Ήλιος: Ένας σύμμαχος υγείας και ομορφιάς | Ομορφιά - planbemag.gr
Plan Be Mag
Ομορφιά

Ήλιος: Ένας σύμμαχος υγείας και ομορφιάς

Αυτό το καλοκαίρι, κοιτάξτε τον ήλιο κατάματα και μεταμορφώστε τον, από επικίνδυνο “εχθρό”, σε μοναδικό φίλο για την υγεία, την ομορφιά και τη διάθεσή σας.

Γράφει η Άρτεμις Καράγιαννη

Σε μια μεσογειακή χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, ο ήλιος είναι ένα δώρο. Δίνει ζωή, χαρίζει φως, προσφέρει ενέργεια, ομορφαίνει τις μέρες και ευφραίνει τις καρδιές μας. Άρρηκτα συνδεδεμένος με το ελληνικό καλοκαίρι, ο ήλιος γίνεται μαζί με τη θάλασσα το νούμερο ένα στοιχείο των θερινών μηνών, καθορίζοντας τις επιλογές και τον τρόπο ζωής μας, και επηρεάζοντας παράλληλα πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας θετικά, αλλά και αρνητικά.
Μέσα, λοιπόν, στην ηλιόλουστη καθημερινότητά μας, έχουμε ανακαλύψει όλες τις ζωογόνες, αλλά και επικίνδυνες πτυχές του ήλιου, με αποτέλεσμα να ξέρουμε πια καλά πώς να τον κρατήσουμε στη ζωή μας εκμεταλλευόμενοι την ομορφιά του και κοιτώντας τον στα μάτια με ασφάλεια. Με γνώμονα αυτή τη λογική και με τη δύναμη που μας δίνει η εμπειρία και η γνώση, μπορούμε να κάνουμε τον ήλιο σύμμαχό μας και να κρατήσουμε, από τις ακτίνες του, μόνο τα στοιχεία εκείνα που ομορφαίνουν τη ζωή μας, αλλά και εμάς τις ίδιες.

