Περιποίηση σε πρώτο πλάνο
Όμορφα προστατευμένα χέρια

Σε μια εποχή που τα χέρια μας περνούν από καθημερινές δοκιμασίες, δεν πρέπει να βρίσκονται μόνο στην πρώτη γραμμή προστασίας λόγω Covid-19, αλλά και στην πρώτη γραμμή περιποίησης.

γράφει η Άρτεμις Καράγιαννη

Αν είχαν φωνή, σίγουρα θα διαμαρτύρονταν. Αν είχαν πρόσωπο, θα είχαν μια ταλαιπωρημένη έκφραση που μαρτυρά λίγο πόνο, αρκετή καταπόνηση και συσσωρευμένη κούραση. Αν είχαν επιλογή, θα βουτούσαν μέσα σε μια ενυδατική κρέμα όλη μέρα και θα έβγαζαν μικρές κραυγές ανακούφισης και ευχαρίστησης. Μιλάμε φυσικά για τα χέρια μας, που το τελευταίο διάστημα, λόγω κορονοϊού, ταλαιπωρούνται αρκετά.
Η συνεχής χρήση αντισηπτικών προϊόντων, το συχνό πλύσιμο (ακόμη και σε μέρη όπου τα σαπούνια δεν είναι κατάλληλα επιλεγμένα) και η εφαρμογή γαντιών για αρκετές ώρες δημιουργούν δυσάρεστα συμπτώματα στα χέρια μας: επίμονη ξηρότητα, έντονος κνησμός, αντιαισθητικά σκασίματα, ανεπιθύμητοι ερεθισμοί και έλλειψη απαλότητας, μεμονωμένα ή σε συνδυασμό, πλήττουν την υγεία και την ομορφιά των χεριών μας.
Και μπορεί μεν η εποχή να επιτάσσει περισσότερη προσοχή στο κομμάτι της προστασίας από ό,τι στην αισθητική πλευρά, όμως το ένα δεν αναιρεί απαραίτητα και το άλλο. Μπορούμε κάλλιστα να προστατευόμαστε και να παραμένουμε ασφαλείς, ακόμη και αν αναγκαζόμαστε να είμαστε αγκαλιά με ένα αντισηπτικό προϊόν ή αν η δουλειά μας απαιτεί να φοράμε γάντια πολλές ώρες μέσα στην ημέρα. Με σαφή προτεραιότητα στην υγεία μας και με πρώτη κίνηση την απολύμανση και το τακτικό πλύσιμο, έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε τα χέρια μας όμορφα, απαλά και ελκυστικά, ακόμη και σε τέτοιους δύσκολους καιρούς…

Το κατάλληλο αντισηπτικό
Έχει γίνει χωρίς αμφιβολία το αγαπημένο μας προϊόν. Όχι επειδή το θελήσαμε, αλλά επειδή το επέβαλε η εποχή. Οφείλουμε, λοιπόν, και αυτή την κατάσταση να τη φέρουμε στα μέτρα μας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η επιλογή του κατάλληλου αντισηπτικού προϊόντος που θα έχουμε μαζί σε κάθε μας έξοδο θα πρέπει να γίνει με προσοχή και σεβασμό προς την επιδερμίδα μας.
Φυσικά, το πρώτο που πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας είναι να κάνει σωστά τη δουλειά του, καθώς η προστασία προέχει. Αφού σιγουρευτούμε ότι όντως μιλάμε για προϊόν με αντισηπτικές ιδιότητες (και όχι για ένα τζελ που πάει να μας “κερδίσει” περισσότερο με τη συσκευασία, το χρώμα ή τη μυρωδιά του, χωρίς όμως να έχει ισχυρή απολυμαντική δράση), τότε πρέπει να δώσουμε σημασία στο πώς αντιδρούν τα χέρια μας όταν έρχονται σε επαφή με αυτό. Τα πολύ ισχυρά αντισηπτικά μπορεί να ερεθίσουν την επιδερμίδα μας, ενώ, αντιθέτως, υπάρχουν αντισηπτικά που συνδυάζουν και άλλα συστατικά, όπως για παράδειγμα η αλόη, χαρίζοντας παράλληλα και περιποίηση στην επιδερμίδα.
Και παρόλο που η διαδικασία της δοκιμής έχει απαγορευτεί, καθώς η λογική των testers δεν συνάδει με την αντι-Covid 19 στρατηγική, μπορούμε να επωφεληθούμε από το γεγονός ότι υπάρχουν αντισηπτικά όπου κι αν πάμε. Χρησιμοποιώντας τα διάφορα είδη αντισηπτικών στην είσοδο είτε κάποιων καταστημάτων, είτε κάποιου σουπερμάρκετ, είτε κάποιου εστιατορίου, κάνουμε τις δοκιμές μας. Κάποιο από αυτά θα είναι και το δικό μας ιδανικό!

