«Τρίποντο» στους γυναικολογικούς καρκίνους έβαλε το ΚΕΦΙ | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

«Τρίποντο» στους γυναικολογικούς καρκίνους έβαλε το ΚΕΦΙ

Ανταποκρινόμενος στο Παγκόσμιο Κάλεσμα GO DAY (Oncology Gynaecological Day) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γυναικολογικής Ογκολογίας (ESGO) και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ομάδων Προστασίας του Γυναικολογικού Καρκίνου (ENGAGe) για την προαγωγή του μηνύματος της πρόληψης στις 25 χώρες όπου δραστηριοποιούνται, ο Σύλλογος ΚΕΦΙ διοργάνωσε το Τουρνουά «Βάλε ένα Καλάθι για την Γυναίκα της Ζωής σου», στο Κλειστό Γήπεδο του ΜΕΤΣ. Σκοπός ήταν η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για τους γυναικολογικούς καρκίνους (καρκίνος τραχήλου, ωοθηκών, κόλπου, μήτρας, αιδοίου), για τους τρόπους πρόληψης, καθώς και για τα πρώιμα συμπτώματα και τους παράγοντες επικινδυνότητας, ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη διάγνωση.

Πάνω από 1,3 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως διαγνώστηκαν με γυναικολογικούς καρκίνους το 2018. Από αυτές, οι 468.000 πέθαναν από γυναικολογικούς καρκίνους το 2018. Το 67% των θανάτων αυτών (311.000) ήταν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Η πρόληψη πρέπει να γίνει τρόπος ζωής, γι’ αυτό τα καλάθια που σημειώθηκαν στο Τουρνουά αντιστοιχούν σε Δωρεάν Γυναικολογικές Εξετάσεις προς γυναίκες που τις έχουν ανάγκη, σε κορυφαία Νοσοκομεία και Διαγνωστικά Κέντρα της χώρας, όπως ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ, το Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, το Νοσοκομείο Άγιος Σάββας και ο Όμιλος Ιατρική Διάγνωση.

Το Τουρνουά πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή ομάδων θεσμικών φορέων, όπως η Βουλή των Ελλήνων, η Ελληνική Αστυνομία και η Αρχιεπισκοπή. Στη δε νεοσύστατη Ομάδα του Συλλόγου Καρκινοπαθών  ΚΕΦΙ, οι συμμετέχοντες αθλητές εκπροσώπησαν έναν ασθενή, ο οποίος δεν μπορούσε να αγωνιστεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΚΑΕ Παναθηναϊκός και ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός δήλωσαν τη διάθεσή τους να συνδράμουν στην προσπάθεια, παρέχοντας αγωνιστικό υλικό για τη διεξαγωγή των επιμέρους δράσεων, ενώ 5 αθλήτριες από την Ομάδα Νεανίδων Παναθηναϊκού συμμετείχαν στην αγωνιστική διαδικασία του Τουρνουά, εντασσόμενες σε κάποια από τις παραπάνω ομάδες.

«Ο γυναικολογικός καρκίνος, μέσω του ετήσιου ελέγχου, μπορεί να διαγνωστεί πολύ έγκαιρα. Ο γυναικολόγος είναι ο γιατρός που μας συντροφεύει από την εφηβεία μας. Το εμβόλιο κατά του HPV μπορεί να μην είναι το φάρμακο κατά του καρκίνου, αλλά μπορεί να κάνει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας να εξαλειφθεί. Στην Αυστραλία, που εμβολιάζονται αγόρια και κορίτσια συστηματικά εδώ και 15 χρόνια, δεν υπάρχει πια HPV, που είναι ο προάγγελος του καρκίνου του τραχήλου. Υπάρχουν τρόποι, και αυτό πρέπει να γίνει γνωστό. Μέσω μιας τέτοιας διοργάνωσης, στην οποία έρχεται ο κόσμος και περνά καλά, μπορείς να περάσεις μηνύματα, όπως εκείνα της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης, τού να προσέχεις τον εαυτό σου, τού να γίνεις η γυναίκα της ζωής σου», δήλωσε η υπεύθυνη της ομάδας Γυναικολογικού Καρκίνου «Εριφύλη» του Συλλόγου ΚΕΦΙ, κα Μαρία Παπαγεωργίου.

kefi-vale-kalathi

Κατά τη διεξαγωγή του Τουρνουά «Βάλε ένα Καλάθι για την Γυναίκα της Ζωής σου» τιμήθηκαν εμβληματικές προσωπικότητες της Ελληνικής Καλαθοσφαίρισης Γυναικών, όπως η κορυφαία μπασκετμπολίστρια όλων των εποχών, κα Εβίνα Μάλτση, και οι Παγκόσμιες Πρωταθλήτριες – Χρυσές Ολυμπιονίκες της Εθνικής Ομάδας Κωφών Γυναικών. Το Τουρνουά τίμησαν με την παρουσία τους σπουδαίες μορφές της Ελληνικής Καλαθοσφαίρισης, όπως οι Κώστας Τσαρτσαρής, Δημήτρης Παπανικολάου, Άννυ Κωνσταντινίδου, Ρένα Σταχτιάρη, Γιάννα Ρήγα, Παναγιώτης Αριδάς κ.ά., καθώς και ο Διοικητής του Τμήματος Φυσικής Αγωγής της Ελληνικής Αστυνομίας και Ολυμπιονίκης της Πάλης κ. Ηρακλής Δεσκουλίδης.

