Η ομορφιά αντίστροφα - Κι όμως... υπάρχει κάτι που μπορείς να ΜΗΝ κάνεις! | Ομορφιά - planbemag.gr
Plan Be Mag
Ομορφιά

Η ομορφιά αντίστροφα – Κι όμως… υπάρχει κάτι που μπορείς να ΜΗΝ κάνεις!

Μήπως να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τι δεν πρέπει να κάνουμε στη ρουτίνα ομορφιάς μας, αντί να προσθέτουμε συνεχώς νέα εξειδικευμένα προϊόντα ή να ακολουθούμε έναν γενικό κανόνα που ίσως να μη μας ταιριάζει; Έφτασε η στιγμή να δούμε το ζήτημα της περιποίησής μας… ανάποδα!

Άρτεμις Καράγιαννη

Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε έναν ειδικό, κάθε φορά που αναζητάμε μια συμβουλή, κάθε φορά που θέλουμε να λύσουμε ένα πρόβλημα ομορφιάς, γεμίζουμε το κεφάλι μας με οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουμε, ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. “Άκου τι θα κάνεις”, μας λένε τα πιο ‘σοφά’ στόματα, κι εμείς με τη σειρά μας αναζητάμε την καλύτερη οδό για να πετύχουμε την ιδανική για εμάς εικόνα.
Μήπως, όμως, θα έπρεπε να αρχίσουμε να βλέπουμε την ομορφιά… αντίστροφα; Να σκεφτόμαστε τι πρέπει να μην κάνουμε, πέρα από το τι πρέπει να κάνουμε; Να δούμε λίγο το ζήτημα της περιποίησης μας με θετική διάθεση, αλλά με το αρνητικό μόριο ΜΗΝ και ΔΕΝ μπροστά σε κάθε συμβουλή;
Αν το σκεφτούμε καλύτερα, μια τέτοια σκέψη μπορεί να αποδειχθεί σοφή για την ομορφιά μας. Συχνά ακούμε “δεν υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις”, αλλά μήπως τελικά “υπάρχει κάτι που μπορείς να μην κάνεις” – και αυτό να έχει αποτέλεσμα; Οι τόσες γνώμες που ακούμε μας προσθέτουν διαδικασίες που πολλές φορές μας κουράζουν και μας φθείρουν, ενώ στην ουσία μπορεί μια απλή συμβουλή, βασισμένη στην αφαιρετική μέθοδο, να μας οδηγήσει με επιτυχία στη λύση.
Επίσης, το γεγονός ότι υπάρχει ένας γενικός κανόνας ομορφιάς δεν σημαίνει ότι πάντα μας ταιριάζει• αντίθετα, κάποιες φορές μπορεί να μας επιβαρύνει. Οπότε, και σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να αναλογιστούμε μήπως τελικά χρειάζεται να τον παραλείψουμε από την καθημερινότητά μας.
Ας δούμε μερικούς βασικούς κανόνες βασισμένους στα ΜΗΝ και στα ΔΕΝ που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει, πριν αρχίσει να προσθέτει επιπλέον διαδικασίες στη ρουτίνα ομορφιάς της:

Πρόσωπο
Οι επιδερμίδες με τάση για ακμή ψάχνουν λύση σε πολλές διαφορετικές διαδικασίες περιποίησης. Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζονται μόνο ειδική θεραπεία, αλλά και να αποφεύγουν κάποια στάδια φροντίδας, όπως είναι η απολέπιση και η μη εξειδικευμένη ενυδάτωση. Η απολέπιση, παρά το γεγονός ότι μοιάζει σαν λύση για την αντιμετώπιση της ακμής, δεν ενδείκνυται, καθώς ερεθίζει την επιδερμίδα και εντείνει το πρόβλημα, ενώ η έντονη ενυδάτωση με λάθος προϊόντα ενισχύει τη λιπαρότητα και την παραγωγή σμήγματος.
Η αντιγήρανση είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις γυναίκες, οι οποίες αναζητούν τις καλύτερες συνθέσεις και τους κατάλληλους συνδυασμούς προϊόντων για να υπερνικήσουν τα σημάδια του χρόνου. Παρόλα αυτά, δεν εφαρμόζουν τον Νο1 κανόνα, που επιτάσσει να παραμείνουν μακριά από τις ακτίνες του ήλιου και να διατηρήσουν το δέρμα τους σε έναν αντηλιακό κλοιό, πολύτιμο για τη διατήρηση της νεότητας της επιδερμίδας.
Ο Νο1 κανόνας για την ομορφιά της επιδερμίδας είναι ο καθαρισμός. Ό,τι και να κάνουμε, δεν θα δείχνει λαμπερή και υγιής, αν επιμένουμε να μην καθαρίζουμε την επιδερμίδα μας πριν κοιμηθούμε. Αυτή η διαδικασία, όμως, πρέπει να γίνεται με τα κατάλληλα προϊόντα – και σίγουρα αυτά δεν είναι τα ξεβαφτικά μαντηλάκια. Είναι λύση ανάγκης που, όμως, δεν προσφέρει τον σωστό καθαρισμό της επιδερμίδας, δεν απομακρύνει όλους τους ρύπους και δεν αφήνει το δέρμα να αναπνεύσει επαρκώς. Πρέπει να τα προτιμάμε μόνο σε συγκεκριμένες συνθήκες, όπως ένα γρήγορο ντεμακιγιάζ κατά τη διάρκεια της μέρας ή σε κάποιο ταξίδι.
Το Primer, που τόσο δημοφιλές έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, δεν ταιριάζει σε όλους τους τύπους δέρματος. Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση του σε επιδερμίδες με τάση για ακμή, καθώς δεν αφήνει το δέρμα να αναπνεύσει, εντείνοντας τελικά την κατάσταση.

