Οι κρέμες, οι οροί, τα προϊόντα καθαρισμού και ό,τι συνοδεύει την περιποίηση του προσώπου και του σώματoς, ορίζεται και προσδιορίζεται από τη σύστασή του. Αυτή είναι ο λόγος ύπαρξής του στην αγορά και, κατ’ επέκταση, και στη δική μας καθημερινότητα.
Γράφει η Άρτεμις Καράγιαννη
Οπως εμείς “είμαστε ό,τι τρώμε”, έτσι και οι κρέμες “είναι ό,τι περιέχουν”. Η ταυτότητα ενός προϊόντος περιποίησης δεν έχει να κάνει με το τι μάρκα είναι (υπάρχουν υπέροχες εταιρείες), τι συσκευασία έχουν (βρίσκουμε από πολύ απλές, μέχρι υπερπολύτιμες), πώς και πότε χρησιμοποιούνται (παίζει κι αυτό τον ρόλο του), αλλά με τι περιέχουν.
Όταν, λοιπόν, αναζητάμε προϊόντα για τη φροντίδα, αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της επιδερμίδας μας, το πρώτο στάδιο αναζήτησης πρέπει να αφορά στη σύνθεσή τους. Τα συστατικά που περιέχονται σε ένα προϊόν είναι αυτά που καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα, ενώ συνήθως ένας πυρήνας βασικών συστατικών είναι αυτό που ορίζει τη σύσταση μιας κρέμας (άρα και την κατηγορία στην οποία ανήκει), γύρω από τον οποίο συστήνεται και η υπόλοιπη ομάδα στοιχείων. Η επιστήμη της κοσμητολογίας έχει επενδύσει πάρα πολύ στην έρευνα των συστατικών, ώστε εμείς πλέον να απολαμβάνουμε συστατικά πολύτιμα για την επιδερμίδα μας, με αξιόλογη δράση και, πολύ συχνά, άμεσα αποτελέσματα.
Τα πιο δημοφιλή συστατικά είναι πια δοκιμασμένα και έχουν δείξει το καλό και κακό τους πρόσωπο. Ναι, υπάρχει και το κακό πρόσωπο, καθώς η ισχύς πολλών συστατικών μπορεί να είναι καθοριστική για την επίλυση ενός δερματικού προβλήματος, αλλά να το κάνει και ισχυρό απέναντι σε τυχόν αντιδράσεις που μπορεί να προκύψουν.
Ας δούμε, λοιπόν, τα πιο σημαντικά συστατικά, τη δράση, τους κινδύνους και τον ρόλο τους στην περιποίησή μας:
• Πεπτίδια
Τα πεπτίδια είναι φυσικές ή συνθετικές οργανικές ενώσεις, μικρά τμήματα πρωτεϊνών που αποτελούνται από δύο ή περισσότερα αμινοξέα. Στην κοσμητολογία συντίθενται στα εργαστήρια για να μιμηθούν τη δράση των φυσικών πεπτιδίων που βοηθούν τα κύτταρα να επικοινωνούν, να επανορθώσουν τις φθορές και να παράξουν κολλαγόνο και ελαστίνη. Όλες αυτές οι τόσο σημαντικές διαδιακασίες για τη διατήρηση της νεότητας, ευνοούνται από την ύπαρξη των πεπτιδίων στην καθημερινή περιποίηση.
Τι πρέπει να προσέχουμε: Τα πεπτίδια είναι, σε γενικές γραμμές, ασφαλή συστατικά. Δεν προκαλούν ερεθισμούς και ταιριάζουν σε όλους τους τύπους δέρματος. Αν πρέπει να δώσουμε σε κάτι προσοχή, είναι στο πότε θα ξεκινήσουμε τη χρήση τους, αφού είναι ισχυρά συστατικά που δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούνται από πολύ νωρίς, όσο κι αν κάποιος ανησυχεί για την εικόνα της επιδερμίδας του.
• Υαλουρονικό οξύ
Είναι το δομικό συστατικό του κολλαγόνου των ιστών και ευθύνεται για την ελαστικότητα και τη σφριγηλή όψη της επιδερμίδας. Η επαρκής ποσότητα του υαλουρονικού οξέος συνεπάγεται επαρκή ενυδάτωση του δέρματος, παραγωγή κολλαγόνου και άμυνα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες. Το δυσάρεστο για εμάς είναι ότι η ποσότητα αυτή μειώνεται με τα χρόνια και, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, πριν φτάσουμε στα 50 μας χρόνια, έχει φτάσει στο μισό από αυτό που χρειάζεται η επιδερμίδα. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές κρέμες και ενέσιμες θεραπείες βασίζονται στο υαλουρονικό οξύ.
Τι πρέπει να προσέχουμε: Η εξωτερική χρήση του υαλουρονικού οξέος δεν κρύβει κινδύνους για την επιδερμίδα, παρά μόνο όταν αυτή είναι πολύ ευαίσθητη και χρειάζεται ειδική μεταχείριση. Το υαλουρονικό οξύ υπάρχει σε πάρα πολλά προϊόντα, των οποίων η χρήση πρέπει έτσι κι αλλιώς να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες, χωρίς η παρουσία του εν λόγω συστατικού να τα επηρεάζει.
Μιλώντας για ενέσιμα, εκεί είναι απολύτως απαραίτητη η παρακολούθηση ειδικού γιατρού και η δική μας απουσία υπερβολής, καθώς τα άμεσα αποτελέσματα των μη επεμβατικών αυτών λύσεων είναι εντυπωσιακά, αλλά χρειάζονται μέτρο.
