Εργαζόμενη γυναίκα
Όμορφη και στο γραφείο και στο σπίτι

Εμείς δουλεύουμε σκληρά, το ίδιο και η επιδερμίδα μας, για να καταφέρει να διατηρήσει την υγεία και την ομορφιά της. Μήπως ανάμεσα στα υπόλοιπα projects μας, να βάλουμε τα δυνατά μας και για τη δική της επιτυχία στην… ετήσια αξιολόγησή της; 

γράφει η Άρτεμις Καράγιαννη

Ξυπνάμε το πρωί, ετοιμαζόμαστε γρήγορα, βγαίνουμε στον “καθαρό” αέρα, μπαίνουμε στο κλιματιζόμενο γραφείο μας, αρχίζουμε μια σειρά από συναντήσεις που μας προκαλούν στρες κάνοντάς μας να ιδρώνουμε, αγγίζουμε το πρόσωπό μας σκεπτόμενες μπροστά από το λάπτοπ, ξαναβγαίνουμε έξω για lunch break, επιστρέφουμε στο air condition του γραφείου μας, μιλάμε συνέχεια στο τηλέφωνο ακουμπώντας ακουστικά και οθόνες πάνω στην επιδερμίδα μας, κάνουμε ένα γρήγορο φρεσκάρισμα- πασάλειμμα πάνω στο πρωινό μακιγιάζ για να συνεχίσουμε για ένα κρασί μετά το γραφείο και καταλήγουμε αργότερα στον καναπέ μας, έτοιμες να μας πάρει ο ύπνος, με αποτέλεσμα να μην κάνουμε το σωστό ντεμακιγιάζ πριν πέσουμε διαλυμένες στο κρεβάτι μας.
Αυτή η σειρά κινήσεων επαναλαμβάνεται σχεδόν καθημερινά, κάνοντας την επιδερμίδα μας να υποφέρει σιωπηλά και να δίνει τα δικά της μηνύματα απελπισίας μέσα από μικρά, αλλά έντονα σημάδια δυσφορίας. Για να αποφύγουμε αυτό το άσχημο status, θα πρέπει να προστατεύσουμε την επιδερμίδα μας και στο μέρος όπου βρισκόμαστε τις περισσότερες ώρες, δηλαδή στον χώρο εργασίας.

Σωστή προετοιμασία
Το πόσο έχουμε περιποιηθεί την επιδερμίδα μας πριν φύγουμε από το σπίτι, αποτελεί μια πολύ καθοριστική κίνηση. Είναι σημαντικό να την ενισχύσουμε με την απαραίτητη υγρασία και προστασία, έτσι ώστε να διατηρεί την άμυνά της όλη την υπόλοιπη ημέρα. Με σωστή ενυδάτωση και αντηλιακή προστασία, θα μπορέσουμε να τη θωρακίσουμε και να της δώσουμε τα κατάλληλα εφόδια, για να περάσει ακόμη και την πιο απαιτητική ημέρα στο γραφείο. Παράλληλα, η χρήση μιας κρέμας ματιών που θα προστατεύει από το μπλε φως (το φως, δηλαδή, που εκπέμπει η οθόνη και απειλεί την επιδερμίδα μας με ξηρότητα και πρόωρη γήρανση) θα μας δώσει το σωστό όπλο απέναντι στη φθορά της ευαίσθητης περιοχής κάτω από τα μάτια, ειδικά όταν τα έχουμε στραμμένα όλη την ημέρα στον υπολογιστή μας.
Φυσικά και το κομμάτι του μακιγιάζ υπάγεται στο πλαίσιο της σωστής προετοιμασίας αφού, πέρα από το κομμάτι της κάλυψης και της ομοιόμορφης όψης, μπορεί να προστατεύσει και την επιδερμίδα από σκόνες και ρύπους. Η επιλογή ενός καλού foundation και μιας πούδρας θα ενισχύσει την άμυνα της επιδερμίδας μας μέσα στο εργασιακό περιβάλλον και θα μας δώσει αυτοπεποίθηση, την ίδια στιγμή που θα μας χαρίσει και ένα πέπλο προστασίας.

Κλιματισμός και ξηρότητα: ΟΝ
Ένας μεγάλος εχθρός για την υγεία και την ομορφιά της επιδερμίδας είναι η συνεχής έκθεσή της στα κλιματιζόμενα περιβάλλοντα. Όσο και να διευκολύνει την επιβίωσή μας μέσα σε ένα γραφείο με πολύ κόσμο, ο κλιματισμός προκαλεί στην επιδερμίδα πρωτόγνωρη ξηρότητα, ειδικά αν ο χώρος που βρισκόμαστε δεν αερίζεται καθόλου και δεν εκτίθεται περιστασιακά σε καθαρό, φυσικό αέρα.
Η κατάσταση χειροτερεύει, εάν χρειαστεί να εναλλάσσουμε θερμοκρασίες λόγω υποχρεώσεων: να είμαστε π.χ. αρκετές ώρες σε μια κλιματιζόμενη αίθουσα και, έπειτα, να μπαίνουμε ή να βγαίνουμε σε χώρο με πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Μια τέτοια συνθήκη αντιμετωπίζουν άνθρωποι που εργάζονται σε καταστήματα με ψυγεία ή οι αεροσυνοδοί. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ενυδάτωση θα πρέπει να είναι ακόμη πιο σχολαστική, ενώ μέσα στην ημέρα θα πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιείται ένα mist προσώπου για ανανέωση και διατήρηση των επιπέδων υγρασίας. Το μακιγιάζ και σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να είναι καλά επιλεγμένο και ιδανικά ελαφρύ, ενώ η επαφή με τα χέρια θα πρέπει να είναι περιορισμένη, έως ανύπαρκτη.

