All about hair
3+1 βήματα για άψογα μαλλιά

Τα όμορφα μαλλιά δεν είναι μόνο θέμα γονιδίων. Είναι ζήτημα προσωπικών επιλογών και εξειδικευμένης φροντίδας, που θα μας οδηγήσουν να είμαστε μόνιμα… στην τρίχα!

Γράφει η Άρτεμις Καράγιαννη

Μπορεί να φορέσουμε το πιο όμορφο φόρεμα, να έχουμε το πιο εντυπωσιακό μακιγιάζ και τα παπούτσια μας να αποτελούν το απόλυτο must-have της σεζόν. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα είναι ολοκληρωμένο, όμως, εάν τα μαλλιά μας δεν είναι άψογα. Το ίδιο ισχύει και σε αντίθετη περίπτωση: Σε ένα super casual outfit ή μια πολύ basic εμφάνιση, η τέλεια εικόνα των μαλλιών αναβαθμίζει αυτόματα το look μας και μας κάνει να δείχνουμε περιποιημένες και όμορφες. Ποιο είναι το συμπέρασμα όλων αυτών; Μα, φυσικά, ότι τα μαλλιά μας είναι το πιο πολύτιμο αξεσουάρ μας!
Για να τους δώσουμε, λοιπόν, τη σημασία που τους αξίζει, πρέπει να προσέξουμε από την υγεία και το χρώμα τους, μέχρι την καθημερινή φροντίδα και το styling τους. Ακόμη κι αν δεν αποτελούν το πιο δυνατό μας χαρακτηριστικό, υπάρχει πάντα η επιστήμη της κοσμετολογίας και η συμβολή της κομμωτικής τέχνης, που μπορεί να κάνει μικρά θαύματα! Ας δούμε ποια βήματα πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσουμε, ώστε να αναδείξουμε τα μαλλιά μας.

Βήμα 1: Χρώμα
Η απόχρωση των μαλλιών μας ορίζει αμέσως το στιλ και αλλάζει απευθείας την εικόνα μας. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να έχουμε επιλέξει με προσοχή το χρώμα μας, με βασικότερο γνώμονα να μας αρέσει και να νιώθουμε άνετα με αυτό.
Παρά την άποψη ότι η Φύση γνωρίζει καλά τι έχει χαρίσει στον καθένα, υπάρχουν περιπτώσεις που ριζικές αλλαγές χρώματος έχουν αποδειχθεί πολύ πετυχημένες. Για να μπορέσουμε, όμως, να πάμε σε ένα εκ διαμέτρου αντίθετο χρώμα από το φυσικό μας, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι πως έχουμε εμπιστευθεί τον σωστό τεχνίτη και έχουμε τη διάθεση να συντηρήσουμε την αλλαγή και σε επίπεδο περιποίησης, αλλά και σε επίπεδο οικονομικής δυνατότητας. Μια μελαχρινή γυναίκα που έγινε ξανθιά, παραδείγματος χάριν, μπορεί να επιβεβαιώσει ότι χρειάζεται να επισκέπτεται το κομμωτήριο κάθε 15 μέρες και να αφιερώνει χρόνο και χρήματα στην περιποίηση της τρίχας.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η εμφάνιση των λευκών μαλλιών, καθώς οι νέες, γκρίζες τρίχες αλλάζουν διά παντός το σκηνικό. Αφ’ ενός, είναι πιο εμφανείς σε σκούρα μαλλιά, με αποτέλεσμα οι πιο ανοιχτές αποχρώσεις να αποτελούν λύση για μεγαλύτερες γυναίκες. Αφ’ ετέρου, δεν αντιδρούν το ίδιο στη βαφή, με αποτέλεσμα να πρέπει να περάσουμε, από τη βαφή στο σπίτι, σε εφαρμογή στο κομμωτήριο ή και να αλλάξουμε τη συνήθεια της φυτικής βαφής, χρησιμοποιώντας μία με αμμωνία.
Σε κάθε περίπτωση, η αγορά ευρείας κατανάλωσης και τα ράφια των κομμωτηρίων έχουν λύσεις για κάθε απαίτηση. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να δούμε τι μας αρέσει και να μιλήσουμε με κάποιον ειδικό.

