Εβελίνα Παπούλια: "Χωρίς πίστη δεν μπορείς να ολοκληρώσεις κανένα σου όνειρο" | Συνεντεύξεις - planbemag.gr
Plan Be Mag
Συνεντεύξεις

Εβελίνα Παπούλια: “Χωρίς πίστη δεν μπορείς να ολοκληρώσεις κανένα σου όνειρο”

Μια ηθοποιός που μεταμορφώνεται συνεχώς μέσα από τους ρόλους που υποδύεται, εκπέμποντας ωστόσο την ίδια ένταση και το ίδιο πάθος, όπου κι αν την έχεις παρακολουθήσει. Φέτος η Εβελίνα Παπούλια, ως Βέρα στο “Τατουάζ”, ερωτεύεται με πάθος και αφήνεται να παρασυρθεί σε μια περιπέτεια ζωής από τον μυστηριώδη Νικόλα Ρουμπέση, που την αναγκάζει να υπερβεί τα όριά της και να δοκιμάσει τις αντοχές της. “Συναρπαστικό”, θα έλεγε κανείς – όχι όμως τόσο, όσο το γεγονός ότι η ίδια ομολογεί την απόλυτη ταύτισή της με τον ρόλο.
Κι έτσι, σου αποδεικνύει απλά το προφανές: Η Εβελίνα ως ψυχοσύνθεση δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο, πέρα από μια φλογερή χορεύτρια τανγκό.

Συνεντεύξη στη Μαρία Λυσάνδρου

Η Βέρα, ο ρόλος που υποδύεσαι στο “Τατουάζ”, είναι μια γυναίκα δυναμική, η οποία παρόλα αυτά αφήνεται να “χάσει τον έλεγχο”, έχοντας παρασυρθεί από τα συναισθήματά της για τον Νικόλα Ρουμπέση (Ανδρέα Γεωργίου). Ως Εβελίνα ταυτίζεσαι καθόλου με τη Βέρα σ’ αυτό το κομμάτι; Θα υπερέβαινες τον εαυτό σου για χάρη μιας μεγάλης αγάπης;
Ο έρωτας σε οδηγεί σε υπερβάσεις. Σε παρασύρει και κάνεις υπερβολές. Είναι ένα είδος υποταγής, όχι μόνο στον άλλον, αλλά και σε αυτό που εσύ πίστευες πως είσαι και τώρα πρέπει να αναθεωρήσεις.
Ο έρωτας εμπεριέχει τον φόβο μήπως χάσεις τον εαυτό σου μέσω της υποταγής, αλλά και την αδρεναλίνη της “επιβίωσης”, γιατί πολλές φορές σε “σκοτώνει”. Νιώθεις πως θέλεις να “κατασπαράξεις” τον άλλον, όπως το ίδιο νιώθει και ο άλλος για σένα. Αυτό γεννάει το πάθος! Είναι μεγάλη τύχη να μπορείς να αφεθείς σε αυτά τα συναισθήματα. Ποτέ μετά από έναν μεγάλο έρωτα δεν είσαι ο ίδιος άνθρωπος.
Και ναι, ταυτίζομαι με τη Βέρα και μου αρέσει που η Βάνα Δημητρίου στο σενάριο επιδιώκει να βγάλει και αυτήν την πλευρά του χαρακτήρα της.

Επιπλέον, η Βέρα είναι καθηγήτρια χορού – γεγονός που κάνει τον ρόλο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σου. Αναπόφευκτη η κλισέ ερώτηση, λοιπόν: Χορεύτρια ή ηθοποιός; Τι θα έλεγες ότι αισθάνεσαι περισσότερο;
Όταν μπορείς να έχεις και τα δύο μέσα σε έναν ρόλο τηλεοπτικό ή θεατρικό, δεν καταλαβαίνω τον λόγο γιατί πρέπει να διαλέξεις ένα από τα δύο. Άλλωστε, ο ηθοποιός καλείται πλέον και να παίζει και να χορεύει, και να τραγουδάει… κοινώς να μένει πάντα παιδί μέσα του.

