Είναι δύο ευφυέστατοι τύποι –τον Κώστα τον γνωρίζω προσωπικά, ο Πέτρος πλήρωσε για να το γράψω αυτό– που κατάφεραν να γεμίσουν με ατάκες τη διαδικτυακή μας ζωή. Η μεγαλύτερή τους επιτυχία, όμως, είναι ότι “έχωσαν” τις ατάκες αυτές και στην καθημερινότητα, στις παρέες, στις οικογένειες, γεγονός που δείχνει τη δυναμική που έχει αυτή η σουρεάλ, σύγχρονη μορφή ανέκδοτων που απροκάλυπτα διοχετεύουν στην αγορά οι Κώστας Κρίνος και Πέτρος Ντόκος. Τα Ancient Memes έχουν περισσότερους από μισό εκατομμύριο ακόλουθους στα social media, έχουν βιβλίο, έχουν φανατικούς οπαδούς, ορκισμένους εχθρούς και πλάνο ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Να, αυτά δεν μπορώ…
συνέντευξη στον Θεόδουλο Παπαβασιλείου
Να το πάμε λίγο από την αρχή. Πώς προέκυψε η συμμαχία Αθήνα – Καβάλα;
Κώστας: Με τον Πέτρο γνωριστήκαμε πριν τα Ancient Memes και είχαμε συνεργαστεί όταν εκείνος ήταν ο ενορχηστρωτής του Provocateur. Στην πορεία, εγώ έφτιαξα τη σελίδα και εκείνος είδε μια προοπτική που μου έκανε τη ζωή πιο εύκολη και με βοήθησε στο να μπορέσω να αφοσιωθώ και να ζω από αυτό που μου αρέσει να κάνω.
Πέτρος: Κάποιοι άνθρωποι θα σε προβληματίσουν, άλλοι θα σε αμφισβητήσουν και κάποιοι θα σ’ αποκαλέσουν τρελό – μάλλον λέει ένα ρητό. Με τον Κώστα δεν συνέβη τίποτα απ’ τα τρία, απλά συναντήσαμε τη ζωή που ψάχναμε να ζήσουμε. Τι έρωτας, θεέ μου; Να, αυτά δεν μπορώ.
Και το “αρχηγείο” πού βρίσκεται; Πώς γίνεται ο σχεδιασμός, ο συντονισμός όλων αυτών που βλέπουμε στη σελίδα;
Κώστας: Το “αρχηγείο” μας βρίσκεται σε μυστική τοποθεσία 12 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Έχουμε και καταφύγια σε διάφορα σημεία με ιδιαίτερη ενεργειακή συμπεριφορά, “εξοχικά” μας αρέσει να τα λέμε. Ο σχεδιασμός γίνεται σε κάποιο απ’ αυτά τα εξοχικά, ο συντονισμός σε κάποια άλλα και στο αρχηγείο γυρνάμε για έναν ύπνο, άντε και για να βάλουμε κανένα πλυντήριο.
Πέτρος: Στην περιέργεια μας για τα πάντα κατοικεί. Έτσι σκάει η αφορμή να σχεδιάσουμε, βρίσκεται η ενέργεια να συντονίσουμε κι έρχεται ο ενθουσιασμός να προσφέρει χαμόγελα στη σελίδα.
Έχετε ξεκάθαρους ρόλους ή ασχολείστε και οι δύο με όλα;
Κώστας: Εγώ ασχολούμαι κυρίως με το δημιουργικό κομμάτι και με το να συγχύζω τον Πέτρο, και εκείνος κυρίως με το να συγχύζει εμένα και να ψάχνει συνέχεια για κάτι καινούριο, για μια νέα γωνία για να πούμε αυτά που έχουμε να πούμε.
Πέτρος: Όσο το επιτρέπει ο θεός, θα ασχολούμαστε με όλα.
Μεταξύ σας επικοινωνείτε με ολοκληρωμένες προτάσεις ή με ατάκες;
Κώστας: Κυρίως με ατάκες, πολλές φορές τις δοκιμάζουμε σε εμάς και στους φίλους μας πριν τις δώσουμε στον κόσμο μέσα από κάποιο meme.