Ο ήλιος κάνει και καλό!
Έχουμε περάσει τις τελευταίες δεκαετίες προσπαθώντας να αποδείξουμε πόση ζημιά μπορεί να μας κάνει η έκθεση στον ήλιο. Και έχουμε κάνει πολύ καλά… Η επαφή μας με τις ηλιακές ακτίνες έχει αποδειχθεί, μέσα από χρόνια ερευνών και εμπειρικής μελέτης, εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία μας. Ευτυχώς για τις νέες γενιές, η γνώση αυτή είναι δύναμη και πολύτιμο υλικό για να συνεχίσουν να βρίσκουν στοιχεία και τρόπους να μας προστατεύουν από τις αρνητικές συνέπειες. Μέσα, όμως, σε όλον αυτόν τον αντηλιακό πανικό, έχουμε ξεχάσει και τα καλά που έχει η επαφή μας με τον ήλιο. Και αυτά, όπως και τα κακά, είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένα μέσα στα χρόνια.
Ο ήλιος, πάντα με την κατάλληλη προστασία, είναι πολύ καθοριστικός για την υγεία μας – και συγκεκριμένα για την υγεία των οστών μας, καθώς η επαφή μαζί του συμβάλλει στην παραγωγή της βιταμίνης D. O οργανισμός προσλαμβάνει τη βιταμίνη D με την επίδραση της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ ο χρόνος έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία που απαιτείται για τη σύνθεση των απαραίτητων ποσοτήτων βιταμίνης D εξαρτάται από την ηλικία, το χρώμα του δέρματος και από τα υποκείμενα προβλήματα υγείας. Δεν είναι τυχαίο που οι γιατροί συστήνουν ακόμα και στους νέους γονείς να φέρνουν τα παιδιά τους σε επαφή με τον ήλιο για να συνθέσουν τη βιταμίνη D, την ίδια στιγμή που και οι ηλικιωμένοι με προβλήματα οστεοπόρωσης και άλλες παθήσεις λαμβάνουν ως οδηγία να έρθουν σε προστατευμένη επαφή με τις ευεργετικές ακτίνες του ήλιου.
Πέραν της βιταμίνης D, o ήλιος έχει αποδειχθεί ευεργετικός και στο κομμάτι της υγείας της καρδιάς. Η θερμότητα της ηλιακής ακτινοβολίας ευνοεί το καρδιαγγειακό σύστημα, αφού προκαλεί διαστολή των αρτηριών και, άρα, ευνοεί την αποτροπή εμφραγμάτων και παθήσεων που σχετίζονται με την απόφραξη των αγγείων. Γι’ αυτό και συστήνεται στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα καρδιάς να εκτίθενται υπό προϋποθέσεις στον ήλιο, ενώ σε όλους τους υπόλοιπους να τον εκμεταλλεύονται προληπτικά και πάντα υπό προστασία.
Επίσης, ένα άλλο πολύ μεγάλο πλεονέκτημα που χαρίζει ο ήλιος είναι ο ύπνος. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η επαφή μας με τον ήλιο ευνοεί τον καλό ύπνο – κάτι που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε και εμείς οι ίδιες, έπειτα από λίγες ημέρες διακοπών! Το γεγονός αυτό εξαρτάται από τη μελατονίνη, την ορμόνη που μας βοηθά να κοιμόμαστε, καθώς η παραγωγή της διεγείρεται από το σκοτάδι και μπλοκάρεται από το φως, με αποτέλεσμα η επαφή με τον ήλιο να είναι σημαντική, για να δώσει στον εγκέφαλό μας τα κατάλληλα μηνύματα να συνεχίσει τις διαδικασίες παραγωγής τις ώρες που πρέπει, δηλαδή όταν θα πάμε για ύπνο. Διαφορετικά, θα νιώθουμε συνέχεια κουρασμένοι, κάτι που θα έχει άμεσες συνέπειες στην καθημερινότητά μας, στην ψυχολογία μας και στην απόδοσή μας.
Για όσους υποφέρουν από δερματικές παθήσεις, ο ήλιος αποδεικνύεται απόλυτος σύμμαχος, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία σκοτώνει τους μικροοργανισμούς και καθαρίζει το δέρμα, επαναφέροντας την παραγωγή του σμήγματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτός είναι ο λόγος που η έκθεση σε αυτή με το σωστό αντηλιακό αποτελεί οδηγία. Παράλληλα, βοηθά στην αντιμετώπιση του εκζέματος, της ψωρίασης και άλλων δερματοπαθειών.

omorfia2

Φωτεινή ψυχολογία
Πέρα από τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει η έκθεση στον ήλιο για την υγεία μας, μια πολύ σπουδαία επίδραση του ήλιου είναι και αυτή που έχει στην ψυχολογία μας. Ο ήλιος και οι συνθήκες, με τις οποίες συνδέεται η έκθεση σε αυτόν (δηλαδή το καλοκαίρι και οι διακοπές), δίνουν στη ζωή μικρών και μεγάλων άλλο νόημα και άλλη “γεύση”, με αποτέλεσμα η διάθεσή μας να φτάνει στο μέγιστο. Μια καλή ψυχολογική κατάσταση έχει θετική επίδραση σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, με αποτέλεσμα η σχέση με τον εαυτό μας και τους άλλους να γίνεται καλύτερη, η απόδοσή μας στις καθημερινές υποχρεώσεις να βελτιώνεται και η καθημερινότητά μας να αποκτά άλλο… χρώμα.
Μην ξεχνάμε, παράλληλα, πως η καλή ψυχολογία δεν επιδρά άμεσα μόνο κοινωνικά και επαγγελματικά, αλλά επιδρά θετικά και στην υγεία μας, καθώς ένας οργανισμός που δεν βιώνει στρες είναι πιο υγιής. Αν, λοιπόν, πρέπει να ευχαριστήσουμε για κάτι τον ήλιο –αφού τον “κοιτάξουμε” προστατευμένοι– είναι επειδή μας φτιάχνει τη διάθεση και μας χαρίζει μια φωτεινή ψυχολογία που μας κάνει να θέλουμε να ζήσουμε υγιείς και όμορφες.

