Απλοί τρόποι για να... σταματήσουμε τον χρόνο | Ομορφιά - planbemag.gr
Plan Be Mag
Ομορφιά

Απλοί τρόποι για να… σταματήσουμε τον χρόνο

Ο καθρέφτης μάς λέει μια αλήθεια που δεν θέλουμε να ακούσουμε. Και όσο περνάει ο καιρός, τη λέει πιο σκληρά. Αντί να αποφεύγουμε τη γήρανση που έρχεται ανεπιστρεπτί, ήρθε η ώρα να την κοιτάξουμε κατάματα και να επιβραδύνουμε την επίσκεψή της.


Άρτεμις Καράγιαννη


Η επιδερμίδα μας αλλάζει καθημερινά. Κάθε πρωί που ξυπνάμε, το δέρμα μας είναι πιο ώριμο από την προηγούμενη και, ακόμα κι αν αυτό το ποσοστό καθημερινής ωρίμανσης είναι αμελητέο για να του δώσουμε σημασία μεμονωμένα, στο σύνολο των ημερών (και των ετών) διαμορφώνει ένα σημαντικό νούμερο που επηρεάζει την όψη της επιδερμίδας μας. Το βλέπουμε, άλλωστε, στον καθρέφτη μας με το πέρασμα των χρόνων: το πρόσωπό μας δεν είναι το ίδιο. Η όψη του υπόκειται στη βαρύτητα, χάνει το σχήμα της και “αγριεύει”. Η γήρανση, όπως με μία λέξη περιγράφουμε όλα τα παραπάνω, είναι μια αναπόφευκτη διαδικασία, μπροστά στην οποία είμαστε όλοι ίσοι, αλλά λίγοι ξέρουν πώς να την αντιμετωπίσουν σωστά.

Πότε πρέπει να ξεκινάει η αντιγήρανση;
Όποιος ψάχνει την πραγματική απάντηση σε αυτό το ερώτημα, το πιθανότερο είναι να μην τη βρει. Δεν υπάρχει σαφές χρονικό διάστημα κατά το οποίο πρέπει κανείς να ξεκινήσει να αντιμετωπίζει τη γήρανση, καθώς αυτή διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Υπάρχουν, όμως, κάποια κοινά δεδομένα που ισχύουν για όλους τους ανθρώπους, κάθε φύλου και φυλής, και αυτά αποδεικνύουν πως με τα χρόνια η επιδερμίδα μας αρχίζει να αλλάζει, όσο τα κύτταρά μας αρχίζουν και τεμπελιάζουν.
Όσο η δεκαετία των 20 δίνει στην επιδερμίδα μας την πολύτιμη δυνατότητα να αντιμετωπίζει μόνη της τις φθορές της, μόλις περάσει το κατώφλι των 30, τα πράγματα αλλάζουν. Δεν πρέπει, όμως, να λάβουμε την έναρξη της δεκαετίας ως το σημείο εκκίνησης της αντιγήρανσης, καθώς μπορεί να χρειαστεί να αρχίσουμε και λίγο νωρίτερα να αντιμετωπίζουμε τα πρώτα σημάδια του χρόνου. Σημασία έχει να διαβάσουμε το δέρμα μας και να δούμε σε αυτό τις ενδείξεις: θαμπή όψη, λεπτές γραμμές γύρω από τα μάτια ή τα χείλη, μεσόφρυο – τόσες διαφορετικές ενδείξεις που διαφέρουν από δέρμα σε δέρμα και ζητούν την προσοχή μας. Έτσι, με καλή ανάγνωση της επιδερμίδας μας και σωστή στρατηγική, θα ξεκινήσουμε να προσφέρουμε τα αντιγηραντικά οφέλη στο πρόσωπό μας, αρκεί να επιλέξουμε ένα προϊόν που να ταιριάζει άψογα στις δικές μας ανάγκες.

Ενυδάτωση: Η αρχή της αντιγήρανσης
Αν έπρεπε να θέσουμε τα θεμέλια της αντιγηραντικής προσπάθειας, θα τα θέταμε χωρίς αμφισβήτηση στην ενυδάτωση. Η σωστή ενυδάτωση αποτελεί τον πυρήνα της πρόληψης για μια επιδερμίδα που θέλει να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη νεότητά της, αλλά και όταν τελικώς αρχίζει να βλέπει τα σημάδια του χρόνου πάνω της, αυτά να είναι ήπια και όσο το δυνατόν πιο όμορφα. Ένα καλά ενυδατωμένο δέρμα αρνείται να “σπάσει” τόσο γρήγορα, ενώ δείχνει πιο υγιές, πιο λαμπερό και πιο όμορφο, ακόμα και αν τα χρόνια έχουν περάσει.
Η σημασία της ενυδάτωσης, μάλιστα, θα πρέπει να γίνει αντιληπτή πολύ πριν φτάσουμε στην ηλικία όπου αρχίζουμε να ανησυχούμε για τα χρόνια που φεύγουν, ακόμη και πριν την ενηλικίωση. Οι επιδερμίδες που αρχίζουν από νωρίς να ικανοποιούν την ανάγκη για δροσιά και εναντιώνονται στην ξηρότητα, θα απολαύσουν τα οφέλη αυτής της επιλογής αρκετά αργότερα. Παρόλα αυτά, αν κάποια γυναίκα ή άντρας δεν έχει φανεί τόσο προνοητικός ώστε να έχει εντάξει από τόσο νωρίς την ενυδατική κρέμα στη ρουτίνα του, ποτέ δεν είναι αργά για μια εκκίνηση ενυδάτωσης που, σε συνδυασμό με αντιγηραντικά συστατικά, θα κάνουν σπουδαία δουλειά στην επιδερμίδα.

