Νίκος Σταδιάτης: "Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό και ευλογημένο για τις συνεργασίες που έχω κάνει" | Συνεντεύξεις - planbemag.gr
Plan Be Mag
Συνεντεύξεις

Νίκος Σταδιάτης: “Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό και ευλογημένο για τις συνεργασίες που έχω κάνει”

Έχει μία ανεπιτήδευτη ευγένεια, που θα σε κάνει να τον συμπαθήσεις χωρίς δεύτερη σκέψη. Και όταν ανέβει στη σκηνή με το ακορντεόν του, χωρίς δεύτερη σκέψη πάλι, θα παρασυρθείς από τις νότες και τα λόγια του. Στην περίπτωση του Νίκου Σταδιάτη, δεν χωράνε δεύτερες σκέψεις. Είναι από τα ταλέντα της νέας γενιάς που σε κερδίζουν από την πρώτη στιγμή. 

Συνεντεύξη στον Θεόδουλο Παπαβασιλείου

Πολλοί κιθαρίστες λένε ότι ξεκίνησαν γρατζουνώντας μια κιθάρα όταν ήταν παιδιά ή ντραμίστες θυμούνται να κάνουν φασαρία με κατσαρόλες και κουτάλες. Για το ακορντεόν, όμως, δεν μπορώ να φανταστώ το ξεκίνημα…
Κάπως έτσι γίνεται και με το ακορντεόν, μη νομίζετε! Στην περίπτωσή μου, ξεκίνησα με πιάνο. Έπαιζα κάποια χρόνια, όταν κάποια στιγμή στη χορωδία του σχολείου χρειάστηκε ακορντεόν… Κι έτσι ξεκίνησαν όλα!

Ποια ήταν η πρώτη σου δουλειά;
Η πρώτη μου αξιόλογη δουλειά ήρθε όταν ήμουν 21 ετών. Η Μαρίζα Ρίζου με εμπιστεύτηκε, δίνοντάς μου βήμα, και περάσαμε 2 χρόνια παρέα μαζί με την υπέροχη μπάντα της!

Πώς ένιωσες όταν πρωτοβγήκες μπροστά σε κοινό;
Είμαι άτομο που αγχώνεται γενικά και για τα πάντα. Η Μαρίζα ήδη είχε πολύ κόσμο στα live της, οπότε φανταστείτε το άγχος μου! Ευτυχώς, όταν “έπεσε” η πρώτη νότα, λύθηκα κι έβγαλα τον εαυτό μου…

Είσαι μόλις 24 ετών και έχεις ήδη στο βιογραφικό σου πολύ σημαντικές συνεργασίες. Πέραν του ταλέντου, έπαιξε ρόλο και η τύχη, το καλό timing;
Σίγουρα ο παράγοντας “τύχη”, πέρα από το ταλέντο και την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου, είναι καταλυτικός. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό και ευλογημένο για τις συνεργασίες που κατάφερα να χτίσω αυτά τα τρία μόλις χρόνια που βρίσκομαι στον χώρο.

Κώστας Μακεδόνας, Πλέγμα, Μαρίζα Ρίζου, Γεωργία Νταγάκη… Βοήθησέ με αν ξεχνάω κάποιους. Τι σου έχουν προσφέρει όλες αυτές οι συνεργασίες;
Κάθε συνεργασία είναι μια νέα οικογένεια! Εκτός από χαρά, φίλους και πολλά ταξίδια μετά μουσικής, ουσιαστικά “κοινωνικοποιείσαι”, για να μπορέσεις να συνεχίσεις την πορεία σου στον μουσικό κόσμο, τόσο “παικτικά”, όσο και σε ανθρώπινο επίπεδο.
Θα μπορούσα να αναφερθώ στον καθένα τους προσωπικά και να εξιστορώ στιγμές άπειρου γέλιου, δείχνοντας πόσο όμορφα έχω περάσει, πέρα από τη μαγεία τού να βρίσκεσαι στη σκηνή μαζί τους.

