40 νέα φάρμακα στη «θετική λίστα» του ΕΟΠΥΥ | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

40 νέα φάρμακα στη «θετική λίστα» του ΕΟΠΥΥ

Σαράντα νέα φάρμακα εντάσσονται «θετική λίστα» των αποζημιούμενων φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ, βάσει απόφασεων του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στις 27 Ιανουαρίου στη Διαύγεια.

Τα 40 αυτά φάρμακα περιλαμβάνουν 20 πρωτότυπα, από τα οποία τα 16 εντάσσονται για πρώτη φορά στη λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων και 4 που αφορούν σε νέες ενδείξεις, συσκευασίες και περιεκτικότητες, και 20 γενόσημα:

  • Στα πρωτότυπα φάρμακα περιλαμβάνονται σκευάσματα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε ασθενείς με συννοσηρότητες, θεραπείες για αιματολογικά νοσήματα, ογκολογικά φάρμακα για τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, θεραπείες για το λέμφωμα και «ορφανά» φάρμακα για σπάνιες παθήσεις.

Παράλληλα, εγκρίθηκε η αποζημίωση για εμβόλιο για την πρόληψη της πνευμονίας από στρεπτόκοκκο, φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια, την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και την νωτιαία μυϊκή ατροφία (SMA).

  • Στα γενόσημα φάρμακα περιλαμβάνονται ογκολογικές θεραπείες, αντιβιοτικά, ένα αντιπαρασιτικό/αντιπρωτοζωικό/αντιμικροβιακό φάρμακο, ένα αντιβακτηριακό, ένα αντιμυκητιασικό, ένα φάρμακο για τη στηθάγχη και ένα κατά της χοληστερόλης.

Προς το παρόν, δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των φαρμάκων που θα ενταχθούν στην τελική λίστα.

Ωστόσο, παρά τον ορισμό των τιμών των φαρμάκων στο σχετικό Δελτίο Τιμών, οι οποίες ισχύουν από σήμερα, 30 Ιανουαρίου, για τα φαρμακεία, φαίνεται ότι δεν θα είναι εφικτό να κυκλοφορήσουν νέα σκευάσματα, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα η διαδικασία ένταξης στη «θετική λίστα». Αυτό οφείλεται στη λήξη της θητείας της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΕΑΑΦΑΧ)  στις 12 Ιανουαρίου, η οποία, αν δεν ανανεωθεί, δεν μπορεί να δοθεί η τελική έγκριση από τον Υπουργό Υγείας.

Το γεγονός αυτό πυροδοτεί μεγάλη ανησυχία στον κλάδο του Φαρμάκου, με τη χρονική πίεση στις διαδικασίες να αυξάνει την πιθανότητα λαθών και, κατ’ επέκταση, τον κίνδυνο να μείνουν περισσότερα φάρμακα και επεκτάσεις ενδείξεων εκτός λίστας, επηρεάζοντας έτσι την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες αυτές μέχρι την άνοιξη.

Το Υπουργείο Υγείας φέρεται να κάνει «αγώνα δρόμου», προκειμένου να ανανεωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η θητεία της Επιτροπής, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ένταξης όλων των θεραπειών στη «θετική λίστα» και να γίνει η τελική δημοσίευση έως τα μέσα Φεβρουαρίου.