Άντζελα Βερναδάκη: "Επιμένουμε να είμαστε χρήσιμοι, γιατί έτσι μετασχηματίζουμε την ελπίδα σε πράξη για ένα καλύτερο μέλλον" | Συνεντεύξεις - planbemag.gr
Plan Be Mag
Συνεντεύξεις

Άντζελα Βερναδάκη: “Επιμένουμε να είμαστε χρήσιμοι, γιατί έτσι μετασχηματίζουμε την ελπίδα σε πράξη για ένα καλύτερο μέλλον”

“Είναι υποχρέωση κάθε ανθρώπου να δώσει πίσω στον κόσμο τουλάχιστον το ισοδύναμο αυτού που έχει πάρει απ’ αυτόν”, έχει πει ο Αλβέρτος Αϊνστάιν. Στην περίπτωση της AbbVie και των εργαζομένων της, αυτό που “δίνεται πίσω” είναι η αγάπη, η συμπαράσταση και η καλυτέρευση των συνθηκών ζωής ανθρώπων που δεν υπήρξαν τόσο τυχεροί, όσο οι υπόλοιποι. Η κα Άντζελα Βερναδάκη, Director Market Access & External Relations της AbbVie, εξηγεί το σκεπτικό και τον σκοπό πίσω από τη δράση-θεσμό της εταιρείας “Week of Possibilities”, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία τού να είναι κανείς Χρήσιμος. 

Συνέντευξη στη Μαρία Λυσάνδρου

Το “Week of Possibilities” αποτελεί πλέον θεσμό για την AbbVie διεθνώς, μετρώντας ήδη έξι χρόνια διοργάνωσης. Ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από το όλο πρόγραμμα;
Ξεκινήσαμε πριν έξι χρόνια να υλοποιούμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εθελοντισμού, μέσω του μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος AbbVie Foundation, με στόχο να συμβάλει θετικά στη ζωή ευάλωτων πληθυσμών και να οικοδομήσει ισχυρές κοινότητες, βιώσιμα συστήματα υγείας και αποτελεσματικά εκπαιδευτικά προγράμματα.
Το “Week of Possibilities” είναι για εμάς η καρδιά της φιλοσοφίας μας. Ένα πρόγραμμα που εκφράζει και θεμελιώνει τις αξίες μας, καθρεφτίζει την απόλυτη δέσμευση συνεισφοράς στους ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά και σε ευρύτερα ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που απειλούνται με περιθωριοποίηση και δεν τυγχάνουν ίσης πρόσβασης σε θεμελιώδη αγαθά, πέραν της υγείας, όπως η εκπαίδευση, η στέγαση, η σίτιση.
Μέλημά μας να δημιουργούμε ευκαιρίες καλύτερης ζωής και να επανεπενδύουμε τους καρπούς της δημιουργίας μας προς όφελος της κοινωνίας. Το πρόγραμμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία, χάρη στην ψυχή των εργαζομένων μας! Είναι η προσωπική τους αφοσίωση που δίνει “σάρκα και οστά” στο πρόγραμμα, που πραγματοποιείται μια εβδομάδα τον χρόνο – όμως, για εμάς, είναι το θεμέλιο αυτού που πράττουμε κάθε μέρα, κάθε χρόνο.

Ο εθελοντισμός είναι μια έννοια, η σημασία της οποίας τείνει να αποκτά ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Ποιος ο ειδικός ρόλος του εθελοντισμού για την AbbVie;
Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής, μια ανιδιοτελής προσφορά που συνδέεται με το ήθος και την ενσυνείδητη απόφαση κάθε ανθρώπου να είναι ενεργός και χρήσιμος πολίτης.
Στην AbbVie είμαστε μια συμπαγής ομάδα που μοιραζόμαστε αυτά τα ιδανικά και αξίες, έχοντας ως κοινή αφετηρία τον άνθρωπο, την πηγή της δραστηριότητάς μας. Ανήκουμε σε μια κοινωνική και επαγγελματική ομάδα, η οποία μέσω ομαδικής, μεθοδικής δουλειάς και αφοσίωσης, έχει την ευκαιρία να βιώνει θεμελιώδεις αξίες, όπως η ελευθερία μέσω της προσωπικής έκφρασης, η επιβράβευση, η οικονομική ανεξαρτησία και η επαφή με πολλαπλά ερεθίσματα.
Είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό, και θέλουμε να το ανταποδώσουμε σε ανθρώπους που μέχρι σήμερα δεν συνάντησαν ανάλογες ευκαιρίες στον δρόμο τους. Θέλουμε να τους δώσουμε ίσες ευκαιρίες να αποκτήσουν αντίστοιχα εφόδια, γνώση, εμπειρίες και όσα περισσότερα πρακτικά μέσα, για να φτάσουν πιο κοντά στη ζωή που ονειρεύονται.

