Ο Κωνσταντίνος Μπουλούγαρης είναι ένας ταλαντούχος σολίστ κιθάρας, ο οποίος τιμά την Ελλάδα και τη μουσική σε κάθε ευκαιρία – είτε σε ρεσιτάλ εντός συνόρων, είτε σε διαγωνισμούς στο εξωτερικό. Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του cd, με τίτλο «Η Υψίφωνη Κιθάρα», ο Κωνσταντίνος μας μιλά για τη σχέση των νέων με την κλασική κιθάρα, για τον ρόλο των social media στην προώθηση της μουσικής, αλλά και για τα όσα θα ακούσουμε στη νέα του αυτή δουλειά.
συνέντευξη στη Μαρία Λυσάνδρου
Σε μια εποχή, στην οποία καθιερώνεται όλο και περισσότερο η ψηφιακή μουσική, πώς ένας νέος καλλιτέχνης επιλέγει να επιμένει “κλασικά”, μένοντας αφοσιωμένος στην κλασική κιθάρα;
Ο λόγος που με ωθεί να υπηρετώ την κλασική μουσική είναι το ότι η Δυτικοευρωπαϊκή Λόγια μουσική αποτέλεσε τη βάση και την πληροφορία που χρειάστηκαν πολλά μεταγενέστερα μουσικά στυλ. Γίνεται μια βάση που σηματοδοτεί και φανερώνει την ιστορία να μη σε παρακινεί να αφοσιωθείς σε αυτή;
Συνεπώς, αυτή η εξέχουσα διαχρονική μουσική διακατέχεται από μια υψηλή αισθητική και είναι σε θέση να ερεθίσει πνευματικά και ψυχολογικά τον κάθε ακροατή της. Η κλασική κιθάρα αποτελεί ένα εκπληκτικό μουσικό όργανο, με ιστορία και ρεπερτόριο που αγγίζει τους 6 αιώνες! Φανταστείτε την κληρονομιά που κουβαλά αυτό το όργανο και τις εικόνες που μας μεταφέρει από το παρελθόν και όχι μόνο.
Έχει απήχηση η κλασική μουσική στους νέους ανθρώπους σήμερα; Τι σου έχει δείξει η εμπειρία σου μέσα από τα ρεσιτάλ που πραγματοποιείς;
Διακρίνω συνεχώς ξεκάθαρο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό από τους νέους ανθρώπους προς το πρόσωπο του κλασικού ρεπερτορίου. Πιστεύω η νεολαία διατηρεί ακουστικά κριτήρια, όμως ένα ζήτημα εγείρεται όταν η σημερινή ψηφιακή εποχή βομβαρδίζει τον μέσο ακροατή με περιττό και μπερδεμένο όγκο πληροφορίας.
Έπειτα, θεωρώ πως ευθύνη πέφτει και στους ίδιους τους μουσικούς εκτελεστές και συνθέτες, οι οποίοι πρέπει να δίνουν το «παρών» σε συναυλιακές αίθουσες και θέατρα όσο το δυνατόν περισσότερο, αν θέλουμε να μιλάμε για διατήρηση και αύξηση του κοινού που ενδόμυχα αναζητά αυτή την εξαίρετη μουσική.
Θεωρείς ότι τα social media μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα αποτελεσματικό μέσο προβολής και προώθησης της μουσικής που εσύ υπηρετείς;
Τα social media αποτελούν αξιόλογο μέσο προβολής κλασικού μουσικού υλικού, όπως και για κάθε άλλο μουσικό είδος. Πλεονέκτημα της διαδικτυακής προβολής είναι η αμεσότητα και το εύρος χρηστών που κατέχει.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε το cd σου, με τίτλο «Η Υψίφωνη Κιθάρα», κάνοντας λόγο για την κλασική κιθάρα σε μια ασυνήθιστη εκδοχή της. Για εξήγησέ μας λίγο τι θα πει αυτό.
Για ένα τόσο δημοφιλές όργανο όπως η κιθάρα, θα ήταν κρίμα να μην αναφερθούμε στις αλλαγές που έχει υποστεί στην κατασκευή της μέσα στους αιώνες.
Η σημερινή 6χορδη κιθάρα, αλλά κυρίως το μπάσο χόρδισμά της, είναι μια αλλοίωση που υπέστη στα τέλη του 18ου αιώνα. Πρωτύτερα οι κιθαριστές, κυρίως στην Ισπανία, έπαιζαν σε εξαιρετικά υψηλό χόρδισμα, αποδίδοντας ένα πιο λυρικό και γλυκό ηχητικό αποτέλεσμα. Μάλιστα, η αρχαιοελληνική Κιθάρα ήταν μια κατ’ εξοχήν υψίφωνη λύρα, ενώ το κούρδισμα της σημερινής κιθάρας συγκρίνεται με το κούρδισμα στην αρχαιοελληνική Βάρβιτο (βαθύφωνη εκδοχή του ιδίου οργάνου). Η μεταστροφή σε πιο μπάσο χόρδισμα συνέβη λόγω χρήσης της κιθάρας στη συνοδεία χορών και τραγουδιών.
Στο CD μου «Η Υψίφωνη Κιθάρα» αποτυπώνεται το αυθεντικό συχνοτικό εύρος που κάποτε σταμάτησε να υπάρχει στην κιθάρα. Η «Αισθητική Κερτσόπουλου» αναβιώνει τις ιστορικές μορφές και κουρδίσματα της κιθάρας, και είναι ο καρπός χρόνιας έρευνας πάνω σε όλα τα στάδια εξέλιξης της Κιθάρας, από τον μοναδικό σολίστ, κατασκευαστή οργάνων και χορδών, συνθέτη, συγγραφέα και εφευρέτη κ. Γεώργιο Κερτσόπουλο, που έχω την τύχη να μου προσφέρει την εμπειρία του.
Τι ακριβώς θα ακούσουμε σε αυτό το cd;
Στο νέο CD «Η Υψίφωνη Κιθάρα», ακούγονται έργα των σπουδαίων συνθετών: Francis Cutting, Luis de Narvaez (Αναγέννηση), Johann Sebastian Bach (Μπαρόκ), Francisco Tarrega (Ρομαντισμός), Agustine Barrios Mangore, Antonio Lauro, Manuel Ponce & Emilio Pujol (Μοντέρνα Εποχή).
Και από που μπορεί κανείς να το προμηθευτεί;
Η ηλεκτρονική προ-πώληση του CD γίνεται μέσω της επίσημης ιστοσελίδας μου www.konstantguitar.com. Διαθέσιμο για ψηφιακό «κατέβασμα» (download) θα είναι από τις 27 Σεπτεμβρίου και εξής στην ιστοσελίδα μου, αλλά και στις δημοφιλείς πλατφόρμες πώλησης iTunes, Spotify, GooglePlay κ.λπ.
https://www.facebook.com/constantguitar/
https://www.instagram.com/konstantguitar/
https://www.facebook.com/kertsopoulosaesthetics/