• Ρετινόλη
Η ρετινόλη είναι η ενεργή μορφή της βιταμίνης Α και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και αποτελεσματικά αντιγηραντικά συστατικά. Η δράση της είναι ισχυρότατη και ευθύνεται για άμεσες βελτιώσεις στην επιδερμίδα. Η βασική της αποστολή είναι να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και να επιταχύνει τους ρυθμούς του κυτταρικού μεταβολισμού, με αποτέλεσμα να επαναφέρει τη νεότητα στο δέρμα και να καθυστερεί τα σημάδια της γήρανσης. Ταυτόχρονα, ενεργοποιεί τη μικροκυκλοφορία, τονώνοντας την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Τη συναντάμε σε μεγάλη γκάμα αντιγηραντικών προϊόντων και είναι ίσως η πρώτη στη λίστα των δερματολόγων, όταν μια γυναίκα μοιράζεται τον προβληματισμό της σχετικά με τον χρόνο που περνάει.
Τι πρέπει να προσέχουμε: Είναι απαραίτητο να επιλέγουμε προϊόντα από εταιρείες που εμπιστευόμαστε και που μας έχει συστήσει ο γιατρός μας. Δεν πρέπει να καταφεύγουμε σε καλλυντικές αλχημείες όσον αφορά τη χρήση της, καθώς η ποσότητα που χρειάζεται διαφέρει από επιδερμίδα σε επιδερμίδα, όπως και η συχνότητα, αφού υπάρχουν δέρματα που αντιδρούν στην εφαρμογή της. Επίσης, πρέπει τα σκευάσματα των προϊόντων να διατηρούνται καλά κλεισμένα και μακριά από τον ήλιο, κάτι που ισχύει και για το δέρμα μας, καθώς βασική προϋπόθεση σε θεραπεία ρετινόλης είναι η ταυτόχρονη χρήση αντηλιακού κάθε πρωί. Τέλος, καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
• Aha
Πρόκειται για τα άλφα υδροξέα ή, αλλιώς, οξέα φρούτων που χρησιμοποιούνται για πολύ συγκεκριμένες δράσεις στη βιομηχανία των καλλυντικών και είναι απολύτως φυσικά. Στην οικογένεια των άλφα υδροξέων ανήκουν γνωστά συστατικά, όπως το μηλικό οξύ ή το γλυκολικό οξύ, με το τελευταίο να είναι ευρέως διαδεδομένο στα εργαστήρια, καθώς προσφέρει έντονη θεραπευτική ισχύ και απορροφάται από την επιδερμίδα πολύ καλά. Η κοσμητολογία και οι δερματολόγοι χρησιμοποιούν τα οξέα φρούτων για να εναντιωθούν στα σημάδια του χρόνου, από τα πρώτα δείγματα γήρανσης μέχρι τις βαθιές ρυτίδες, ενώ έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην καταπολέμηση των δυσχρωμιών και στην ανάπλαση των κυττάρων. Επίσης, είναι πολύ διαδεδομένα στη χρήση χημικών peeling και ανανεώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την επιδερμίδα, έχοντας τη δυνατότητα να διεισδύουν σε αυτή και να προσφέρουν έντονη απολεπιστική δράση. Παράλληλα, λιπαρά δέρματα και δέρματα με ακμή τα τιμούν ή πρέπει να τα τιμούν ιδιαιτέρως.
Τι πρέπει να προσέχουμε: Όπως κάθε δραστικό συστατικό, έτσι και τα οξέα φρούτων έχουν τον κίνδυνο ερεθισμών. Πρέπει η χρήση τους να γίνεται ελεγχόμενα και με μέτρο, ενώ και αυτά έχουν φωτοευαισθησία! Είναι απαραίτητο, λοιπόν, και στην περίπτωση θεραπείας με άλφα υδροξέα, να αποφεύγεται η επαφή με τον ήλιο ή να γίνεται παράλληλα με χρήση αντηλιακών προϊόντων.
• Βιταμίνη C
Τοσο πολύτιμη όσο και στη διατοφή μας, η βιταμίνη C αποτελεί ένα δώρο για την επιδερμίδα κάθε ηλικίας και έχει αποδειχθεί ότι έχει ιδιαίτερα ευεργετικές δράσεις. Αρχικά αποτελεί βασικό συστατικό σε αντιγηραντικές συνθέσεις, αφού είναι ένας ισχυρότατος αντιοξειδωτικός παράγοντας που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και άρα δρα ενάντια στις ρυτίδες και τα υπόλοιπα σημάδια γήρανσης. Παράλληλα, η βιταμίνη C είναι πολύ δραστική και στην αντιμετώπιση των δυσχρωμιών και κηλίδων – ένα δερματικό πρόβλημα που δείχνει να απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους με το πέρασμα των χρόνων.
Τι πρέπει να προσέχουμε: Η βιταμίνη C μπορεί να προκαλέσει ευαισθησίες, ειδικά όταν η χρήση της υπερβαίνει τις ενδεδειγμένες ποσότητες, οι οποίες έτσι και αλλιώς δεν προσφέρουν κάτι περισσότερο, όπως έχει αποδειχθεί. Επίσης, η χρήση SPF είναι απαραίτητη, όταν η συγκεκριμένη βιταμίνη υπάρχει στο καθημερινό πρόγραμμα φροντίδας του προσώπου.