Φέτος, οι εθελοντές εργαζόμενοι της εταιρείας ενίσχυσαν τις δύο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις “Steps” και ΚΜΟΠ (Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας). Με ποιο σκεπτικό επιλέγονται κάθε χρόνο οι ΜΚΟ που θα ενισχυθούν από τους εθελοντές της AbbVie;
Κάθε χρόνο προσβλέπουμε, μέσα από τα προγράμματα που υλοποιούμε, στο να καλύπτουμε ουσιαστικές ανάγκες. Επενδύουμε στην ουσία, γιατί είναι σημαντικό για εμάς να είμαστε πραγματικά χρήσιμοι, και με απόλυτο αίσθημα ευθύνης να βρισκόμαστε εκεί που μας χρειάζονται.
Σε κάθε χώρα, οι δράσεις που στηρίζουμε επιλέγονται βάσει της εταιρικής φιλοσοφίας και στρατηγικής κατεύθυνσης, αλλά και των τοπικών αναγκών. Παράλληλα, με σεβασμό στη δύναμη της ομάδας, προτεραιότητά μας είναι στην τελική επιλογή να συμμετέχουν ενεργά οι συνεργάτες μας. Το αισθητήριο, η κρίση, και η αξιολόγησή τους αποτελεί αλάνθαστο κριτήριο για την καλύτερη δυνατή ενσάρκωση της φιλοσοφίας και στρατηγικής της AbbVie.
Στην Ελλάδα, η στήριξη του έργου των δυο ΜΚΟ, “Steps” και ΚΜΟΠ, συνάδει απόλυτα με τη φιλοσοφία μας για βελτίωση της ζωής ανθρώπων που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό, και προέκυψε από αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των εργαζομένων μας.

“Week of Possibilities”: Η ονομασία της δράσης δίνει μεγάλη έμφαση στις προοπτικές που ανοίγονται μέσω της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Ποιοι είναι αυτοί οι “δρόμοι” που επιχείρησε να ανοίξει ειδικά φέτος η ελληνική ομάδα #AbbVieGivesBack;
Στην AbbVie εστιάζουμε σε χαρακτηριστικά, όπως το ανήσυχο πνεύμα, το ισχυρό κίνητρο και η μεθοδικότητα, ώστε να ανακαλύπτουμε νέους δρόμους προσφοράς. Η ομάδα #AbbVieGivesBack, ακολουθώντας αυτό το τρίπτυχο, άνοιξε φέτος νέους δρόμους σκέψης και λύσεων μέσω του καινοτόμου εκπαιδευτικού workshop “Design Thinking”, με στόχο η Ομάδα “Steps” στην Αθήνα και ο ΚΜΟΠ στη Θεσσαλονίκη, να φέρουν πιο αποτελεσματικά εις πέρας το έργο τους.
Χάρη στη μεθοδολογία και την ανθρωποκεντρική προσέγγιση στην καινοτομία του “Design Thinking”, οι 60 εθελοντές μας άκουσαν, συζήτησαν και πρότειναν πρακτικές λύσεις για προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο ΜΚΟ, όπως για την ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία “Livewithoutbullying” του ΚΜΟΠ κατά του ενδοσχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού.
Πέραν της συμβουλευτικής υποστήριξης, οι εθελοντές μας ανταποκρίθηκαν και στην κάλυψη άμεσων υλικών αναγκών, μαγειρεύοντας 300 μερίδες φαγητού για ανθρώπους που βρίσκονται σε κατάσταση δρόμου, στον χώρο του Δήμου Αθηναίων “συνΑθηνά”, στο πλαίσιο του κοινωνικού Μαγειρέματος της Ομάδας “Steps”.

Στις δηλώσεις σας, με αφορμή το φετινό “Week of Possibilities”, αναφέρατε μεταξύ άλλων: “Όσο νιώθουμε ότι είμαστε πραγματικά χρήσιμοι…, θα συνεχίσουμε να ξεπερνάμε τις δυνατότητές μας και να προσφέρουμε το καλύτερο που μπορούμε”. Mια φαρμακευτική εταιρεία είναι εξ ορισμού χρήσιμη, λόγω της συνεισφοράς της στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας. Κι όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο χαρακτηρισμός “πραγματικά χρήσιμοι” έχει μια άλλη χροιά, την οποία θα ήθελα να μου εξηγήσετε…
Η συμμετοχή μας σε δράσεις κοινωνικής προσφοράς στηρίζονται στην πραγματική ανθρώπινη αλληλεγγύη. Η ουσία της συνεισφοράς είναι εκεί που βλέπουμε ότι οι άνθρωποι που τη δέχονται, τη χρειάζονται πραγματικά και βιώνουν μια ουσιαστική βελτίωση στη ζωή τους.
Η προσφορά από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι θετικά ανταποδοτική διαδικασία και για τα δύο μέρη. Κάθε φορά που ξεπερνάμε τις δυνατότητές μας, ανακαλύπτουμε μια νέα πτυχή του εαυτού μας, αποκαλύπτουμε νέες δυνατότητες. Η προσφορά αναδεικνύει θετικά συναισθήματα, δημιουργεί χρήσιμες εμπειρίες ζωής και συσφίγγει σχέσεις μιας ζωής!
Επιμένουμε να είμαστε χρήσιμοι, γιατί έτσι μετασχηματίζουμε την ελπίδα σε πράξη για ένα καλύτερο μέλλον.