Η σημασία της αντηλιακής προστασίας
Το καλοκαίρι μπορεί να έχει περάσει, ο ήλιος όμως είναι εδώ και συνεχίζει να απειλεί την υγεία και τη νεότητα της επιδερμίδας μας. Γι’ αυτόν τον λόγο, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αμελούμε την αντηλιακή προστασία της όλο τον χρόνο, ακόμα και όταν έχει συννεφιά ή βρέχει. Οι ηλιακές ακτίνες βρίσκουν τον τρόπο να αγγίξουν την επιδερμίδα μας και να προκαλέσουν φωτογήρανση, τη νούμερο ένα αιτία της πρόωρης γήρανσης.
Ειδικά για εμάς που ζούμε σε μια χώρα με έντονη ηλιοφάνεια, η προστασία από τον ήλιο πρέπει να είναι απόλυτη καθημερινότητα, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο κάθε δυνατότητα του ήλιου να αφήσει τα σημάδια της πάνω στο πρόσωπο και στο σώμα μας. Τα αντηλιακά φίλτρα θα πρέπει να είναι στοιχεία της πρωινής μας περιποίησης, είτε μέσα από ένα αντηλιακό για καθημερινή χρήση, είτε με την επιλογή προϊόντων με αντηλιακά φίλτρα, όπως ένα foundation ή μια ενυδατική κρέμα με SPF.

omorfia2

Ο τρόπος ζωής μας
Το πώς και το πόσο γρήγορα “γράφουν” πάνω μας τα σημάδια του χρόνου, εξαρτώνται και από τον τρόπο ζωής μας. Οι συνήθειες, η διατροφή, η άσκηση, η ζωή στην πόλη, η ρύπανση και πολλές ακόμη πτυχές της καθημερινότητάς μας συντελούν στη δημιουργία οξειδωτικού στρες που καταστρέφει τα επιδερμικά και δερμικά κύτταρα, συμβάλλοντας στην εκφύλισή τους. Οι ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται στην επιδερμίδα αποτελούν έναν από τους σπουδαιότερους εχθρούς της νεότητας της επιδερμίδας, καταστρέφοντας τις πολύτιμες πρωτεΐνες της, το κολλαγόνο και την ελαστίνη, καθώς και τα λιπίδια της κυτταρικής μεμβράνης.
Αν θέλουμε να προστατευτούμε από αυτή, την καταστροφική για την επιδερμίδα μας διαδικασία, πρέπει να ακολουθήσουμε μια αντιοξειδωτική στρατηγική σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας, από τη διατροφή μέχρι τη περιποίησή μας. Η προτίμηση σε τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία θα βοηθήσουν τη μάχη ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, ενώ η αποχή από το αλκοόλ και το κάπνισμα θα βοηθήσουν σημαντικά στην αντιγηραντική προσπάθεια.

Το στρες μάς γερνάει
Η επίδραση του άγχους στη γήρανση της επιδερμίδας υπογραμμίζεται συνεχώς με νέες έρευνες που έρχονται στο φως. Το στρες είναι καταστροφικό σε κάθε μορφή του και δρα ενάντια στη νεότητα της επιδερμίδας μέσω της οξείδωσης που προκαλούν οι αγχώδεις διαδικασίες στη ζωή ενός ανθρώπου.
Παρά το γεγονός ότι η αγορά καλλυντικών έχει δημιουργήσει μια συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων που στοχεύουν στη μείωση των επιδράσεων του στρες στην επιδερμίδα (και, πράγματι, έχει να προσφέρει καταπληκτικά προϊόντα), η αλλαγή του τρόπου σκέψης είναι αυτή που μπορεί να σταματήσει ριζικά την εμφάνιση του οξειδωτικού στρες στην επιδερμίδα. Μια καλή κρέμα ή serum με αντιοξειδωτικά συστατικά είναι ικανή να απαλύνει τα σημάδια του άγχους στο δέρμα, αλλά δρα στο αποτέλεσμα και όχι στην αιτία, ενώ η αλλαγή ψυχολογίας σταματάει το πρόβλημα στη ρίζα του.
Είναι γνωστό ότι κανείς δεν μπορεί να πείσει κάποιον να μην αγχώνεται (και σίγουρα το γεγονός ότι το στρες μάς γερνάει είναι το λιγότερο από όλα), όμως ας σκεφτούμε πως αυτό το τόσο άμεσο αποτέλεσμα που βλέπουμε στη θαμπή μας επιδερμίδα μπορεί να είναι η ιδανική αφορμή για να ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά, την ίδια στιγμή που θα είμαστε φανερά πιο όμορφοι.