Πέτρος: Ο άνθρωπος θυμάται ελάχιστα, καταλαβαίνει λίγα και μπορεί να γελάσει με τα πάντα. Γιατί να λέμε πολλά;
Τα πρώτα σας memes τα βλέπετε και νιώθετε περήφανοι ή τα θεωρείτε λίγο “παιδικά”, σε σχέση με την εξέλιξή σας και το περιεχόμενο που βγάζετε τώρα;
Κώστας: Σίγουρα τώρα πια, σχεδόν 20.000 memes μετά το πρώτο που έφτιαξα, η τεχνική έχει αλλάξει, το αποτέλεσμα είναι πιο άρτιο αισθητικά και οι εικόνες σίγουρα ταιριάζουν πιο καλά με το κείμενο. Σίγουρα, όμως, τα πρώτα memes έχουν μια άλλη βαρύτητα, κουβαλάνε μια νοσταλγία, πού και πού ξαναφτιάχνουμε κάποιο από εκείνα, έτσι σαν έναν μικρό φόρο τιμής στα memes που ξεκίνησαν όλη αυτήν την υπέροχη ιστορία.
Πέτρος: Όλα θέλουν να πάνε στον παράδεισο, κανένα δεν θέλει να πεθάνει. Είναι εκεί να μας θυμίζουν πώς ξεκίνησε όλο αυτό και μια μέρα, στο μέλλον, να μας ξαφνιάζουν με το πόσο άλλαξε.
Κάπου είπατε πως όλα ξεκίνησαν από την ανάγκη σας να τα βλέπετε όλα ως αστείο. Υπήρξαν ή υπάρχουν ακόμη θέματα, κατηγορίες, άτομα κ.ά. που είπατε ότι «αυτά δεν τ’ αγγίζουμε» ή, έστω, «θα είμαστε πιο προσεκτικοί όταν τα πιάσουμε στο στόμα μας»;
Κώστας: Μετά από πολλά reports και αρκετά memes που το facebook “κατέβασε”, μπορώ να πω ότι η πολιτική ορθότητα μάς έχει κλείσει στην περιοχή και μας χτυπάει ανελέητα. Γίνεται όλο και πιο δύσκολο το να μπορέσεις να αστειευτείς με συγκεκριμένα θέματα, όπως η θρησκεία ή κάποια εθνική γιορτή, χωρίς να θιχτεί κάποιος. Μοιραία προσαρμοστήκαμε και είμαστε πολύ προσεκτικοί στα θέματα με τα οποία θα ασχοληθούμε.
Πέτρος: Αυτομαστίγωμα δηλαδή; Ξεκάθαρα όχι, ελεύθεροι είμαστε και τέτοιοι θα παραμείνουμε. Αφήνουμε την αντίληψή μας να καταλαβαίνει το πλαίσιο της ματαιότητας στην οποία κατοικούμε: «Κάντε αστεία κάθε μέρα και να είναι πολύ αστεία για όλους και να μην ενοχλούν κανένα τα αστεία σας» κι από ’κει και πέρα δημιουργούμε στο πλαίσιο που μας κάνει ευτυχείς.
Οι περισσότερες αντιδράσεις/αρνητικά σχόλια έρχονται από συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων; Μπορώ να υποθέσω π.χ. ότι οι πολύ θρησκευόμενοι μπορεί να είναι πιο “αυστηροί”, οι πιο μεγάλοι σε ηλικία, οι “πολύ πατριώτες”…
Κώστας: Μέσα έπεσες, αλλά παίζει και το εξής στατιστικό στοιχείο: 9 στους 10 που νιώθουν να θίγονται από κάποιο meme, έχουν ένα προφίλ στο φβ γεμάτο ελληνικές σημαίες και αποφθέγματα του Παΐσιου, του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Αϊνστάιν, και κάποιο share για να κερδίσουν από ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου, μέχρι μισό κιλό φέτα Αμφιλοχίας.
Πέτρος: Θα πρότεινα να ασχοληθούμε μ’ όσους προσφέρουν αγάπη. Κούρασε η σόσιαλ συνθήκη που κάποιος έρχεται μη εποικοδομητικά να παραθέσει το χέιτ του κι όλοι του δίνουν προσοχή. Κρίμα να ξεχνάμε αυτούς που αγαπάμε.