Σημαντικές στιγμές του Τουρνουά ήταν μεταξύ άλλων:

  • Ο τρίλεπτος Αγώνας Μονό μεταξύ της Ομάδας των Ολυμπιονικών, απαρτιζόμενης από τους Μάλτση, Παπανικολάου και Τσαρτσαρή, και των 5 νεάνιδων του Παναθηναϊκού, απαρτιζόμενης από τις Ορνέλα Μούτσα, Παρασκευή Κεφαλά, Κέλλη Ζαανίκα, Παναγιώτα Ζαρρή και Αλεξία Τιμφίζι. Οι 11 πόντοι που σημειώθηκαν, μετατράπηκαν σε ισόποσες γυναικολογικές εξετάσεις.
  • Το σουτ από το  κέντρο του γηπέδου, το οποίο κλήθηκε να επιχειρήσει ο θεατής ο κ. Τάσος Κανατούλας με την αρωγή του 5χρονου υιού του Βασίλη. Το καλάθι αντιστοιχεί σε 5 δωρεάν εξετάσεις.
  • Η Σκυταλοδρομία Βολών μίας διαγενεακής Εθνικής Ομάδας Καλαθοσφαίρισης Γυναικών, απαρτιζόμενης από τις Εβίνα Μάλτση, Άννυ Κωνσταντινίδου, Γιάννα Ρήγα, Ρένα Σταχτιάρη και Δώρα Παντέλη, η οποία μέσα σε 3 λεπτά σημείωσε 30 πόντους, που αντιστοιχούν σε ισόποσες γυναικολογικές εξετάσεις. Το μήνυμα ήταν «γυναίκες ενωμένες, αγωνιζόμενες για κοινό σκοπό, πετυχαίνουν τον κάθε στόχο».
  • Ο Διαγωνισμός Τριπόντων, όπου συμμετείχαν παίκτες από όλες τις ομάδες. Το άθροισμα των τριπόντων ομοίως αντιστοιχεί σε αντίστοιχο αριθμό γυναικολογικών εξετάσεων. Για την ιστορία, νικητής του διαγωνισμού ήταν ο παίκτης της ομάδας της Βουλής, κ. Σπύρος Κοκκωνάς, ενώ σημειώθηκαν στο σύνολο 51 τρίποντα.

Ιδιαίτερη εμπλοκή στον Οργανωτικό Τομέα είχε ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών. «ΣΕΟ και ΚΕΦΙ πάμε Μαζί! Ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών στέκεται πάντα αρωγός σε δράσεις που προάγουν την πρόληψη και την υγεία. Ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσαμε να μη συνδράμουμε ηθικά, αλλά και οργανωτικά, στους στόχους της εκστρατείας GO Day Ελλάδα που εκπονεί ο Κ.Ε.Φ.Ι. και η Ομάδα Ασθενών Γυναικολογικού Καρκίνου “ΕριφύληΚ.Ε.Φ.Ι. ενάντια στους γυναικολογικούς καρκίνους», δήλωσε η Πρόεδρος του οποίου και Αργυρή Ολυμπιονίκης στην Υδατοσφαίριση, κα Βούλα Κοζομπόλη.

Παρών στο Τουρνουά ήταν και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικολογικής Ογκολογίας και Καθηγητής Γυναικολογικής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κος Αλέξανδρος Ροδολάκης, ο οποίος σημείωσε: «Θέλουμε να βοηθήσουμε στην έγκυρη διάγνωση, τη σωστή αντιμετώπιση και την εξάλειψη του γυναικολογικού καρκίνου! Στηρίζουμε κάθε τέτοια εκδήλωση!».

Μετά την ολοκλήρωση του Τουρνουά, η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών, κα Ζωή Γραμματόγλου, δήλωσε: «Η επιτυχία του Τουρνουά αυτού συνίσταται στο ότι πετύχαμε να προσεγγιστεί ένα κοινό που, μολονότι ευαισθητοποιημένο, δεν είχε ενεργή συμμετοχή στο κομμάτι των δράσεων για την καταπολέμηση των καρκίνων και πλέον βρίσκεται κοντά μας, αρωγός των προσπαθειών μας για την πρόληψη και την έμπρακτη κοινωνική προσφορά. Το ζητούμενο πλέον είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος. Το κράτος, μέσω των Δημόσιων Νοσοκομείων και λοιπών υπηρεσιών του, θα πρέπει στο πλαίσιο της πρόληψης να υπενθυμίζει στις γυναίκες που έχουν ήδη εξεταστεί, πότε θα πρέπει να κάνουν την επόμενή τους εξέταση, κατά τον ίδιο τρόπο που ιδιωτικοί οργανισμοί στέλνουν υπενθυμίσεις για ομοειδείς ή άλλου είδους υπηρεσίες. Ζητούμενο είναι, μαζί με το Υπουργείο Υγείας, να προβούμε σε κοινές δράσεις που θα συμβάλουν στο να ρίξουμε τον δείκτη ορισμένων μορφών καρκίνου στο 0%, όπως επιτυχώς έχει γίνει στο εξωτερικό… Να είμαστε όλοι πάλι εδώ του χρόνου! Να μην νοσήσει καμία γυναίκα με γυναικολογικό καρκίνο».

Το Τουρνουά τέλεσε υπό την αιγίδα των:
Δήμου Αθηναίων
Ε.Ο.Π.Ε., Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος
ΕΛΛ.Ο.Κ., Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου
Ε.Ε.Γ.Ο., Ελληνική Εταιρεία Γυναικολογικής Ογκολογίας
W4LIFE HELLAS, Γυναίκες στην Ογκολογία
Make Place For One More Woman
Εκστρατεία για το Ροζ Φύλλο του Αγώνα της Ζωής
Παναθηναϊκός
Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών