Άκης Πετρετζίκης: "Έχω χρόνο για όλα όσα αγαπάω. Κι αν δεν έχω, κάνω τα πάντα για να βρω." | Συνεντεύξεις - planbemag.gr
Plan Be Mag
Συνεντεύξεις

Άκης Πετρετζίκης: “Έχω χρόνο για όλα όσα αγαπάω. Κι αν δεν έχω, κάνω τα πάντα για να βρω.”

Αυτός μέχρι και ομελέτα χωρίς αυγά θα σε βάλει να φτιάξεις! Και ναι, το ’κανε κι αυτό. Πρόσφατα επικράτησε ένας διαδικτυακός χαμός με τη vegan ομελέτα χωρίς αυγά που πρότεινε ο Άκης Πετρετζίκης. Κι αυτό, λίγο μετά τον διαδικτυακό χαμό που προηγήθηκε, όταν απάντησε στο tweet “Έχω στο ψυγείο νεκταρίνια, μαγιονέζα και μπίρα, θα στείλω ίνμποξ Πετρετζίκη, όλο και κάποια συνταγή θα ξέρει”, δίνοντας συνταγή για κέικ με μαγιονέζα και μαύρη μπίρα!
Bake Off Greece, Kitchen Lab, βιβλία, καταστήματα και πολλά άλλα projects που “τρέχουν” παράλληλα, μια δυναμική ομάδα που “τρέχει” μαζί του για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα και εκατομμύρια ακόλουθοι στα social media που παρακολουθούν πιστά αυτά που καθημερινά τους προτείνει.
Δεν νομίζω ότι ο Άκης Πετρετζίκης χρειάζεται συστάσεις. Το γεγονός ότι, στο άκουσμα και μόνο του ονόματός του, σου ’ρχονται μυρωδιές, γεύσεις, ενδεχομένως και… μια πείνα, είναι ενδεικτικό της πολύ επιτυχημένης του πορείας.

Συνέντευξη στον Θεόδουλο Παπαβασιλείου 

Από τα “θρανία” του Master Chef, στην “έδρα” του Bake off Greece. Πώς είναι τα πράγματα από τη μεριά του κριτή;
Η αλήθεια είναι ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που βρισκόμουν στα… θρανία. Κοίτα, δεν είναι ό,τι πιο εύκολο να πρέπει να κρίνεις κάποιον – ειδικά αν η παρασκευή του δεν είναι σωστή. Είναι, όμως, απαραίτητο και πάντα καλοπροαίρετο, μια και ως στόχο έχει να βοηθήσει τον παίκτη να γίνει καλύτερος. Οπότε, υπό αυτό το πρίσμα, αγαπώ την κριτική, μια και μέσω αυτής συμβάλλω στην εξέλιξη ενός μάγειρα ή ζαχαροπλάστη.

Έχεις περάσει κι εσύ αυτήν την αγωνία και το άγχος που περνούν τώρα οι διαγωνιζόμενοι. Η προηγούμενή σου εμπειρία επηρεάζει τον τρόπο που τους αντιμετωπίζεις ή την κριτική που τους κάνεις;
Κατανοώ το άγχος τους, αλλά αυτό δεν επηρεάζει την κριτική μου. Στόχος μου, όπως έχω πει ξανά, είναι να τους βοηθήσω να το μετριάσουν και να μην το αφήσουν να επηρεάσει την απόδοσή τους.

Αλήθεια, τι σε έκανε να πεις το “ναι” σε αυτό το παιχνίδι; Τι σε ιντρίγκαρε περισσότερο;
Βασικά, αυτό ήταν το αγαπημένο μου show όσο ζούσα και εργαζόμουν στη Μεγάλη Βρετανία. Στη συνέχεια, σημαντικό ρόλο έπαιξαν η παραγωγή, η θεματολογία και οι συντελεστές.
Από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι θα περνούσαμε όμορφα στα γυρίσματα, ότι θα κάναμε ενδιαφέροντα πράγματα. Και, όντως, οι μέρες κύλησαν – και κυλάνε– ακριβώς έτσι.

Στα παιδιά που συμμετέχουν σε αυτά τα παιχνίδια, θεωρείς ότι υπερισχύει η αγάπη για τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική ή η επιθυμία τους για προβολή, για να γίνουν “Άκης Πετρετζίκης”, για να μπουν στην τηλεόραση…;
Αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να το απαντήσω εγώ. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και σκέφτεται με διαφορετικό τρόπο. Το μόνο που ξέρω είναι πως, αν αγαπάς αυτό που κάνεις, τότε το κάνεις καλά και έχεις περισσότερες πιθανότητες να πας μπροστά. Το σημαντικό είναι να βάζεις στόχους και να πατάς γερά στα πόδια σου (και… στη γη)!

Πόσο εύκολο είναι να διαχειριστεί κάποιος την ξαφνική δημοσιότητα που αποκτά συμμετέχοντας σε κάποιο δημοφιλές παιχνίδι;
Και αυτό εξαρτάται από την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου. Ο καθένας τη διαχειρίζεται με τον δικό του τρόπο.

Στη δική σου περίπτωση, η δημοσιότητα είχε και τα αρνητικά της, αν βέβαια ερμήνευσα σωστά κάποιες πρόσφατες δηλώσεις σου. Το γεγονός δηλαδή ότι ταυτίστηκες με έναν διαγωνισμό μαγειρικής και κάπως “μπήκαν σε δεύτερη μοίρα” τα σημαντικά πράγματα που έκανες πριν τη συμμετοχή σου στο παιχνίδι…
Όχι, δεν θεωρώ ότι αυτό είναι κάτι αρνητικό. Ήταν αναμενόμενο. Αλλά δεν έμεινα σε αυτό. Προσπάθησα να το αλλάξω και τα κατάφερα με πολλή δουλειά, υπομονή και επιμονή.

Έχεις, επίσης, μιλήσει πρόσφατα για τα 800 ευρώ που έπαιρνες τότε, στο Πρωινό mou, για το πιεστικό πρόγραμμα που είχες, ώστε να μπορέσεις να βρεις τα χρήματα για να “τρέξεις” τα projects που σχεδίαζες… Πέραν των δυσκολιών, τι νοσταλγείς από την εποχή που έκανες τα πρώτα σου τηλεοπτικά –και όχι μόνο– βήματα;
Αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν απαξιώ τα 800 ευρώ. Ήταν μια ξεχωριστή περίοδος στη ζωή μου την οποία έζησα, πήρα τα θετικά της, έμαθα από τις δυσκολίες της και προχώρησα μπροστά. Το πάθος και η αγάπη μου γι’ αυτό που κάνω παρέμειναν ίδια, ενώ προσωπικά εξελίχθηκα τόσο στη δουλειά μου, όσο και στον τρόπο σκέψης μου.

Πώς νιώθεις που το πρώτο κανάλι που σε φιλοξένησε έκλεισε τον κύκλο του, με τον τρόπο που αυτός έκλεισε;
Σε όποιο κανάλι κι αν συνέβαινε αυτό, θα ένιωθα το ίδιο άσχημα για τον κόσμο που εργάζεται εκεί. Αναμφίβολα ήταν ένα γεγονός στενάχωρο, το οποίο εύχομαι να μη χρειαστεί να βιώσει κανείς ποτέ ξανά.

Είσαι άτομο που γυρνάει στο παρελθόν, ψάχνει τι έκανε, τι δεν έκανε, τι θα μπορούσε να είχε κάνει κ.λπ. ή “το παρελθόν είναι παρελθόν” και κοιτάς μόνο μπροστά;
Θα μπορούσα να πω ότι συνδυάζω και τα δύο. Κοιτάζω πίσω και μαθαίνω από τα λάθη μου. Προσπαθώ να βελτιώσω ακόμα περισσότερο αυτά που έχω κάνει σωστά και να βρω νέες ιδέες, ούτως ώστε να μην επαναλαμβάνομαι. Αφού τα κάνω αυτά, στη συνέχεια κοιτάζω μόνο μπροστά!

