COVID-19: Ιάπωνας γιατρός προειδοποιεί για... «ολυμπιακή μετάλλαξη» | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

COVID-19: Ιάπωνας γιατρός προειδοποιεί για… «ολυμπιακή μετάλλαξη»

Ο επικεφαλής μιας ιατρικής ένωσης στην Ιαπωνία προειδοποίησε σήμερα ότι η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, αυτό το καλοκαίρι, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να συγκεντρώνονται εκεί από ολόκληρο τον κόσμο, πιθανόν να οδηγήσει στην εμφάνιση μιας νέας «ολυμπιακής» παραλλαγής του κορονοϊού.

Παρότι η Ιαπωνία έχει επανειλημμένως δεσμευτεί ότι θα διενεργήσει “ασφαλείς” Ολυμπιακούς Αγώνες έπειτα από έναν χρόνο καθυστέρησης, δίνει μάχη για να περιορίσει ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας και προετοιμάζεται να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει για μεγάλο τμήμα της χώρας.

Ωστόσο, Ιάπωνες αξιωματούχοι, διοργανωτές των Ολυμπιακών και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) έχουν δεσμευτεί ότι οι Αγώνες θα πραγματοποιηθούν με τη λήψη αυστηρών μέτρων προστασίας. Ήδη έχει απαγορευτεί η προσέλευση ξένων επισκεπτών και, τον επόμενο μήνα, αναμένεται η απόφαση για τους ντόπιους θεατές.

Αλλά ακόμη και με αυτά τα μέτρα, η ανησυχία παραμένει σχετικά με την προσέλευση αθλητών και αξιωματούχων στην Ιαπωνία, όπου η διαδικασία εμβολιασμού παραμένει εξαιρετικά αργή, με λίγο περισσότερο από το 5% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί.

Με ανθρώπους από πάνω από 200 χώρες να αναμένεται να φθάσουν στο Τόκιο, θα είναι επικίνδυνη η διεξαγωγή των Αγώνων τον Ιούλιο, λέει ο Ναότο Ουεγιάμα, ο επικεφαλής της Ένωσης Ιαπώνων Γιατρών.

«Όλες οι μεταλλάξεις του ιού που υπάρχουν σε διάφορα μέρη θα συγκεντρωθούν εδώ, στο Τόκιο. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε την πιθανότητα ακόμη μιας νέας μετάλλαξης του ιού που πιθανόν να εμφανιστεί μετά τους Ολυμπιακούς», είπε ο ίδιος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Αν εμφανιστεί μια τέτοια κατάσταση, θα μπορούσε να σημαίνει ότι μια μετάλλαξη των Ολυμπιακών του Τόκιο θα μπορούσε να ονομαζόταν έτσι, κάτι το οποίο θα ήταν τεράστια τραγωδία και θα παρέμενε αντικείμενο επικρίσεων ακόμη και για 100 χρόνια».

Η εφημερίδα Asahi Shimbun, επίσημος χορηγός των Ολυμπιακών του Τόκιο, κυκλοφόρησε χθες με άρθρο στο οποίο γινόταν έκκληση για ματαίωση της διοργάνωσης, αλλά ο πρώην αντιπρόεδρος της ΔΟΕ, ο Ντικ Πάουντ, ανακοίνωσε αργότερα χθες ότι οι Αγώνες πρέπει να πραγματοποιηθούν, και θα πραγματοποιηθούν.

Η κυβέρνηση προετοιμάζει την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης (το πιθανότερο και για μεγάλο διάστημα του Ιουνίου) στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη των Αγώνων, στις 23 Ιουλίου.

Ωστόσο, το μέλος της ΔΟΕ, Τζον Κόουτς, υποστηρίζει ότι η διοργάνωση μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, κάτι το οποίο ο Ουεγιάμα θεωρεί εξοργιστικό: «Σε σχέση με αυτές τις δηλώσεις, ο λαός της Ιαπωνίας είναι εξοργισμένος και αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τους υγειονομικούς».

Το σύστημα υγείας της χώρας βρίσκεται υπό υπερβολική πίεση, και οι αξιωματούχοι σε κάποιες περιοχές ανησυχούν για το ενδεχόμενο εμφάνισης πιθανόν νέων μεταλλάξεων από τους Αγώνες. Στη βαριά πληγείσα Οσάκα, για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα ήταν κατειλημμένο το 96% από τις 348 νοσοκομειακές κλίνες που προορίζονται για βαριά νοσούντες από covid.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, οι ΗΠΑ συνέστησαν την αποφυγή των ταξιδίων στην Ιαπωνία, αλλά οι διοργανωτές των Ολυμπιακών απάντησαν ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τους Αγώνες.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της ιαπωνικής κυβέρνησης, Κατσουνόμπου Κάτο, δήλωσε ότι η Ιαπωνία θα συνεχίσει κάθε προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας, ανεξαρτήτως των Ολυμπιακών.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