Ακραία φροντίδα
Παλαιότερα, η περιποίηση των χεριών μας ήταν συνώνυμη με την κρέμα χεριών που είχαμε στην τσάντα μας. Τη βγάζαμε, την εφαρμόζαμε και εξασφαλίζαμε έτσι ότι έχουμε απαλά και όμορφα χέρια. Τώρα, αν σκεφτούμε ότι το αντισηπτικό έχει αντικαταστήσει αυτή τη “ρουτίνα” ομορφιάς, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι εύκολο να εφαρμόζουμε την κρέμα χεριών μας το ίδιο συχνά – αφ’ ενός γιατί είναι χρονοβόρο, αφ’ ετέρου γιατί η μία κίνηση δεν είναι απαραίτητα ιδανική συνέχεια της άλλης. Θα πρέπει να επιλέξουμε άλλη στιγμή για να ενυδατώσουμε τα χέρια μας, όταν η ανάγκη για αντισηπτικό δεν θα είναι τόσο μεγάλη.
Μια ισχυρή ενυδατική κρέμα χεριών μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα την ώρα που βλέπουμε την αγαπημένη μας σειρά το βράδυ ή λίγο πριν ξαπλώσουμε στο κρεβάτι μας. Τότε που δεν υπάρχει άμεση ανάγκη ούτε για αντισηπτικό προϊόν, ούτε για γάντια, ούτε για εκτεταμένη χρήση των χεριών μας. Στην αγορά, μάλιστα, υπάρχουν και ειδικά γάντια που προσφέρουν ακόμη πιο ενισχυμένη αντιγηραντική και ενυδατική δράση στα χέρια, αποτελώντας μια πολύ καλή λύση και γι’ αυτή την εποχή. Επιπλέον, τα ειδικά αυτά γάντια βοηθούν να προλάβουμε τα σημάδια καταπόνησης και γήρανσης, τα οποία τόσο εύκολα προδίδουν τα χέρια μας.

Εσείς τι σαπούνι χρησιμοποιείτε;
Σε μια εποχή που το πλύσιμο των χεριών οφείλει να είναι συνεχές και πολύ σχολαστικό, η φροντίδα των χεριών μας δεν πρέπει να μένει μόνο στην ενυδάτωσή τους. Είναι απαραίτητο να δώσουμε μεγάλη προσοχή και στην επιλογή του σαπουνιού που θα εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, εφόσον θα το χρησιμοποιούμε τόσο συχνά! Είναι σημαντικό, λοιπόν, να επιλέξουμε ένα σαπούνι που, εκτός της καθαριότητας που θα προσφέρει, θα φροντίζει παράλληλα και την επιδερμίδα μας, χωρίς να διαταράσσει το ph της και χωρίς να προκαλεί ξηρότητα.
Η αγορά διαθέτει καταπληκτικές επιλογές σε σαπούνια, τα οποία και καθαρίζουν, και φροντίζουν τα χέρια μας, προσφέροντάς τους πραγματική περιποίηση και αναζωογόνηση σε κάθε πλύσιμο. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τα αναζητήσουμε και ίσως να αποφασίσουμε να δώσουμε λίγα ευρώ παραπάνω γι’ αυτή την αγορά μας. Δεδομένων των συνθηκών, αξίζει να επενδύσουμε σε μια πιο εξελιγμένη σύνθεση και ένα πιο περιποιητικό προϊόν, μια και τα χέρια μας χρειάζονται περισσότερο από ποτέ την προσοχή μας.Abbvie