Βήμα 2: Κούρεμα
Μια εξίσου καθοριστική κίνηση για την εικόνα των μαλλιών μας είναι και το πώς θα επιλέξουμε να τα κουρέψουμε. Ενώ “τρίχα είναι, θα μακρύνει”, η απόφαση ενός κουρέματος μας συνοδεύει για αρκετό καιρό, δίνοντάς μας ξεχωριστή ταυτότητα. Και, σε αυτό το σημείο, το πιο σπουδαίο είναι να νιώθουμε εμείς άνετα και όμορφες με αυτό που έχουμε επιλέξει. Η αυτοπεποίθηση και η αγάπη για την εικόνα μας ξεκινάει από εμάς, γι’ αυτό το είδωλό μας στον καθρέφτη θα πρέπει πάνω από όλα να αρέσει στον κάτοχό του. Η γνώμη ενός hair stylist είναι πολύ σημαντική, καθώς εκείνος θα “διαβάσει” το σχήμα και τα χαρακτηριστικά του προσώπου μας, και θα μας καθοδηγήσει κατάλληλα.
Καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας και κάποιους γενικούς κανόνες που αφορούν το μήκος και το στιλ των μαλλιών:

  • Το συχνό κούρεμα δεν κάνει τα μαλλιά να μακραίνουν πιο γρήγορα όπως λέγεται (τα μαλλιά μακραίνουν από τη ρίζα), αλλά κάνει τις άκρες να δείχνουν πιο υγιείς και να μην παγιδεύονται στη ψαλίδα που τους στερεί το μήκος τους.
  • Όσο επιβαρύνουμε τα μαλλιά με θερμικές εργασίες και ντεκαπάζ, τόσο θα δυσκολεύονται να μακρύνουν. Η απόφαση, λοιπόν, να έχουμε ένα λευκό-ξανθό σε μακριά μαλλιά ίσως να μην είναι η καλύτερη. Μήπως να σκεφτούμε το καρέ;
  • Tο μήκος των μαλλιών είναι αντιστρόφως ανάλογο με την ηλικία. Όσο μεγαλώνουμε, καλό είναι να επιλέγουμε πιο κοντά κουρέματα, καθώς έτσι τα μαλλιά δείχνουν περισσότερα και πιο υγιή, σε αντίθεση με μακριά, άτονα και επιβαρυμένα από χρόνια εργασιών μαλλιά, που συνήθως συναντάμε σε μεγάλες ηλικίες.

Βήμα 3: Φροντίδα
Η πιο απλή και καθοριστική επιλογή που αφορά τα μαλλιά μας είναι η περιποίησή τους. Μπορούμε να επιλέξουμε απλώς να μην κάνουμε τίποτα και να τα αφήσουμε στη μοίρα τους, μπορούμε όμως να τους δώσουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα, ώστε να δείχνουν λαμπερά, υγιή και όμορφα. Είναι κρίμα να μην εκμεταλλευτούμε το συχνό λούσιμο που έτσι και αλλιώς κάνουμε, σε συνδυασμό με μερικές κινήσεις ακόμη, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αρκεί να εντάξουμε στη ρουτίνα μας τα σωστά προϊόντα που ταιριάζουν στον δικό μας τύπο μαλλιών και στις ανάγκες μας.
Ένα εξειδικευμένο σαμπουάν είναι μια καλή αρχή – όμως δεν φτάνει. Μάσκες, leave-in προϊόντα, λάδια και προϊόντα προετοιμασίας για το styling θα βοηθήσουν την τρίχα μας να παραμείνει υγιής ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες. Είναι σημαντικό να αναζητήσουμε τις συνθέσεις που ξέρουν να περιποιούνται τον τύπο της τρίχας μας και το χρώμα μας (υπάρχουν καταπληκτικά εξειδικευμένα προϊόντα για ξανθές, κοκκινομάλλες και μελαχρινές), ενώ το πώς τα χτενίζουμε καθημερινά παίζει κι αυτό τον ρόλο του. Έτσι, θα διαλέξουμε προϊόντα που είτε προστατεύουν από το καθημερινό ίσιωμα, είτε δαμάζουν τις μπούκλες μας κ.ο.κ.
Μια γενική συμβουλή που έχει αποδειχθεί σωτήρια είναι να αποφεύγουμε το καθημερινό λούσιμο, καθώς αυτό και δημιουργεί περισσότερη λιπαρότητα, αλλά και ταλαιπωρεί τα μαλλιά, αναγκάζοντάς μας να τα “ξαναφτιάξουμε”. Το λούσιμο κάθε δεύτερη ή τρίτη μέρα αποτελεί την καλύτερη επιλογή, ακόμη και αν τον πρώτο καιρό δυσκολευτούμε με την εικόνα μας τις ενδιάμεσες ημέρες. Η αλλαγή της συμπεριφοράς του τριχωτού μας θα μας ανταμείψει.

Βήμα 4: Styling και χτένισμα
Υπάρχουν οι πολύ τυχερές γυναίκες, που δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα στα μαλλιά τους για να δείχνουν χτενισμένες και άψογες. Για όλες εκείνες, το κομμάτι styling είναι κατά κύριο λόγο μια άγνωστη λέξη! Για εμάς, τις υπόλοιπες, το τέλειο look γίνεται πραγματικότητα μόνο με την εφαρμογή προϊόντων και θερμικών εργασιών, οπότε θα πρέπει να προσαρμόσουμε την καθημερινή μας φροντίδα σε αυτές τις συνθήκες.
Δεδομένου ότι όλα αυτά δεν αποτελούν τον καλύτερο φίλο της τρίχας, πρέπει να προσπαθήσουμε να τα περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ή να επενδύσουμε σε προϊόντα και εργαλεία που θα προκαλέσουν τη λιγότερη δυνατή φθορά. Αυτός είναι και ο λόγος που αξίζει να επενδύσουμε στα εργαλεία αυτά, καθώς είναι ειδικά σχεδιασμένα για να σεβαστούν την τρίχα και να διατηρήσουν την υγεία της ακόμη και με συχνή χρήση.
Μια σωστή στρατηγική, επίσης, είναι να επιλέγουμε μερικά διαστήματα ξεκούρασης, κατά οποία θα αφήσουμε κάτω πρέσες και ψαλίδια, αφήνοντας τα μαλλιά μας να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους. Αυτή η περίοδος πρέπει να έχει και τη συμβολή θρεπτικών προϊόντων, όπως μάσκες και λάδια, ώστε να αναδομηθεί η τρίχα. Μην ξεχνάμε πως και το χρώμα των μαλλιών επηρεάζεται από αυτές τις εργασίες. Οπότε, η ξεκούραση θα βοηθήσει και τη ζωντάνια του.
Τέλος, μπορούμε να αξιοποιήσουμε πιο φυσικούς τρόπους για να έχουμε όμορφα αποτελέσματα, όπως π.χ. η πλεξούδα σε νωπά μαλλιά για να επιτύχουμε τα κύματα που θέλουμε. Και τα hair trends μας βοηθούν να αφιερώσουμε λιγότερο χρόνο, χρήμα και κόπο, αφού τα σινιόν και οι αυστηρές αλογοουρές δείχνουν να είναι και αυτή τη σεζόν στο προσκήνιο, λύνοντάς μας τα χέρια και σώζοντας τα μαλλιά μας σε πολλές πρωινές και βραδινές εμφανίσεις!Abbvie