Γιώργος Μπούνιας | Εικαστικός - planbemag.gr
Plan Be Mag
Γιώργος Μπούνιας
Συνεντεύξεις

Γιώργος Μπούνιας: «Ο εφησυχασμός δεν ταιριάζει στη φύση μου»

Το όνομά του συζητιέται πολύ τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό, διότι ο Γιώργος Μπούνιας είναι ένας εικαστικός που καταφέρνει να διατηρεί το ενδιαφέρον ειδικών της Τέχνης και κοινού, πρωτοτυπώντας συχνά με τις δημιουργίες του και εκμεταλλευόμενος κάθε «εργαλείο» που έχει στα χέρια του. Η δεύτερη ατομική του έκθεση στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts υπήρξε η ιδανική αφορμή για να συζητήσουμε μαζί του για την τέχνη του, το ιδιαίτερο «πάντρεμα» διαφορετικών σχολών και περιόδων που επιχείρησε στα τελευταία του έργα, αλλά και για τα μελλοντικά του σχέδια.

Μαρία ΛυσάνδρουΜαρία Λυσάνδρου

Το όνομά του συζητιέται πολύ τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό, διότι ο Γιώργος Μπούνιας είναι ένας εικαστικός που καταφέρνει να διατηρεί το ενδιαφέρον ειδικών της Τέχνης και κοινού, πρωτοτυπώντας συχνά με τις δημιουργίες του και εκμεταλλευόμενος κάθε «εργαλείο» που έχει στα χέρια του. Η δεύτερη ατομική του έκθεση στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts υπήρξε η ιδανική αφορμή για να συζητήσουμε μαζί του για την τέχνη του, το ιδιαίτερο «πάντρεμα» διαφορετικών σχολών και περιόδων που επιχείρησε στα τελευταία του έργα, αλλά και για τα μελλοντικά του σχέδια.

Ο ίδιος έχεις πει ότι, με αυτή την έκθεση, επανασυστήνεσαι. Θέλω λίγο να μου το εξηγήσεις αυτό…

Μετά την πρώτη μου ατομική έκθεση «Κρανίου Τόπος», το 2020, στο ξενοδοχείο Μπάγκειον, αποφάσισα να ψάξω την έμπνευσή μου σε άλλα υλικά, τεχνοτροπίες και ιδέες.

Έτσι, έπειτα από μία επιτυχημένη διαδρομή με έργα μου από κρανία κερατοφόρων βοοειδών ζώων και την περίοδο της καραντίνας, μου δημιουργήθηκε μία επιτακτική ανάγκη να διαφοροποιηθώ καλλιτεχνικά και να ανασύρω από τις μνήμες μου έργα μεγάλων ζωγράφων από τις επισκέψεις μου σε μουσεία και γκαλερί του εξωτερικού.

Μέσα από τη διαδικασία της έρευνας και της δημιουργίας, υλοποιήθηκε η ιδέα της σπουδής μου σε μεγάλους καλλιτέχνες που θαυμάζω.

Μίλησέ μου λίγο για τα έργα αυτής της έκθεσης. Ποιο το σκεπτικό πίσω από αυτά; Και ποια η κοινή τους συνισταμένη;

Τα έργα που θα δει ο επισκέπτης είναι από τα πρωτότυπα έργα μεγάλων ζωγράφων, όπως Picasso, Dali, Modigliani, Miro, Botero, Matisse, Klee, Lichtenstein, Andy Warhol, Basquiat, Leger κ.α. Ο καθένας από αυτούς πρεσβεύει ένα καλλιτεχνικό κίνημα, όπως o Κυβισμός, ο ποπ αρτ τέχνη, ο Υπερρεαλισμός κ.α., καθώς και μία εποχή που με σαγηνεύει.

Τα χρώματα, οι γραμμές, οι φόρμες, οι τεχνοτροπίες, ακόμα και οι πινελιές τους, είναι αυτά που τα καθιστούν μοναδικά στα μάτια μου.

Σκοπός μου είναι να ξανασυστήσω τα έργα αυτά στο κοινό με μία σύγχρονη, πιο παιχνιδιάρικη, άλλοτε ειρωνική και, πολλές φορές, συμβολική ματιά. Αυτό επιτυγχάνεται με την τεχνοτροπία του κολάζ από εφημερίδες και χαρτόνια επιζωγραφισμένα στο χέρι με ακρυλικά χρώματα και στόχους.

Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί και ενώνει διαφορετικές σχολές και περιόδους με έναν σύγχρονο τρόπο, επανατοποθετώντας τα στο σήμερα.

Στα έργα αυτά έχεις προσθέσει, μεταξύ άλλων, και «στοιχεία του σύγχρονου καταναλωτισμού». Θέλω να πιαστώ από αυτό και να σε ρωτήσω κατά πόσον η Τέχνη μπορεί να «σχολιάσει» την κοινωνία. Είχες καθόλου στο μυαλό σου κάποια τέτοια μηνύματα φτιάχνοντας τα συγκεκριμένα έργα;

Προσπαθώ όλα τα έργα μου να έχουν αναφορές στον σύγχρονο καταναλωτισμό. Έτσι και σε αυτήν την έκθεση, δεν μπορούσα να το αποφύγω.

Τοποθετώντας στοιχεία και αντικείμενα μεγάλων brands και εταιρειών, θέλω να δείξω πως η τάση της εξίσωσης της προσωπικής ευτυχίας με την κατάκτηση υλικών αγαθών και την κατανάλωση έχει ριζώσει μέσα μας. Πλέον έχει γίνει μέρος του πολιτισμού μας.

