1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα τον Καρκίνο, την Υπογονιμότητα και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα τον Καρκίνο, την Υπογονιμότητα και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

Την αποκατάσταση του μύθου και της πραγματικότητας σχετικά με το μέιζον θέμα συσχέτισης της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με τον καρκίνο θα επιχειρήσουν εξειδικευμένοι και καταξιωμένοι επιστήμονες στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο, με θέμα «Καρκίνος, Υπογονιμότητα και Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, μύθος και πραγματικότητα», που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Το θέμα αυτό, που απασχολεί την οικογενειακή καθημερινότητα πλείστων ζευγαριών, θα αναδείξουν ερευνητές και κλινικοί γιατροί, παρουσιάζοντας τα παγκόσμια ιατρικά δεδομένα και έρευνες.

Η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου αυξάνεται τα τελευταία χρόνια στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας στον Δυτικό κόσμο. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν σύγχρονες μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε ογκολογικούς ασθενείς, μεταξύ αυτών η μεταμόσχευση μήτρας σε γυναίκες με νεοπλασίες και η διατήρηση γονιμότητας με κρυοσυντήρηση ωοθηκικού ιστού και ωαρίων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι περισσότερες από 200.000 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας στις ΗΠΑ και 170.000 στην Ευρώπη έχουν υποβληθεί σε συντηρητικές θεραπείες αντιμετώπισης του καρκίνου, με σκοπό τη διατήρηση της γονιμότητάς τους. Επίσης, πολλοί ασθενείς με καρκίνο έχουν τη δυνατότητα να προστατέψουν τη γονιμότητα με ασφαλή κατάψυξη (φύλαξη – κρυοσυντήρηση βιολογικού υλικού) πριν την αντικαρκινική θεραπεία τους, ώστε να διατηρήσουν την αναπαραγωγική τους ικανότητα. Η εφαρμογή των σύγχρονων μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε ογκολογικούς ασθενείς διενεργείται πάντα υπό τη συνεχή καθοδήγηση του ογκολόγου – παθολόγου, του εξειδικευμένου για την υπογονιμότητα γυναικολόγου-ογκολόγου και του εμβρυολόγου, εντός των ορίων που ο νομοθέτης προκαθορίζει.

Κατά τη διάρκεια του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου, με θέμα Καρκίνος, Υπογονιμότητα και Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, οι ομιλητές θα αναφερθούν και σε θέματα ιατρονομικά και βιοηθικά που απασχολούν ογκολογικούς ασθενείς οι οποίοι θέλουν να τεκνοποιήσουν.

Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο, με θέμα «Καρκίνος – Υπογονιμότητα και Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή» θα διενεργηθεί από τις 2 έως τις 4 Δεκεμβρίου στο Royal Olympic Hotel και συνδιοργανώνεται από τις γυναικολογικές κλινικές των νοσοκομείων ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ και ΜΕΤΑΞΑ, τις μονάδες εξωσωματικής γονιμοποίησης του νοσοκομείου ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ της κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ  και του νοσοκομείου King’s College Hospital, και την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής. Καθοριστικός είναι ο ρόλος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) στην ανάδειξη των θεμάτων που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.