Υπάρχουν πράγματα που σε άγχωναν στα πρώτα σου βήματα, τα οποία σε αγχώνουν ακόμη και τώρα;
Φυσικά! Κάθε επαγγελματίας έχει τα άγχη του, απλά αλλάζουν όσο περνάει ο καιρός. Ξέρεις, μαζί με τις δουλειές, εξελίσσονται και αυτά…!
Θυμάμαι, πάντως, ότι το μόνο που με ένοιαζε τότε ήταν να δίνω στον κόσμο σωστές συνταγές. Μάλιστα, μία παράβλεψή μου τότε έγινε η αφορμή να αναθεωρήσω εντελώς τον τρόπο με τον οποίο έδινα στον κόσμο τις συνταγές μου. Ήταν ένα λάθος μου, το οποίο χρησίμευσε, τελικά, προς όφελός μου.

Ο ενθουσιασμός παραμένει ο ίδιος, τροφοδοτούμενος και από τα νέα projects που έρχονται κατά καιρούς ή κάποια στιγμή τα πράγματα μπαίνουν “στον αυτόματο”;
Ποιος είναι ο “αυτόματος”; Δεν τη γνωρίζω αυτήν τη λέξη (γέλια). Όχι, στον αυτόματο δεν μπαίνουν ποτέ τα πράγματα. Χρειάζεται να είσαι πάντα από πάνω τους, να γεννάς νέες ιδέες, να βάζεις διαρκώς νέους στόχους.


Έχω χρόνο για όλα όσα αγαπάω.
Κι αν δεν έχω, κάνω τα πάντα για να βρω.


akis2

Αν κρίνω από τα “μέτωπα” που έχεις ανοιχτά αυτήν την περίοδο, φαντάζομαι το θέμα της πίεσης και του συνεχούς τρεξίματος είναι σταθερά στην καθημερινότητά σου. Ή μάλλον είναι η καθημερινότητά σου. Ποια projects τρέχουν παράλληλα τώρα που μιλάμε;
Θα σου απαντήσω ευθύς αμέσως, κι εύχομαι να μην ξεχάσω κάτι… Έχουμε τα γυρίσματα του Bake Off Greece και του Kitchen Lab – τις δύο εκπομπές του ALPHA. Επίσης, έχω στα σκαριά το νέο μου βιβλίο, το οποίο θα κυκλοφορήσει γύρω στον Δεκέμβρη: ένα απίστευτο βιβλίο, γεμάτο μαμαδίστικες συνταγές, το οποίο είμαι σίγουρος ότι θα μιλήσει στις καρδιές του κόσμου, καθώς θα τους ξυπνήσει μοναδικές αναμνήσεις, συνδεδεμένες με τις γεύσεις της ζωής τους. Τέλος, έχουμε ένα ακόμα κατάστημα Kitchen Lab Café, το οποίο θα βρίσκεται στο κέντρο της Γλυφάδας.
Φυσικά, μαζί με αυτά τρέχουν και όλα τα υπόλοιπα… Καταστήματα, εκπομπές στο YouTube, το περιοδικό μου, το e-shop και το site μου… Μη με ρωτήσεις πώς τα καταφέρνω. Η απάντηση είναι μία: έχω μια φοβερή ομάδα, η οποία στηρίζει τα όνειρά μου και με βοηθάει να τα κάνω πραγματικότητα!

Υπάρχει κάτι από αυτά που απολαμβάνεις, αγαπάς, περισσότερο από τα άλλα;
Κάθε ένα έχει τα δικά του θετικά. Τα αγαπάω όλα, αλλά με διαφορετικό τρόπο το καθένα.

Χρόνο για τον Άκη, για τους φίλους του Άκη, έχεις;
Χωρίς φίλους, η ζωή μου θα ήταν άδεια. Σαφώς και έχω χρόνο! Έχω χρόνο για όλα όσα αγαπάω. Κι αν δεν έχω, κάνω τα πάντα για να βρω.

Εξακολουθείς να αποφεύγεις να μαγειρέψεις για φίλους, φοβούμενος την κριτική τους;
Όχι! Γιατί πλέον έχω γίνει πολύ καλός και δεν υπάρχει περίπτωση να μην τους αρέσει αυτό που θα φτιάξω! (γέλια)

Την κριτική του κόσμου, όλων αυτών που σε παρακολουθούν και σε στηρίζουν, τη φοβάσαι;
Θα σου πω κάτι και ξέρω ότι θα γίνω γραφικός. Η κριτική –ακόμα και η κακή– είναι προς όφελός μου. Γιατί με βοηθάει να γίνω καλύτερος. Σαφώς, λοιπόν, και δεν τη φοβάμαι. Αν τη φοβόμουν, θα μαγείρευα μόνο στο σπίτι μου και θα κρατούσα τις συνταγές κλειδωμένες στο ντουλάπι μου.

Πώς νιώθεις που οι συνταγές σου έχουν απήχηση σε όλες τις ηλικίες;
Νιώθω απλά ότι έχω πετύχει έναν από τους βασικούς στόχους μου. Όσο για το πώς αισθάνομαι; Αισθάνομαι περηφάνεια, αλλά και ευθύνη. Ευθύνη για να μπορώ να ανταποκριθώ ακόμα περισσότερο στις ανάγκες και τις επιθυμίες του κόσμου.

Φαντάζομαι θα νιώθεις περήφανος και γι’ αυτό το “οι συνταγές του Άκη βγαίνουν”, που λένε πολλοί….
Φυσικά! Μα υπάρχει μεγαλύτερη καταξίωση για έναν μάγειρα; Αυτός είναι ο σκοπός του όταν μοιράζεται μία συνταγή με τον κόσμο: Να βγαίνει. Γι’ αυτό κάνουμε τόσες δοκιμές προτού καταλήξουμε σε αυτή. Ποιος ο λόγος να δώσεις συνταγή με “κρυφά” υλικά; Γιατί να γίνεις η αιτία να πάει χαμένος ο κόπος και τα χρήματα εκείνου που θα τη φτιάξει;


Στον αυτόματο δεν μπαίνουν ποτέ τα πράγματα. Χρειάζεται να είσαι πάντα από πάνω τους, να γεννάς νέες ιδέες, να βάζεις διαρκώς νέους στόχους.


akis3

Η σύγχρονη εποχή, της δύσκολης καθημερινότητας και της ταχύτητας, “επιβάλλει” προτάσεις για εύκολες και οικονομικές συνταγές;
Ναι, αυτό ακριβώς. Ο κόσμος αγαπάει τη μαγειρική, αλλά δεν έχει πολύ χρόνο να αφιερώσει μέσα στην κουζίνα. Θέλει γρήγορες, έξυπνες και οικονομικές συνταγές, τις οποίες θα μπορέσει να εντάξει ευκολότερα στην καθημερινότητά του. Φυσικά, τα σαββατοκύριακα μπορεί, αν θέλει, να καταπιαστεί με κάτι πιο απαιτητικό. Σημασία έχει να δίνεις στον κόσμο επιλογές και να διαλέγει εκείνες που του ταιριάζουν.

Υπάρχει κάποια συνταγή που είναι η αγαπημένη σου; Που την προτείνεις σταθερά όλα αυτά τα χρόνια;
Ναι. Η συνταγή για… ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ παστίτσιο! Αγαπώ το παστίτσιο. Ήταν ένα από τα αγαπημένα μου μαμαδίστικα φαγητά.

Ξέρω ότι παρακολουθείς και τα όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό, στο κομμάτι της μαγειρικής. Υπάρχει κάποια νέα τάση, κάποια νέα διεθνής μόδα που προβλέπεις ότι θα έρθει σύντομα και στην Ελλάδα;
Θα σου πω αυτό που θέλουμε να πετύχουμε μέσα από το Bake Off Greece. Θέλουμε να καταφέρουμε να βάλουμε τον κόσμο στην κουζίνα. Να μπορεί ο καθένας να παρασκευάζει μόνος του τα αγαπημένα του γλυκά, χρησιμοποιώντας αγνές πρώτες ύλες.
Η τάση, λοιπόν, είναι: μπείτε στην κουζίνα και δημιουργήστε. Μάλιστα, αν έχετε και το δικό σας μποστανάκι ή τις δικές σας κοτούλες που θα σας δίνουν ολόφρεσκα αυγά, ακόμα καλύτερα!