Put your mask on
Και μέσα σε όλα αυτά, έχουμε και τις μάσκες! Η προστασία που προσφέρει η χρήση μάσκας είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας, αλλά αποδεικνύεται επιβαρυντική για την επιδερμίδα μας. Αφού πλέον η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους (άρα και στο γραφείο), τότε θα πρέπει να προσέξουμε ποια μάσκα θα παίρνουμε μαζί μας στη δουλειά. Είναι καλό να αποφύγουμε τις πολύ συνθετικές μάσκες (ακόμη και αν πολλές από αυτές είναι πανέμορφες και stylish) και να διαλέξουμε μία 100% βαμβακερή που θα αφήνει το δέρμα μας να αναπνέει όσο αυτό είναι δυνατόν.
Φυσικά, η έξτρα ενυδάτωση στην περιοχή που εφαρμόζουμε τη μάσκα είναι παραπάνω από απαραίτητη, ενώ αν έχουμε πρόβλημα ακμής στην περιοχή, είτε από παλιά, είτε ξαφνικά λόγω μάσκας, θα πρέπει να επέμβουμε τοπικά με ειδικά προϊόντα, που θα τα εφαρμόζουμε λίγο πριν φορέσουμε τη μάσκα μας.
Ο σωστός καθαρισμός κάθε πρωί και κάθε βράδυ είναι ζωτικής σημασίας, ενώ η αντηλιακή προστασία δεν πρέπει να λείπει, νομίζοντας ότι επειδή φοράμε μάσκα, δεν εξακολουθούμε να είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο. Αυτό όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά θα επιβαρύνει και την κατάσταση της επιδερμίδας μας.

Extra tips
Πέρα από την κρέμα ματιών, τα ειδικά γυαλιά μυωπίας που προστατεύουν από το μπλε φως είναι απολύτως απαραίτητα για την υγεία και την ομορφιά των ματιών μας. Αρκεί να ζητήσουμε από τον οπτικό μας να προσθέσει το έξτρα ειδικό φίλτρο.
Όση λιγότερη ακτινοβολία, τόσο το καλύτερο. Ένας κάκτος δίπλα από την οθόνη όχι μόνο θα ομορφύνει με την ιδιαίτερη εικόνα του τον χώρο, αλλά και θα απορροφήσει την ακτινοβολία.
Σημαντική είναι και η ενυδάτωση των χεριών. Μια κρέμα θα δώσει δροσιά στην περιοχή και θα μας βοηθήσει να αισθανθούμε πιο όμορφα, μετά από ώρες που ταλαιπωρούμε τα χέρια μας στο πληκτρολόγιο.
Σχετικά με το μακιγιάζ, καλό είναι να μην πέσουμε στην παγίδα των προϊόντων με πολύ μεγάλη διάρκεια, όπως π.χ. primer ή πούδρες, καθώς το αποτέλεσμα μπορεί μεν να κρατάει παραπάνω, αλλά οι συνθέσεις είναι αρκετά βαριές, επιβαρύνοντας την επιδερμίδα.

Work from home beauty
Λόγω των συνθηκών, η εργασία από το σπίτι είναι πλέον καθημερινότητα για πολλές γυναίκες. Αυτό αποτελεί πρόκληση για πολλά πράγματα, ακόμη και για την ομορφιά μας. Όσο το περιβάλλον του σπιτιού παραμένει ασφαλές και προστατευμένο, τόσο κι εμείς μπαίνουμε σε μια διαδικασία παραίτησης, που μπορεί να έχει συνέπειες για την επιδερμίδα μας. Η διαδικασία ετοιμασίας για το γραφείο είχε και μια διαδικασία φροντίδας μετά την επιστροφή μας, που προϋπέθετε ντεμακιγιάζ, ενυδάτωση και γενικότερη περιποίηση.

Όσο, λοιπόν, η ετοιμασία αυτή δεν υφίσταται, τόσο μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και η μετέπειτα φροντίδα, καθιστώντας την επιδερμίδα μας απροστάτευτη σε καθημερινή βάση.
Είναι σημαντικό, λοιπόν, να τηρούμε μια ρουτίνα ομορφιάς, ακόμη και αν είναι να περάσουμε όλη τη μέρα με τη φόρμα μας μπροστά στο λάπτοπ (αν και εδώ οι ειδικοί προτείνουν να ακολουθούμε μια διαδικασία ετοιμασίας και όσον αφορά το ντύσιμο). Αυτή η ρουτίνα θα περιλαμβάνει πρωινή ενυδάτωση και αντηλιακή προστασία (ναι, ο ήλιος τρυπώνει και από τα παράθυρα), ίσως και ένα απαλό μακιγιάζ που θα μας κάνει να νιώθουμε πιο όμορφα.

Μέσα στη μέρα καλό είναι να μην αγγίζουμε την επιδερμίδα μας, ακόμη και αν αισθανόμαστε άνετα να “σπάμε” τα σπυράκια μας απουσία των συναδέλφων μας και στην ασφάλεια του σαλονιού μας, ενώ ένας καλά αερισμένος χώρος θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τη σκόνη μακριά από το δέρμα μας.
Όταν τελειώσουμε τη δουλειά και τις υποχρεώσεις μας, μπορούμε να δώσουμε δέκα λεπτά στον εαυτό μας πριν καθίσουμε στον καναπέ, κάνοντας έναν καλό καθαρισμό και μια ήπια απολέπιση, και εφαρμόζοντας μια αντιγηραντική φροντίδα.Abbvie