώπινου οργανισμού, γνωστό ως «ανοσία του βλεννογόνου».

Ωστόσο, τα νέα αυτά ρινικά εμβόλια δεν θα είναι έτοιμα για μαζική χρήση εντός του 2022, με αποτέλεσμα «τον Σεπτέμβριο να πάμε υποχρεωτικά σε εμβολιασμό με τα ίδια εμβόλια, αυτά που ήδη έχουμε», όπως ανέφερε στο iatropedia.gr και τη Γιάννα Σουλάκη, ο Καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος. Σύμφωνα με τον ειδικό, τα εισπνεόμενα εμβόλια θα αποτελέσουν σημαντική εξέλιξη, γιατί θα στοχεύουν απευθείας στον πνεύμονα, ο οποίος αποτελεί και την «είσοδο» του κορονοϊού.

«Τα νέα εμβόλια είναι σε εξέλιξη, αλλά δεν είναι κάτι που το περιμένουμε μέσα στο ’22. Είναι επόμενη γενιά εμβολίων. Στην καλύτερη περίπτωση, θα τα έχουμε το ’23. Δεν νομίζω ότι θα τα έχουμε τον Σεπτέμβριο, που πιθανότατα θα χρειαστεί να κάνουμε νέο κύκλο εμβολιασμού, προφυλακτικά, ώστε να μην έχουμε κάποια δυσάρεστη εξέλιξη τον χειμώνα με την πανδημία», υπογράμμισε ο κ. Μανωλόπουλος.

Σε πειραματικό στάδιο βρίσκονται και τα εμβόλια σε μορφή χαπιού, τα οποία αναμένεται να καλύψουν τις ανάγκες για ανοσοποποίηση των ατόμων που θέλουν να εμβολιαστούν, αλλά φοβούνται τις ενέσεις. Παρόλα αυτά, ο ίδιος δεν τα θεωρεί εξέλιξη της ίδιας βαρύτητας με τα ρινικά εμβόλια.

Ο κ. Μανωλόπουλος σημείωσε ότι οι επιστήμονες προσπαθούν να βελτιώσουν την τεχνολογία των εμβολίων, έτσι ώστε να καλύπτουν όλες τις νέες παραλλαγές του κορονοϊού που έχουν εμφανιστεί τον τελευταίο χρόνο, αναφέροντας: «Η επόμενη γενιά θα είναι εμβόλια πολυδύναμα, δηλαδή κατά κάποιον τρόπο θα πιάνουν σε περισσότερα σημεία τον ιό και δεν θα είναι τόσο ευαίσθητα στις μεταλλάξεις, οπότε θα έχουν περισσότερο μακρόχρονη διάρκεια».