Ελεονόρα Μανόνα: «Όταν γράφεις για παιδιά, γίνονται όλα πιο φωτεινά και αισιόδοξα!» | Συνεντεύξεις - planbemag.gr
Plan Be Mag
Συνεντεύξεις

Ελεονόρα Μανόνα: «Όταν γράφεις για παιδιά, γίνονται όλα πιο φωτεινά και αισιόδοξα!»

«Κρυφτό»: Έτσι λέγεται το πρώτο τραγούδι για παιδιά που έγραψε η Ελεονόρα Μανόνα. Και όπως πολύ σωστά το σκέφτηκε, το κρυφτό δεν το παίζει ένας, το παίζουν πολλοί! Έτσι, σ' αυτό το τραγούδι, «συμπαίκτες» της είναι ο Στάθης Δρογώσης, ο Μανώλης Φάμελλος και η Μαρία Παπαγεωργίου. Και φυσικά... πολλά παιδιά! Με αυτή τη γλυκιά αφορμή, μιλήσαμε με την Ελεονόρα για το «Κρυφτό», για το album της που είναι στα σκαριά, αλλά και για την Αθήνα, η οποία τη γοήτευσε τόσο, ώστε να της αφιερώσει ολόκληρη δισκογραφική δουλειά...

Μαρία ΛυσάνδρουΜαρία Λυσάνδρου

«Κρυφτό», το πρώτο σου τραγούδι για παιδιά. Πώς είναι να γράφει κανείς για παιδιά; Ποιες οι διαφορές με το να γράφεις για… μεγάλους;
Όταν γράφεις για παιδιά, γίνονται όλα πιο φωτεινά και αισιόδοξα! Μπαίνεις και εσύ στη θέση ενός παιδιού, και ψάχνεις τις πιο απλές και κατανοητές λέξεις και μελωδίες για να εκφράσεις ίσως τις πιο βαθιές σκέψεις!
Το αντιμετωπίζω με την ίδια ευθύνη τού να γράψω ένα τραγούδι για μεγάλους. Ίσως η ευθύνη είναι μεγαλύτερη, γιατί πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός με τον στίχο όταν απευθύνεσαι στις ευαίσθητες ψυχές των παιδιών. Τα παιδιά είναι οι πιο γλυκο-αυστηροί κριτές, παρατηρούν και προσέχουν τα πάντα. Δεν μπορείς να ξεγελάσεις ένα παιδί!
Στα τραγούδια των «μεγάλων», τα πράγματα λίγο σοβαρεύουν, ανάλογα και με το τι θέλεις να εκφράσεις. Ωστόσο, έχεις και μία ελευθερία να μιλήσεις για όλα χωρίς να τα φιλτράρεις τόσο. Προσωπικά, είτε γράφω για παιδιά, είτε για μεγάλους, μ΄ αρέσει η πιο αισιόδοξη σκέψη και γραφή, χωρίς να το «πετυχαίνω» πάντα…

Στο όλο εγχείρημα συμμετέχουν ο Μανώλης Φάμελλος, η Μαρία Παπαγεωργίου και ο Στάθης Δρογώσης. Πώς ακριβώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;
Αρχικά σκέφτηκα ότι θα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον μία απλή μελωδία του κουπλέ να πάρει διαφορετικές αποχρώσεις, μέσα από τις διαφορετικές χροιές και το ξεχωριστό ύφος του κάθε καλλιτέχνη! Το κρυφτό, επίσης, είναι ένα παιχνίδι που παίζεται από πολλούς! Αυτό ήθελα να συμβεί και στο τραγούδι. Να τραγουδήσουμε όλοι μαζί! Σκέφτηκα, λοιπόν, να καλέσω καλλιτέχνες που θαυμάζω και με τους οποίους έχω ξανασυνεργαστεί στο παρελθόν.
Με τον Στάθη Δρογώση είναι η δεύτερη φορά που συνεργαζόμαστε δισκογραφικά, ενώ έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές και επί σκηνής. Με τον Μανώλη Φάμελλο είχαμε επίσης γνωριστεί και συνεργαστεί επί σκηνής σε ένα φεστιβάλ. Τη Μαρία Παπαγεωργίου τη γνώρισα και από κοντά σε ένα ραδιοφωνικό πρωτοχρονιάτικο αφιέρωμα που είχε διοργανώσει ο Φοίβος Δεληβοριάς, όπου ήμασταν η μπάντα του! Με τη Μαρία, όμως, μας ένωσε και κάτι άλλο! Η μικρή της ανιψιά, που συμμετείχε με τη χορωδία στην ηχογράφηση του τραγουδιού και που την έχω μαθήτρια στο σχολείο!
Είναι μεγάλη τιμή για έναν νέο καλλιτέχνη να τραγουδάνε τραγούδια του τόσο σημαντικοί καλλιτέχνες, και πραγματικά τους ευχαριστώ ολόψυχα.