Τελικά, ο Ανδρέας Γεωργίου “το ’χει” με τον χορό (μεταξύ μας τώρα…);
Ναι! Μπορεί και είναι ένας πολύ καλός παρτενέρ! Έχει δύναμη, έχει έκφραση και δουλεύει πολύ!

evelina2

Κύπρος, Αγγλία, Αργεντινή: τα γυρίσματα για το “Τατουάζ” περιλαμβάνουν και πολλά ταξίδια. Συναρπαστικό μεν, αλλά… τι προσωπικό τίμημα έχει ένα τόσο απαιτητικό πρόγραμμα;
Κανένα τίμημα. Είναι μέρος της δουλειάς μας όλα αυτά! Εμένα μ’ αρέσουν πολύ τα ταξίδια. Θα μπορούσα να ζήσω έτσι για πάντα! Το μόνο δύσκολο κομμάτι είναι η κούραση.

Ο Ανδρέας Γεωργίου χρησιμοποιεί συχνά ως ηθοποιούς ανθρώπους από την παραγωγή ή ανθρώπους που δεν είναι επαγγελματίες. Πολύς λόγος, ας πούμε, έχει γίνει φέτος για τη συμμετοχή του Γιώργου Αγγελόπουλου στο “Τατουάζ”. Δεν θα ρωτήσω τη γνώμη σου γι’ αυτό, έχουν ήδη λεχθεί πολλά, αλλά τι έχεις εσύ να θυμάσαι από τη συνεργασία σου με τους ανθρώπους αυτούς…
Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος! Ο Ανδρέας είναι ένας άνθρωπος που θέλει να δίνει ευκαιρίες στους άλλους, και αυτό είναι ένα στοιχείο του χαρακτήρα του που μου αρέσει! Όλα τα νέα παιδιά κάνουν την προσπάθειά τους και πιστεύω πως εξελίσσονται καθημερινά. Όλοι από κάπου ξεκινήσαμε και υπήρξαν άνθρωποι που μας στήριξαν.
Πολλές φορές, όταν δίνεις μια ευκαιρία σε ένα νέο παιδί, μπορεί να του ανοίξεις νέους δρόμους και ορίζοντες! Αν μπορείς να είσαι το σκαλοπάτι για να ανέβει, χαίρεσαι που το ένστικτό σου δεν έπεσε έξω, και ήσουν ένα χέρι που το αγκάλιασε και δεν το έσπρωξε ή δεν το εμπόδισε.
Το να ασκούμε αρνητική κριτική στους νέους είναι πολύ εύκολο… Το να τους στηρίζουμε, όμως, ακόμη κι αν κάνουν λάθη, θεωρώ στην ουσία πως είναι υποχρέωσή μας!

Πληκτρολογώ στο Google “Εβελίνα Παπούλια”, ψάχνοντας πληροφορίες για τη συνέντευξη, και μου βγάζει από κάτω: “Εβελίνα Παπούλια ύψος βάρος”, “Εβελίνα Παπούλια ηλικία”, “Εβελίνα Παπούλια σχέση”… Πόσο εύκολο είναι να διαχειριστείς αυτή την αναπόφευκτη παραβίαση (και συχνά παραπληροφόρηση) που φέρνει η δημοσιότητα; Συνηθίζεται ποτέ αυτή η κατάσταση;
Αδιαφορώ παντελώς! Το πιο σημαντικό είναι να ξέρεις εσύ ποιος είσαι, τι αισθάνεσαι και για ποιον λόγο υπάρχεις μέσα σε αυτό το σύστημα. Όλα τα άλλα είναι ανούσια.
Αν θέλει κάποιος να μάθει για εμένα, θα διαβάσει κάτι που έχει αναρτήσει κάποιος άλλος. Αυτό δεν σημαίνει πως είναι δική μου η ανάρτηση, η συγκεκριμένη άποψη, ή ότι αυτά είναι πραγματικότητά μου.


Ο ηθοποιός καλείται πλέον και να παίζει και να χορεύει, και να τραγουδάει… κοινώς να μένει πάντα παιδί μέσα του.


Είσαι καλλιτεχνικός τύπος γενικώς. Το Πάσχα που μας πέρασε, ανάρτησες στον λογαριασμό σου στο Instagram μία αγιογραφία, την οποία είχες ζωγραφίσει η ίδια. Πώς σου προέκυψε η ενασχόληση με τη ζωγραφική – και κυρίως με ένα τόσο ιδιαίτερο είδος, όπως η αγιογραφία;
Είναι ένα χόμπι για μένα. Δεν θα μπορούσα ποτέ να είμαι ζωγράφος γιατί, πολύ απλά, βαθιά μέσα μου, είμαι ένα μοναχικό άτομο. Η αλήθεια είναι πως δεν θα ήθελα ποτέ τη μοναχικότητά μου να την κάνω άποψη ζωής. Ήρθαμε σε αυτή τη ζωή για να μοιραζόμαστε στιγμές και αισθήματα με τους ανθρώπους που υπάρχουν γύρω μας.

eveleina3

Πέρα από την καλλιτεχνική έκφραση μέσα από τη ζωγραφική, η ενασχόληση με την αγιογραφία εκφράζει, ενδεχομένως, και κάποια άλλη, πιο εσωτερική ανάγκη; Είσαι θρησκευόμενη ως άνθρωπος;
Έχω πίστη. Όπως έχω πίστη σε εσένα που δεν σε ξέρω ή στον κάθε άνθρωπο που θα γνωρίσω. Πάντα βλέπω το καλό κομμάτι του άλλου και συμβαδίζω μ’ αυτό.
Χωρίς πίστη δεν μπορείς να ολοκληρώσεις κανένα σου όνειρο. Αν για κάποιους σημαίνει “πιστεύω στον Θεό”, τότε ναι, είμαι μέρος αυτού του κόσμου, αλλά πιστεύω με τελείως διαφορετικό τρόπο από κάποιον που μπορεί να πηγαίνει κάθε μέρα στην εκκλησία.
Θεός για εμένα είναι η αγάπη και η συγχώρεση. Όχι η τιμωρία…

Έχεις μιλήσει στο παρελθόν για μεταφυσικές εμπειρίες που έχεις βιώσει. Να υποθέσω ότι, σε κάποια στιγμή, έχεις μπει στη διαδικασία να ψάξεις τέτοια θέματα, για πολλούς αμφιλεγόμενα; Και θα το προχωρήσω λίγο ακόμα: θεωρείς ότι είναι χρήσιμο να έχει τέτοιες προσλαμβάνουσες ένας καλλιτέχνης, ο οποίος “καταπιάνεται” με την ανθρώπινη ψυχή στη δουλειά του;
Είμαστε περίεργης ψυχοσύνθεσης άνθρωποι οι ηθοποιοί. Είναι κομμάτι της εξέλιξής μας όλα όσα βλέπουμε ή δεν βλέπουμε γύρω μας. Η έκτη αίσθηση ή η διορατικότητα είναι μέσα μας. Μπαίνουμε συνεχώς σε μια παράλληλη διάσταση. Υπάρχουν και τα διαστήματα της ζωής μας που γινόμαστε κάποιος άλλος, αλλά ταυτόχρονα ζούμε και την αντικειμενικά ρεαλιστική μας πραγματικότητα.
Αν μπορούσαμε να τα ξέραμε όλα, να ήμασταν όλα, να γινόμασταν το όλον με όλη τη γνώση του, αυτό θα ήταν η ευτυχία μας!

Και για να επιστρέψουμε στα… εγκόσμια: Τι λέει το πρόγραμμα για τη συνέχεια; Τι να περιμένουμε από σένα στο άμεσο μέλλον;
Γυρίσματα για το “Τατουάζ” μέχρι και αρχές Αυγούστου. Και την επόμενη σεζόν, και “Τατουάζ” και θέατρο.