Απαντάτε σε όλα τα μηνύματα που λαμβάνετε;
Κώστας: Ναι, είναι πολύ σημαντική για μας η επικοινωνία με τους φίλους της σελίδας, μας αρέσει να βλέπουμε αυτά που μας στέλνουν, να τα συζητάμε, να τους λέμε με ποιο πρόγραμμα μπορούν να φτιάξουν τα δικά τους memes. Υπάρχουν παιδιά που στέλνουν τις δημιουργίες τους εδώ και 3 χρόνια, και όλο αυτό το εκτιμούμε και το γουστάρουμε πάρα πολύ.
Πέτρος: Τα κορίτσια της σελίδας ξενυχτάνε μ’ ένα μυστικό, να απαντάνε σε κάθε τυχερό. Δεν θα κάναμε χωρίς Λένα και Κίκα.
Έχετε κατεβάσει memes λόγω αντιδράσεων;
Κώστας: Ναι, έχει συμβεί αυτό. Δεχτήκαμε παράπονα για κάποια memes όλα αυτά τα χρόνια, και κάποια αναγκαστήκαμε να τα κατεβάσουμε για να δείξουμε και έμπρακτα ότι σε καμία περίπτωση σκοπός μας δεν είναι το να αστειευτούμε για κάτι προσβάλλοντας κάτι άλλο.
Πέτρος: Με μια απλή αναγωγή στο πόσα έχουν ανέβει (15.000+) και πόσα έχουν κατέβει (15-), εύκολα καταλαβαίνουμε πως δεν αξίζει περαιτέρω κουβέντα.
Έχετε ανεβάσει κάποια λόγω πιέσεων ή για να κάνετε τη χάρη σε κάποιον φίλο;
Κώστας: Έχουμε ανεβάσει για να βοηθήσουμε, μετά από μηνύματα που δεχτήκαμε από τον κόσμο, στην περίπτωση της τραγωδίας στο Μάτι, που και γι’ αυτό ακόμα δεχτήκαμε σφοδρή κριτική από κάποιους που, προφανώς, αρκούνται στις προσευχές… Αλλά και για να βοηθήσουμε τον Μπάμπη, έναν φίλο της σελίδας που έψαχνε τρόπο να πείσει τη Μαρία να βγει μαζί του για ένα ποτό.
Πέτρος: Παλεύουμε να είμαστε πιστοί και συνεπείς στην ταυτότητα και τον χαρακτήρα μας. Αν σ’ αυτόν τον χώρο χωράνε χάρες, why not?
Γιατί πιστεύετε ότι κάποιες κατηγορίες έχουν “ξεφύγει” και έχουν γίνει τόσο αγαπητές; Ο τροχός για παράδειγμα…
Κώστας: Ο τροχός πιστεύω πως είναι όλα αυτά τα μικρά ή μεγάλα ενοχλητικά πράγματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά και όλοι τα έχουμε κράξει με τους φίλους μας. Είναι η ευκαιρία μας να δικάσουμε κάποιον, δεν είναι τυχαίο που πάντα ο κόσμος διαλέγει την πιο σκληρή, την πιο βασανιστική τιμωρία από αυτές που εισηγούμαστε.
Πέτρος: Απ’ όσα πραγματικά πιστεύουμε και πιστέψαμε, παράπονο δεν έχουμε πάντως. Συνταγή επιτυχίας δεν υπάρχει, πόσω μάλλον σε τόσο δυναμικό περιβάλλον. Ναι, είναι πολλά όσα ξεκίνησαν για να καούν, αλλά αυτό είναι μέρος της διαδικασίας να γεννηθεί ένας τροχός.
Η βιβλιοθήκη και γενικά οι εμπορικές συναλλαγές;
Κώστας: Όλοι μας έχουμε εμπλακεί στο μεγάλο κεφάλαιο της ζωής που λέγεται «λιανική πώληση» ως πελάτες και κάποιοι από εμάς είχαμε την ατυχία να μπλεχτούμε με το κομμάτι της πώλησης. Όλοι έχουν δει, έχουν ακούσει για έναν ιδιότροπο πελάτη, για κάποιον που δεν ξέρει τι θέλει και ταλαιπωρεί τον υπάλληλο και, μέσα σ’ αυτό, τα memes βλέπουν τον εαυτό τους, το βλέπουμε στα σχόλια.
Πέτρος: Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο; Τέτοια ένστικτα βγαίνουν εδώ και, πώς να το κάνεις, κατοικούν σε όλες τις ανθρώπινες ψυχές.