Ομορφιά υπό τον ήλιο
Δεν είναι τυχαίο που όλοι μάς λένε ότι είμαστε πιο όμορφοι το καλοκαίρι και που κι εμείς νιώθουμε το ίδιο για τους ανθρώπους τους οποίους συναναστρεφόμαστε! Πέρα από τις επιδράσεις στην υγεία και στην ψυχολογία μας, ο ήλιος επιδρά ευεργετικά και στην εικόνα μας:
Το μαύρισμα που προκαλείται από την έκθεση στον ήλιο, ειδικά εκείνο που προκύπτει μέσα από σωστή προστασία, χαρίζει στην επιδερμίδα ένα ιδιαίτερα ελκυστικό χρώμα που πηγαίνει σε κάθε άνθρωπο – άνδρα ή γυναίκα.
Η χρυσαφένια όψη ενός δέρματος που εκτίθεται με ασφάλεια στον ήλιο χαρίζει στην εικόνα μας μια άλλη γοητεία, κρύβει τις ατέλειες και κάνει την επιδερμίδα να δείχνει πιο νεανική. Ειδικά για την επιδερμίδα του προσώπου, αυτή η αλλαγή είναι πολύ σημαντική για την ομορφιά μας. Αυτός είναι και ο λόγος που χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια και στρατηγική για να την επιτύχουμε, καθώς το πρόσωπο είναι πιο ευαίσθητο από το υπόλοιπο σώμα και χρειάζεται έξτρα προστασία για να μαυρίσει υγιώς.
Σε αυτό το σημείο, πρέπει να προσθέσουμε το κομμάτι της ενυδάτωσης, το οποίο αποτελεί ζωτική κίνηση έπειτα από κάθε επαφή μας με τον ήλιο, αφού δίνει στην επιδερμίδα την υγρασία που της στερούν οι αντηλιακές ακτίνες και η επαφή με τη θάλασσα, κάνοντας το δέρμα μας να λάμπει.
Επίσης, τα μαλλιά μας αποκτούν το “άγγιγμα του ήλιου”, ξανοίγουν φυσικά και παίρνουν μια καλοκαιρινή δόση μη επιτηδευμένων ανταυγειών που, πέρα από πολύ όμορφη, είναι και κομμάτι των τάσεων της εποχής!

Φέρνοντας τον ήλιο “στα μέτρα μας”
Για να μπορέσουμε να απολαύσουμε όλα τα παραπάνω, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το θέμα του ήλιου με προσοχή και σωστή στρατηγική. Το πιο σημαντικό κομμάτι της έκθεσής μας στον ήλιο είναι να αντιληφθούμε πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει και, με τη σωστή προστασία, να τον φέρουμε στα μέτρα μας.
Πρέπει, λοιπόν, να αποφεύγουμε να βρισκόμαστε υπό τις ακτίνες του τις ώρες που είναι ιδιαίτερα επιθετικός, δηλαδή μεταξύ 12:00 και 16:00. Πριν το μεσημέρι και μετά τις 16:00, μπορούμε να απολαμβάνουμε τη ζεστασιά του με την ασφάλεια που μας δίνουν οι πιο αποδυναμωμένες ακτίνες του – και, φυσικά, η κατάλληλη αντηλιακή προστασία.
Δεν πρέπει να εκτιθέμεθα στον ήλιο σε καμία στιγμή της ημέρας χωρίς να έχουμε φορέσει αντηλιακό, το οποίο για τον καθένα μας είναι διαφορετικό. Γι’ αυτό και υπάρχουν πλέον πολλαπλοί δείκτες προστασίας, με διαφορετικές υφές για κάθε τύπο δέρματος, με ενισχυμένες συνθέσεις και συσκευασίες, που ταιριάζουν στον χαρακτήρα και στο lifestyle μας. Βρίσκοντας το κατάλληλο για εμάς προϊόν, ας φροντίσουμε να το αξιοποιήσουμε όλο το καλοκαίρι και να το αγγίγματοςουμε να μας προστατέψει, όσο εμείς θα εκμεταλλευόμαστε τον ήλιο για την υγεία και την εικόνα μας!