Σκέφτεσαι κάποια στιγμή να κάνεις ένα επαγγελματικό άνοιγμα και στο εξωτερικό; Είναι κάτι που θα το ήθελες;
Ναι, δεν σου κρύβω ότι το έχω σκεφτεί. Η μαγειρική δεν έχει σύνορα. Οπότε θα ήταν χαρά μου κάποια στιγμή να κάνω κάτι δικό μου στο εξωτερικό.

Έχεις κάποιο επαγγελματικό απωθημένο;
Προς το παρόν όχι. Εύχομαι, αν μου ξανακάνεις την ίδια ερώτηση μετά από μερικά χρόνια, να έχω την χαρά να σου απαντήσω το ίδιο!

Πέρα από τα “ανοιχτά μέτωπα” που αναφέραμε πριν, τι επιπλέον αναμένεται να… ανοίξει στο άμεσο μέλλον;
Όλα όσα αναφέραμε πριν! Λίγα είναι; Μήπως έχεις κάτι άλλο στο μυαλό σου που δεν το έχω σκεφτεί; (γέλια)

Θέλω να κλείσουμε με τα social media, όπου επίσης έχεις μία πολύ δυναμική παρουσία. Τα θεωρείς πλέον αναγκαία για κάποιον που θέλει να προωθήσει την όποια επαγγελματική του δραστηριότητα;
Κακά τα ψέματα. Τα social media αποτελούν κομμάτι της ζωής μας. Αναγκαία, όμως, είναι μόνο αν εκείνος που τα χρησιμοποιεί έχει την όρεξη να το κάνει. Βλέπεις, τα social media ανοίγουν διαύλους επικοινωνίας με τον κόσμο που ούτε είχες φανταστεί. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πρέπει να είσαι παρών, 24 ώρες το 24ωρο. Αλλιώς δεν έχει νόημα.

Είχε γίνει χαμός πρόσφατα, με ένα tweet που έλεγε “Έχω στο ψυγείο νεκταρίνια, μαγιονέζα και μπίρα, θα στείλω ίνμποξ Πετρετζίκη, όλο και κάποια συνταγή θα ξέρει” και την άμεση απάντησή σου με συνταγή για “κέικ με μαγιονέζα και μαύρη μπίρα!”. Να τολμήσω να πω ότι στο δικό μου ψυγείο έχω σταφύλι, κέτσαπ και γάλα;
Με προκαλείς, ε; Μπες στο akispetretzikis.com και αναζήτησε τη συνταγή “Γεμιστά πιτσάκια με κατσικίσιο τυρί και σταφύλι”. Έχει σταφύλι και γάλα, ενώ –αν θέλεις– μπορείς στη γέμιση να προσθέσεις και μία κουταλιά του γλυκού κέτσαπ. Καλή όρεξη!

Και για να μη μείνετε με την απορία…
Vegan ομελέτα

Συστατικά:

  • 150 γρ. ρεβιθάλευρο
  • 200 γρ. νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 μέτριες ντομάτες
  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • 3 μέτριες πατάτες βρασμένες, ξεφλουδισμένες
  • 100 γρ. ντοματίνια, για το σερβίρισμα
  • 2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος, για το σερβίρισμα

Μέθοδος Εκτέλεσης:
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το ρεβιθάλευρο με το νερό, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Αφαιρούμε τα σπόρια και τα υγρά από τις ντομάτες και τις κόβουμε σε κυβάκια. Τα προσθέτουμε στον χυλό.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Κόβουμε τις πατάτες σε ακαθόριστα κομμάτια και τα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο για 2 λεπτά.
Αδειάζουμε τον χυλό στο τηγάνι καλύπτοντας τις πατάτες.
Αφήνουμε για 5-7 λεπτά. Με ένα καπάκι κατσαρόλας αναποδογυρίζουμε την ομελέτα και ψήνουμε για άλλα 5-7 λεπτά.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και μεταφέρουμε την ομελέτα σε ένα πιάτο.
Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και διακοσμούμε πάνω από την ομελέτα.
Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και σερβίρουμε.

Πηγή: akispetretzikis.com