Σώμα
Όσοι παραπονιούνται για ξηρότητα στην επιδερμίδα του σώματος, δεν πρέπει να αναζητούν τη λύση μόνο στην ενυδατική φροντίδα. Καμιά φορά, και οι συνήθειες της καθημερινότητας εντείνουν ένα πρόβλημα: στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο ύπνος με μη βαμβακερά ρούχα, η συχνή χρήση καλσόν ή στενών συνθετικών ρούχων μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα που καμία κρέμα δεν θα αντιμετωπίσει απόλυτα.
Ένας λόγος που η επιδερμίδα των ποδιών μας δεν απολαμβάνει την απαλότητα που θα θέλαμε είναι το ξύρισμα και, μάλιστα, ο τρόπος που γίνεται. Η τραχειά υφή, η ξηρότητα και η αφυδάτωση είναι αποτελέσματα “κακού” ξυρίσματος, χωρίς τη σωστή προετοιμασία, με λάθος θερμοκρασία νερού και με τη βοήθεια προϊόντων που δεν προορίζονται για μια τέτοια διαδικασία. Όλα αυτά είναι “ΔΕΝ” για το δέρμα μας και είτε πρέπει να κοπούν, είτε να αντικατασταθούν με μια άλλη λύση, όπως είναι το λέιζερ.
Τα προϊόντα σώματος είναι πλέον πολύ εξελιγμένα και απευθύνονται σε κάθε τύπο επιδερμίδας, ακόμα και στις πιο ευαίσθητες. Αν η επιδερμίδα μας, όμως, ερεθίζεται εύκολα, θα πρέπει να αποφεύγουμε κάθε προϊόν που έχει άρωμα, ακόμα και αν αυτό μας αρέσει πολύ.
Δεν πρέπει να εφαρμόζουμε το άρωμά μας σε έντονη ηλιοφάνεια ή σε περιβάλλον υψηλής θερμοκρασίας, καθώς αυτό αφ’ ενός αλλοιώνεται και, αφ’ ετέρου, δημιουργεί μια αντίδραση στο σημείο που έχει έρθει σε επαφή με την επιδερμίδα μας.

Μαλλιά
Τα καθαρά, λαμπερά μαλλιά που διατηρούνται φρέσκα σαν την πρώτη μέρα είναι στόχος όλων των γυναικών. Όμως για να συμβεί αυτό, δεν πρέπει να λουζόμαστε καθημερινά, καθώς όσο πιο πολύ λούζουμε τα μαλλιά μας, τόσο πιο πολύ τα εκπαιδεύουμε να ζητούν το σαμπουάν, με αποτέλεσμα να λαδώνουν πιο γρήγορα. Άρα, είναι σημαντικό να κάνουμε υπομονή και να αποφεύγουμε το καθημερινό λούσιμο, μέχρι η τρίχα μας να μπει σε μια νέα ρουτίνα που θα οδηγήσει σε μια τέλεια εικόνα των μαλλιών, ακόμη και τη δεύτερη ή τρίτη μέρα.
Στην αντίπερα όχθη, τα μαλλιά που παρουσιάζουν τριχόπτωση δεν πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με τον φόβο ότι θα πέσουν πιο γρήγορα, αν τα λούζουμε συχνά. Η λύση να μένουμε μακριά από τον λουτήρα δεν είναι σωστή σε αυτή την περίπτωση. Κι αυτό διότι, συχνά, για την έντονη τάση τριχόπτωσης ευθύνεται η συγκέντρωση σμήγματος στο τριχωτό που δεν επιτρέπει την αναπνοή – κάτι που μόνο με τον καθαρισμό αντιμετωπίζεται.
Όσες θεραπείες και να κάνουμε στα μαλλιά μας, όσα λάδια και κρέμες κι αν εφαρμόσουμε, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο αποτελεσματικό με την ξεκούραση της τρίχας. Αντί να αναζητάμε, λοιπόν, τα πιο εξειδικευμένα προϊόντα, καλό είναι να μην το παρακάνουμε με το styling, τη θερμότητα και τις βαφές, αν θέλουμε τα μαλλιά μας να ανακτήσουν τη δύναμή τους.
Αν θέλουμε λάμψη στα μαλλιά μας, δεν πρέπει να τα λούζουμε με ζεστό νερό, αλλά να διατηρούμε μια θερμοκρασία χλιαρή προς κρύα, η οποία θα βοηθήσει το χρώμα να παραμείνει ζωντανό και την τρίχα να μείνει λαμπερή.