Δεύτερη χρονιά φέτος με τον Σταμάτη Κραουνάκη, στις “Γραμμές”. Πώς είναι να συνεργάζεσαι με μια τόσο σημαντική καλλιτεχνική προσωπικότητα;
Ο Σταμάτης είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ελληνική μουσική, τόσο για τα τραγούδια που έχει γράψει, αλλά και γι’ αυτά που έχει ερμηνεύσει. Μια “περσόνα” που βγαίνει στη σκηνή και παίρνει όλο τον κόσμο μαζί του. Μια καλλιτεχνική ιδιοφυΐα, με αστείρευτο συναίσθημα!
Ο Σταμάτης, πέρα από οικογένειά μου πια, είναι και ένα μεγάλο σχολείο… Δίνει σημασία στα πάντα και, όταν είσαι δίπλα του, κάθε μέρα εξελίσσεσαι!

stadiatis2

Τι κρατάς ως μαθήματα από αυτή τη συνεργασία;
Νομίζω τρία είναι τα μεγάλα μαθήματα από τον Σταμάτη:
1. Να ζεις αυτό που τραγουδάς… Η ερμηνεία καθηλώνει!
2. Όταν έχεις δίπλα σου ανθρώπους που σ’ αγαπάνε και σε στηρίζουν, μη φοβάσαι τίποτα!
3. Μην “κρύβεσαι” πίσω από το μικρόφωνο!

Μας έχεις δώσει κι ένα πολύ όμορφο τραγούδι, το “Ξανά στην αρχή”. Τι να περιμένουμε στη συνέχεια;
Έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις με την Panik Records για επόμενο κομμάτι. Υπάρχει πολύ θετικό κλίμα και από τις δύο μεριές, επομένως κάποια στιγμή θα μπει και αυτό στο πρόγραμμα.

Τι άλλο “τρέχεις” αυτή την περίοδο;
Αυτή την περίοδο, εκτός από το “Φίλα με… στις Γραμμές”, με τον Σταμάτη και τη Σπείρα, θα κάνουμε κάποιες εμφανίσεις με τον Κώστα Μακεδόνα σε όλη την Ελλάδα, ενώ παράλληλα συμμετέχω στην παράσταση του Χρήστου Νικολάου “Τι είδε το φεγγάρι”, στο Θέατρο Σταθμός, με εξαιρετικούς συντελεστές, όπως η Ευριδίκη, η Σοφία Κουρτίδου, η Ευγενία Λιάκου και ο Αντώνης Παλαμάρης. Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Θέμης Καραμουρατίδης.

Και τι άλλο θα ήθελες ιδανικά να δοκιμάσεις, να γνωρίσεις στο άμεσο μέλλον;
Νομίζω ότι το πιο όμορφο πράγμα στη μουσική είναι να παίζεις με πολλούς ανθρώπους. Έτσι κι εγώ, λοιπόν, εύχομαι και ελπίζω να συνεχίσω να κάνω νέες συνεργασίες με αξιόλογους καλλιτέχνες, μεγαλώνοντας τόσο τους μουσικούς μου ορίζοντες, όσο και τον αριθμό των ανθρώπων που θα έχω τη χαρά να αποκαλώ “φίλους” και “οικογένεια”!
Φωτογραφία: Αφροδίτη Ζαγγανά

Ο Νίκος Σταδιάτης συμμετέχει στην παράσταση του Σταμάτη Κραουνάκη “Φίλα με… στις Γραμμές” με τη Σπείρα – Σπείρα, κάθε Σάββατο στις 22:00, Κυριακή στις 19:00 #Familytime και Δευτέρα στις 21:00 (Γραμμές Live: Κωνσταντινουπόλεως 111, Κεραμεικός).
Κάθε Τετάρτη στις 21:15 εμφανίζεται στην παράσταση “Τι είδε το φεγγάρι”, στο Θέατρο Σταθμός (Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο).