Oμορφιά… σε τάξη!

Αν “ομορφιά” σημαίνει τελειότητα, συμμετρία και αρμονία, τότε ήρθε η στιγμή να φέρουμε την τάξη στα ντουλάπια και στα νεσεσέρ μας, για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη και να… τιμήσουμε την ομορφιά όπως της αξίζει!

γράφει η Άρτεμις Καράγιαννη

Δεν υπάρχει καλύτερη περίοδος από αυτή, για να κάνουμε δουλειές που είχαμε αμελήσει, που αποφεύγαμε ή δεν είχαμε σκεφτεί. Όσο το lockdown μάς ζητά να μείνουμε περισσότερο σπίτι, αναπόφευκτα θα δούμε πιο καθαρά τα σημεία που χρειάζονται την προσοχή μας, αρπάζοντας την ευκαιρία να τα τακτοποιήσουμε. Μία από αυτές τις δουλειές είναι και η τακτοποίηση του boudoir μας, η οποία θα φέρει την τάξη στα ντουλάπια, στα συρτάρια, στα νεσεσέρ ή όπου αλλού κρύβουμε θησαυρούς περιποίησης.
Αυτό το project μπορεί να μοιάζει βαρετό σε μερικούς, όμως για όλους έχει τα ίδια θεαματικά αποτελέσματα: απομακρύνει τα περιττά, ξεκαθαρίζει τα απαραίτητα, κάνει τις διαδικασίες πιο εύκολες, ομορφαίνει τη ρουτίνα, επαναφέρει την τόσο σημαντική καθαριότητα και αλλάζει την ψυχολογία μας. Δεν είναι όλα αυτά πολύ σημαντικά;

Η καλύτερη εκκίνηση
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσει κανείς μία διαδικασία οργάνωσης και εκκαθάρισης πραγμάτων, από το να ξεφορτωθεί αυτά που δε χρειάζεται. Αυτό φυσικά ισχύει και εδώ, στο κομμάτι των καλλυντικών, όπου μάλιστα είναι και ιδιαίτερα έντονη η τάση να συγκεντρώνουμε άχρηστα, παλιά ή ακόμα και ληγμένα καλλυντικά, που μόνο χώρο πιάνουν και δεν αφήνουν περιθώρια για καθαριότητα και τάξη.
Αφιερώνουμε, λοιπόν, κάποιον χρόνο στο να ελέγξουμε ποια προϊόντα πρέπει να βρεθούν άμεσα στο καλάθι των αχρήστων, ξεκινώντας από αυτά που η ημερομηνία λήξης τους έχει παρέλθει. Αν δεν γνωρίζουμε ποια είναι αυτή ημερομηνία, τότε πηγαίνουμε σύμφωνα με τον κανόνα που θέλει τα υγρά καλλυντικά να διατηρούνται το πολύ ένα χρόνο ανοικτά, και αυτά σε σκόνη να ζουν ενάμιση με δύο χρόνια. Φυσικά, πολλά από αυτά μπορεί να μη φτάσουν καν σε αυτή την ηλικία και να χαλάσουν νωρίτερα, κάτι που θα καταλάβουμε από την αλλοιωμένη υφή τους ή την άσχημη μυρωδιά τους.
Σε αυτό το ξεκαθάρισμα θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και όσα προϊόντα είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι δεν πρόκειται να ξαναχρησιμοποιήσουμε, όσα δοκιμάσαμε και δεν μας έκαναν, αλλά και όλα αυτά που αποδείχθηκαν αποτυχημένες αγορές. Αμέσως θα δούμε τα ντουλάπια μας και το μπουντουάρ μας να αναπνέουν και να ξαλαφρώνουν, ενώ εμείς θα έχουμε αυτόματα πολύ καλύτερη διάθεση να ασχοληθούμε με τον χώρο και τα υλικά που μας βοηθούν καθημερινά να πετύχουμε μια πιο όμορφη εικόνα του εαυτού μας.

Οργάνωση κατά βούληση
Το πώς οργανώνει κανείς τον χώρο του αφορά τον ίδιο και μόνο, οπότε οι ειδικές συμβουλές δεν θα φανούν πολύ χρήσιμες στο συγκεκριμένο σημείο. Αυτό, όμως, που θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο είναι μία γενική κατεύθυνση ως προς τον τρόπο σκέψης, ώστε να θέσουμε την ιδανική αρχή στη διαδικασία τακτοποίησης. Ανάλογα με τον τρόπο που σκεφτόμαστε και με άξονα το πώς βολευόμαστε στην περιποίησή μας, επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή ευκολία στην επιλογή και τον εντοπισμό των καλλυντικών που χρειαζόμαστε.
Πιο συγκεκριμένα, εάν το μακιγιάζ μας έχει μία συγκεκριμένη ροή που ακολουθείται καθημερινά, τότε θα πρέπει με βάση αυτήν να οργανώσουμε και τα υλικά μας. Για παράδειγμα: εάν μετά τις κρέμες μας εφαρμόζουμε το foundation, το ρουζ και ούτω καθεξής, τότε αυτή τη σειρά θα πρέπει να δώσουμε και στον τρόπο που θα οργανώσουμε τα καλλυντικά μας. Αν σε κάθε επιμέρους κατηγορία τα προϊόντα είναι πάρα πολλά, τότε θα πρέπει το ίδιο να κάνουμε και εκεί, οργανώνοντας εσωτερικά τα προϊόντα, ώστε σε κάθε στάδιο η επιλογή του καλλυντικού που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι εξίσου εύκολη. Έτσι, και τα βήματα θα είναι ξεκάθαρα, και οι επιλογές μας σε κάθε βήμα θα είναι καθαρές, ενώ εμείς θα έχουμε ακολουθήσει μία εύκολη και απολαυστική διαδικασία κάθε πρωί και κάθε βράδυ!

Ιδέες και λύσεις
Δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε μία περιουσία για να αναπαραστήσουμε όλα αυτά τα beauty corners που θαυμάζουμε στις φωτογραφίες στο ίνσταγκραμ. Πολλά από αυτά, μάλιστα, φαίνονται πολύ πιο ακριβά και επαγγελματικά από αυτά που πραγματικά είναι, καθώς στην ουσία αυτό που χρειάζεται είναι πρακτικό μυαλό και φαντασία.
Έχετε παρατηρήσει πόσο όμορφα μοιάζουν τα πινέλα μας σε ένα άδειο πολυτελές κερί, που νομίζαμε ότι σταματάει να μας είναι χρήσιμο αφού καεί ως το τέλος; Την ίδια χρήση μπορεί να έχει και μία πολύ όμορφη συσκευασία από μία κρέμα σώματος ή ένα κουτί από άρωμα, που έχει μεν τελειώσει, αλλά εμείς το αγαπάμε πολύ. Μπατονέτες, το κιτ της στοματικής υγιεινής μας, τα μολύβια ματιών και φρυδιών μας και πολλά ακόμα μπορούν να ξαπλώσουν περήφανα σε τέτοιες όμορφες ιδέες και συσκευασίες, και να μετατρέψουν τη γωνία στο μπάνιο μας σε μία τακτοποιημένη περιοχή γεμάτη ομορφιά, χωρίς να έχουμε ξοδέψει ούτε ένα ευρώ!
Εκτός αυτού, σε σημεία, όπως βιβλιοπωλεία ή πολυκαταστήματα με είδη σπιτιού, μπορούμε να βρούμε κουτιά αποθήκευσης σε πολύ προσιτές τιμές που θα χρησιμοποιούνταν για παράδειγμα για γραφική ύλη ή για την κουζίνα και, αντί να δούμε μέσα συνδετήρες, να δούμε τα κραγιόν μας. Ή, αντί για μπαχαρικά, να δούμε τις σκιές ματιών μας! Αυτό που χρειάζεται μόνο είναι λίγος χρόνος για ψάξιμο, ανοιχτά μάτια για να εκμεταλλευτούμε πράγματα που ήδη έχουμε ή που μπορεί να εντοπίσουμε στο Ίντερνετ ή σε βιτρίνες, κέφι και φαντασία.

Ξεκαθάρισμα Νο2
Και εδώ έρχεται το μεγάλο μυστικό! Η επιστροφή στο ξεκαθάρισμα! Έχει αποδειχθεί πως, όταν γυρνάμε στον τόπο του εγκλήματος, τότε το αποτέλεσμα κορυφώνεται. Όταν, λοιπόν, αντικρίσουμε τα ντουλάπια μας έτοιμα, σε απόλυτη τάξη και χωρισμένα ανά κατηγορία, απαλλαγμένα από τα περιττά και αρμονικά οργανωμένα, τότε είμαστε έτοιμοι να δράσουμε ξανά. Εκεί θα διαπιστώσουμε πως αρκετά από αυτά δεν τα χρειαζόμαστε, ακόμη κι αν στο πρώτο ξεκαθάρισμα τα θεωρήσαμε απαραίτητα. Μέρα με τη μέρα, θα τα δούμε να στοιβάζονται ξανά στο πίσω μέρος των κουτιών τους και να βαδίζουν πάλι προς την απομόνωση.
Τότε, πρέπει να επανέλθουμε και να απαλλαγούμε από την παρουσία τους, χαρίζοντάς τα σε φίλες, ανακυκλώνοντάς τα, επιστρέφοντάς τα στις εταιρείες (υπάρχουν πολλές εταιρείες που δέχονται πίσω τις συσκευασίες τους) ή απλώς βάζοντάς τα σε ένα ξεχωριστό κουτί για να τα αναζητήσουμε μόνο όταν τα έχουμε ανάγκη. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε ακόμη πιο καθαρά ντουλάπια και θα έχουμε συμβάλει περισσότερο στην τάξη του χώρου μας, αφήνοντας κοντά μας μόνο τα πολύτιμα εργαλεία μας.
Άλλωστε, “ομορφιά” σημαίνει καθαριότητα και αρμονία. Οπότε, αυτή θα πρέπει να αντικρίζουμε σε οτιδήποτε κάνει κι εμάς να δείχνουμε πιο όμορφες.