Και ο “πέφτουλας” παύλα “γύπας”;
Κώστας: Εδώ είναι η διαρκής μάχη των δύο φύλων, γύπες Vs κάρχιες, η άεναη αναμέτρηση για την τελική επικράτηση.
Πέτρος: Δεν θα ’θελα να εκθέσω την προσωπική μου ζωή δημοσίως.
Εσείς ξεχωρίζετε κάποια κατηγορία λίγο περισσότερο από τις άλλες;
Κώστας: Αυτόν τον καιρό αγαπάω λίγο παραπάνω την ατάκα «θα σας ειδοποιήσουμε», ωστόσο ποτέ δεν ξεχνάω και δεν χάνω την ευκαιρία να παίξω με κάποια από τις πολλές ατάκες που καθιέρωσε η σελίδα.
Πέτρος: Στα “Αλάνια” video clips είναι το μυαλό μου, προσπαθώ να βρίσκω τον χρόνο να βγάζουμε πιο συχνά.
Ο ανταγωνισμός σάς αγχώνει, σας πεισμώνει ή σας διασκεδάζει; Με τους ρυθμούς που “ξεφυτρώνουν” σελίδες με αντίστοιχο περιεχόμενο, σε λίγο θα δούμε και “Memes Πέρα Ραχούλας”…
Κώστας: Επί της ουσίας, όλο αυτό το φαινόμενο δείχνει την επίδραση που έχουν τα Ancient Memes στα σόσιαλ και φυσικά το απολαμβάνουμε. Δεν μας πειράζει που μας αντιγράφουν, λογικό είναι, αφού εμείς το ξεκινήσαμε όλο αυτό. Εμείς το μόνο που κάνουμε κάθε μέρα είναι να φτιάχνουμε όλο και καλύτερα memes.
Πέτρος: Αν παίζει ανταγωνισμός σ’ αυτό που κάποτε πίστεψες εσύ και δεν πίστεψε κανείς, παίζει επιτυχία. Επίσης, πρακτικά, ΠΟΙΟΣ ανταγωνισμός; Αυτό που κάνουμε το προσφέρουμε εντελώς δωρεάν. Δεν είναι τίποτε άλλο, παρά αφορμές να γυρίσουν κεφάλια στη δική μας πλευρά.
Αλήθεια, πώς νιώθετε όταν ακούτε ατάκες σας παντού, όταν βλέπετε τόσα likes και shares, και γενικά την επίδραση που έχει η σελίδα στον κόσμο;
Κώστας: Αυτή είναι η μεγαλύτερη χαρά για μένα, να βλέπω τα memes μας να γίνονται μέσο επικοινωνίας, λέξεις μιας νέας γλώσσας που ανήκει σε όλους. Βλέπω κόσμο στον δρόμο, στο μετρό, στα μπαρ να χρησιμοποιεί ατάκες που καθιέρωσε η σελίδα, κι αυτό μου δίνει μεγάλη χαρά.
Πέτρος: Είσαι στον διάδρομο του νοσοκομείου, η μητέρα σου στη ΜΕΘ και εσύ περιμένεις ενημέρωση στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής σου. Σκρολάρεις, γελάς για 3’, ξεχνάς τα πάντα. Υπάρχει κάτι μεγαλύτερο απ’αυτό;
Αυτή η επιτυχία σάς κάνει να σκέφτεστε δύο φορές πριν ανεβάσετε κάτι; Σας καταπιέζει καθόλου το ότι περιμένει ο κόσμος κάτι εξίσου καλό και ακόμα καλύτερο meme από το προηγούμενο για να γελάσει;
Κώστας: Όπως είπα, θέλουμε κάθε μέρα να βγάζουμε καλύτερα memes, αυτό έχουμε στο μυαλό μας και πιέζουμε, εγώ τον Πέτρο κι εκείνος εμένα, για ολοένα καλύτερο περιεχόμενο. Ναι, μας απασχολεί πολύ το τι θα ανέβει τώρα πια, καθώς έχουμε μειώσει την ποσότητα και, έτσι, είμαστε πολύ πιο αυστηροί.
Πέτρος: Τα ’πε όλα ο Κώστας. Πάντως, περισσότερο σκεφτόμασταν στην αρχή και μέχρι να γίνει όλο αυτό, παρά τώρα.
Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο meme;
Κώστας: Ένα που δεν έχω φτιάξει ακόμα.
Πέτρος: Ένα που δεν έχω σχεδιάσει ακόμα.
Και του κοινού;
Κώστας: Είναι τόσο πολλά, αλλά ένα που έκανε πάταγο πρόσφατα ήταν στο φορμάτ «θα σας ειδοποιήσουμε» και όλα τα video clips με τη χορωδία.
Πέτρος: Το κοινό ξεχνά γρήγορα κι έτσι αγαπά. Στην ταχύτητα που πάνε σήμερα τα πράγματα, όλα κρίνονται κάθε μέρα.
Το χιούμορ μόνο ενώνει τον κόσμο ή μπορεί και να τον “χωρίσει”;
Κώστας: Δυστυχώς και τα δύο. Πλέον αυτός που δεν θα γελάσει με κάποιο αστείο, νιώθει την ανάγκη να στο πει, σε καθιστά υπεύθυνο για την κακοκεφιά του, θα μαλώσει αυτούς που γέλασαν με κάτι που αυτός δεν βρήκε αστείο. Σίγουρα, όμως, περισσότερο ενώνει τον κόσμο σε παρέες που χρησιμοποιεί αστεία σαν θεμέλιο της επικοινωνίας τους.
Πέτρος: Θα ήθελα να τον χωρίζει μόνο. Θα ’χε περισσότερη πλάκα.
Απλά τον αποφορτίζει ή τον εκπαιδεύει επίσης;
Κώστας: Θέλω να πιστεύω ότι κάνει και τα δύο, η εκπαίδευση γίνεται μέσα από την αποφόρτιση. Πολλές φορές μας ρωτάνε για κάποιον πίνακα ή κάποιο άγαλμα, κι εμείς τους δίνουμε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούμε.
Πέτρος: Η εκπαίδευση διά του γέλιου είναι εμπειρία βιωματική κι, αν τέτοια ήταν γενικά, θα ’χαμε άλλη κοινωνία μπρος μας.
Τι δεν είναι χιούμορ για εσάς;
Κώστας: Το να μην μπορείς να κάνεις χιούμορ γιατί κάποιος θα παρεξηγηθεί, δεν έχει καθόλου πλάκα.
Πέτρος: Οτιδήποτε επιτηδευμένο ή σκηνοθετημένο, χάνει τον αυθορμητισμό και ξεχνά το πλαίσιο, τον χρονισμό και τον τρόπο.
Έχετε βγάλει και ένα βιβλίο. Θα έχουμε και συνέχεια σε αυτό το κομμάτι;
Κώστας: Είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό το βιβλίο, είναι κάτι που το ήθελα πολύ. Σίγουρα θα επανέλθουμε με δεύτερο βιβλίο κάποια στιγμή, σκεφτόμαστε μάλιστα και ένα e-book που θα δέχεται νέα memes μέσα από updates.
Πέτρος: Για τα μπλουζάκια δεν είπε τίποτα, ο αλήτης.
Τι προσωπικούς και επαγγελματικούς στόχους θέσατε για τα επόμενα χρόνια;
Κώστας: Θέλω να συνεχίσω να έχω το ίδιο κέφι, την ίδια όρεξη να κάνω memes και σιγά-σιγά να αναπτύξουμε ένα πιο εκπαιδευτικό περιεχόμενο, να μιλήσουμε με τον δικό μας τρόπο για τη μυθολογία, τη φιλοσοφία, τα αρχαία μνημεία, τους άθλους του Ηρακλή και τους συμβολισμούς που κρύβονται μέσα τους, το μπάντμιντον και τα γεμιστά χωρίς κιμά.
Πέτρος: Να έρθουν δίπλα μας μυαλά με τα οποία θα εμπνευστούμε αμοιβαία, να γίνει βήμα-βήμα μια ομάδα που θα περιβάλλει όλο αυτό που χρόνια πριν ξεκινήσαμε. Υπάρχουν παιδιά να ζήσουν απ’ το ταλέντο τους. Αν τους δώσουμε τέτοια ευκαιρία, πολλαπλασιάζουμε τη δική μας ευτυχία.
https://www.facebook.com/realancient/
https://www.instagram.com/ancientmemes/
http://ancientmemes.gr/
Σκίτσα: Κώστας Ρούσσος
https://www.facebook.com/KroussIllustrations