52 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στη Σανγκάη - Μαζικά PCR τεστ και ανησυχία στο Πεκίνο | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

52 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στη Σανγκάη – Μαζικά PCR τεστ και ανησυχία στο Πεκίνο

Το Πεκίνο επεκτείνει σήμερα, λόγω αύξησης κρουσμάτων, την εκστρατεία μαζικών εξετάσεων για COVID-19 που αφορά συνολικά τους 22 εκατομμύρια κατοίκους του, αρκετοί εκ των οποίων φοβούνται πως θα επιβληθεί αυστηρό lockdown, όπως στη Σαγκάη.

Η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη από τον Μάρτιο με τη σοβαρότερη έξαρση της επιδημίας μέχρι σήμερα, διαφόρων βαθμών σοβαρότητας ανά επαρχία. Οι αρχές αντιδρούν εφαρμόζοντας την πάγια στρατηγική των μηδέν κρουσμάτων, επιβάλλοντας περιοριστικά μέτρα και καραντίνες.

Στην οικονομική πρωτεύουσα, Σαγκάη, όπου έχει επιβληθεί αυστηρό lockdown από τις αρχές Απριλίου, κάτοικοι διαμαρτύρονται πως δεν έχουν επαρκείς προμήθειες σε τρόφιμα, ενώ οι πολίτες που μολύνονται στέλνονται σε κέντρα απομόνωσης, όπου οι συνθήκες είναι ενίοτε άσχημες. Οι αρχές της μητρόπολης ανακοίνωσαν σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 52 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 (ρεκόρ για τρίτη συνεχόμενη ημέρα) και επιβεβαιώθηκαν κάπου 17.000 κρούσματα του SARS-CoV-2, 1.661 με συμπτώματα και 15.319 ασυμπτωματικά.

Στο Πεκίνο, όπου έχουν καταγραφεί περίπου 100 κρούσματα από την περασμένη εβδομάδα (33 σε 24 ώρες), οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους 12 συνοικιών από τις 16 να υποβληθούν αυτή την εβδομάδα σε τρία τεστ PCR (αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης, ή μοριακά) ο καθένας τους.

Οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι στη συνοικία Τσαογιάνγκ, την πολυπληθέστερη του Πεκίνου, όπου εδρεύουν πολυεθνικές, γραφεία, ξένες πρεσβείες και εμπορικά κέντρα, ήταν οι πρώτοι που άρχισαν χτες μοριακές εξετάσεις. Σήμερα το μέτρο επεκτάθηκε σε ακόμη 11 συνοικίες.

Φοβούμενοι επανάληψη του σεναρίου της Σαγκάης, αρκετοί κάτοικοι της κινεζικής πρωτεύουσας έτρεξαν στα σουπερμάρκετ για να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης, ιδίως τρόφιμα, ή έκαναν παραγγελίες μέσω Διαδικτύου. Μέχρι στιγμής, πάντως, στο Πεκίνο δεν παρατηρείται καμιά έλλειψη φρέσκων προϊόντων ή ειδών πρώτης ανάγκης.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