Από την άλλη μεριά, ο καταναλωτισμός μπορεί να αναφέρεται στις οικονομικές πολιτικές που δίνουν έμφαση στην κατανάλωση και την πεποίθηση ότι η ελεύθερη επιλογή των καταναλωτών πρέπει να υπαγορεύει την οικονομική δομή μιας κοινωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο σύγχρονος καταναλωτισμός δεν είναι απλώς ένα κοινωνικό φαινόμενο, αλλά μία πραγματικότητα που προσδιορίζει την εμφάνιση και την εμπέδωση ποικίλων κοινωνικών φαινομένων.

Στόχος μου δεν είναι να κουνήσω το δάχτυλο σε κανέναν με την τέχνη μου, αλλά να επισημάνω με έναν περιπαικτικό τρόπο τα «καλώς και κακώς» κείμενα της εποχής μας.

Γιώργος Μπούνιας

Αν έπρεπε να χαρακτηρίσεις την έκθεση αυτή με μία λέξη, ποια θα ήταν αυτή;

«Συνάντηση».

Γενικά είσαι «ανήσυχος», δουλεύοντας παράλληλα πολλά πράγματα. Πέρα από αυτή την έκθεση, τη «Σπουδή σε μεγάλους καλλιτέχνες», με τι άλλο καταπιάνεσαι;

Η Τέχνη έχει πολλές εκφάνσεις, που μου επιτρέπουν να εκφραστώ μέσω αυτών σε πολλούς τομείς. Έτσι και με την ιδιότητα του συντηρητή έργων Τέχνης, μπορώ αυτό το διάστημα να διδάσκω σε ενήλικες μαθήματα ελεύθερου σχεδίου, συντήρηση έργων Τέχνης και ψηφιδωτού.

Παράλληλα, η ενασχόλησή μου με τα κρανία βοοειδών συνεχίζεται και, σε λίγες ημέρες, θα πραγματοποιηθεί η έκθεσή μου στην Πάτρα.

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά, που το Υπουργείο Πολιτισμού, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας της Κρήτης, καθώς και η ομάδα των androidus project, με καλούν ξανά να συμμετάσχω με έργα μου στην πολιτιστική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στα Ανώγεια της Κρήτης.

Επιπλέον, ψηφιοποιημένο έργο μου παρουσιάζεται σε εκθεσιακά κέντρα στην Κωσταντινούπολη και στο Λονδίνο.

Σχέδια για το άμεσο μέλλον; Τι άλλο να περιμένουμε από σένα;

Αυτό το διάστημα, όπως προανέφερα, αναμένω με χαρά την καλλιτεχνική εκδήλωση στο Ιδαίον  Άντρον στα Ανώγεια της Κρήτης. Το θέμα της εκδήλωσης είναι η φύση. Τώρα τον λόγο τον έχει η Tέχνη μέσα από τη μουσική, τη γλυπτική, το θέατρο και τη ζωγραφική.

Ουσιαστικά, είναι μία εκδήλωση όπου o άνθρωπος, ως πρωταγωνιστής, εξυμνεί μέσα από την παράδοση και τον πολιτισμό τη φύση.

Ωστόσο, επειδή ο εφησυχασμός δεν ταιριάζει στη φύση μου, ήδη έχω οραματιστεί την επόμενη ατομική μου έκθεση.

Γιώργος Μπούνιας

Ποιος είναι ο Γιώργος Μπούνιας

Γεννημένος στην Ελλάδα, ο Γιώργος Μπούνιας σπούδασε συντήρηση έργων τέχνης και αρχαιοτήτων στην Ιταλία. Πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο Βατικανό και στο Μουσείο Uffizi της Φλωρεντίας, ενώ παράλληλα εξελίσσει τη ζωγραφική του και την εικαστική του ιδιότητα. Δούλεψε πάνω στην εικαστική και σκηνική επιμέλεια δύο θεατρικών έργων στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν.

Ο Γιώργος Μπούνιας έχει ασχοληθεί με διάφορες μορφές Τέχνης, όπως το κολάζ με χαρτόνια και εφημερίδες, η ζωγραφική με ακρυλικά χρώματα και στόκους, και η ζωγραφική πάνω σε κρανία κερατοφόρων βοοειδών.

Έχει ψηφιοποιηθεί έργο του στην Κρήτη για την ανάδειξη του τόπου, μετά από κάλεσμα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης.

Έχει εκθέσει στο Μουσείο Μαραθώνα, στο Μουσείο Τσιτσάνης στα Τρίκαλα, για το μικρό Παρίσι των Αθηνών, ενώ πραγματοποίησε και την πρώτη ατομική του έκθεση στο ξενοδοχείο Μπάγκειον το 2020.

Εμπνευσμένος από γνωστά έργα μεγάλων ζωγράφων που επισκεπτόταν στα μουσεία του κόσμου και της Ιταλίας, ασχολήθηκε πρόσφατα με τη σπουδή πάνω σε αυτά, μετεξελίσσοντάς τα με τις τεχνικές του κολάζ, του στόκου και των ακρυλικών  χρωμάτων, τοποθετώντας στα έργα αυτά στοιχεία του σύγχρονου καταναλωτισμού, της μόδας κ.α. Με αυτό τον τρόπο, κλασσικά έργα μεγάλων ζωγράφων επαναπροσδιορίζονται μέσα από τη ματιά του καλλιτέχνη, τοποθετημένα στη σύγχρονη εποχή.

Ο Γιώργος Μπούνιας στο Instagram