Στο τραγούδι ακούμε και τη χορωδία του Δημοτικού Σχολείου «Δελασάλ». Κι ενώ είσαι και καθηγήτρια Μουσικής, άρα έχεις επαφή με παιδιά, αυτό είναι εντελώς διαφορετικό. Πώς είναι να συνεργάζεται κανείς με παιδιά;
Κρύβει πολλά συναισθήματα η συνεργασία με παιδιά. Έχει πολλά χαμόγελα και γέλια, πολλές εκπλήξεις, αλλά σίγουρα και μεγάλη ευθύνη, γιατί σε βλέπουν σαν πρότυπο. Ό,τι τους πεις ισχύει, οπότε πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός στην όποια σου φράση ή κίνηση. Χρειάζεται κατανόηση, υπομονή και, φυσικά, μεγάλη αγάπη. Έχεις ταυτόχρονα πολλούς ρόλους όταν δουλεύεις με παιδιά, που πρέπει να τους φέρεις εις πέρας.
Προσωπικά, περνάω πολύ ευχάριστα με παιδιά συνεργάτες! Με εμπνέουν και μου μεταδίδουν αυτή την αισιοδοξία και ενέργεια! Αυτό το έμφυτο ένστικτο για ζωή! Μπορείς, επίσης, να κάνεις υπέροχες συζητήσεις, και είναι απίστευτο το πόσο εύκολα μαθαίνουν και το πόσο εμπνευσμένα δημιουργούν. Η παιδική ηλικία είναι η ηλικία που μπορείς να δημιουργήσεις με τον πιο αυθόρμητο τρόπο, δίχως άγχος, με χαρά, και χωρίς να σε κατακρίνει κανένας.

Το «Κρυφτό» είναι ένα από τα τραγούδια του album που ετοιμάζεις, το οποίο έχει θέμα την «πόλη». Μίλησέ μας λίγο γι’ αυτό – για την επιλογή του θέματος, για το περιεχόμενο, τους συντελεστές…
Η αλήθεια είναι ότι δεν έψαχνα ένα θέμα και είπα «θα γράψω για την πόλη». Προέκυψε! Η πόλη η ίδια με ενέπνευσε.
Τη λατρεύω την Αθήνα. Ήρθα στη μεγαλούπολη στα 19 μου, από μία μικρότερη πόλη, την Πάτρα, και εντυπωσιάστηκα! Περπατάω με τις ώρες στην Αθήνα. Πάντα κάτι θα δω ή θα ακούσω που θα με εμπνεύσει. Μπορεί να τραβήξω μία απλή φωτογραφία ή να γράψω γι’ αυτό μια μουσική, ένα στίχο. Έτσι, λοιπόν, δημιουργήθηκαν κάποιες ιστορίες στο μυαλό μου με την πόλη. Ήθελα να αναφερθώ σε κάτι που με εμπνέει, είναι όλη μου η ζωή εδώ. Μία πόλη με το γκρι της, αλλά και με το χρώμα της. Με τη γκρίνια, αλλά και τα γέλια της. Με τους σοβαρούς και τους γελωτοποιούς της! Μία πόλη, που η ανατολή της σε γεμίζει φως και αισιοδοξία για τη νέα ημέρα – νέα αρχή (“Sunrise”, το κομμάτι με το οποίο θα ανοίγει ο δίσκος), και η δύση της σε φέρνει αντιμέτωπο με ό,τι συνάντησες, με ό,τι γέλασες ή έκλαψες.
Είναι αρκετοί οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτή τη δουλειά, και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό! Ο βασικός μου συνεργάτης και παραγωγός του δίσκου είναι ο Μάριος Γληγόρης, ένας ταλαντούχος μουσικός και συνθέτης-ενορχηστρωτής κινηματογραφικής μουσικής, και όχι μόνο.

Πού μπορούμε, λοιπόν, να ακούσουμε το «Κρυφτό» και πότε να περιμένουμε το ολοκληρωμένο album;
Το «Κρυφτό» κυκλοφορεί από την Μinos EMI και μπορείτε να το ακούσετε σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες μουσικής. Η Θένια Κουρέλη έχει δημιουργήσει ένα πολύ όμορφο animation βίντεο για το «Κρυφτό», που μπορείτε να βρείτε στο Youtube! Το album ολόκληρο προβλέπεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2023.

Τι άλλο να περιμένουμε από σένα στο κοντινό μέλλον;
Θα κυκλοφορήσουν 2-3 singles ακόμα πριν βγει ολόκληρος ο δίσκος, και έρχονται και κάποιες live εμφανίσεις που θα ανακοινωθούν σύντομα!