Νίνα Μαζάνη | Συνέντευξη - planbemag.gr
Plan Be Mag
Νίνα Μαζάνη
Συνεντεύξεις

Νίνα Μαζάνη: «Η μουσική είναι η… επίσημη σχέση μου»

Η Νίνα Μαζάνη είναι ό,τι πιο «φρέσκο» σε ήχο κυκλοφορεί στην ελληνική pop μουσική και, γι' αυτό, αξίζει να τη γνωρίσουμε λίγο καλύτερα. Η φωνή της έχει κάτι «μαγνητικό» που σε ταξιδεύει, ντύνοντας ιδανικά τους funk - jazz - soul - pop ήχους που και η ίδια αγαπάει τόσο πολύ. Το τελευταίο διάστημα την ακούμε στη «Γη της Ελιάς», να τραγουδάει τρυφερά για το «νόημα της ζωής», αφού πρώτα μας είχε τραγουδήσει για μια... αγαπημένη νύχτα που μυρίζει γιασεμί. Η δε συνεργασία της με τον Γιάννη Χριστοδουλόπουλο έχει οδηγήσει σε «Αυτό το τραγούδι» που πρέπει ν' ακούσεις οπωσδήποτε αυτή την άνοιξη (και το καλοκαίρι, και το φθινόπωρο...).

Η Νίνα Μαζάνη είναι ό,τι πιο «φρέσκο» σε ήχο κυκλοφορεί στην ελληνική pop μουσική και, γι’ αυτό, αξίζει να τη γνωρίσουμε λίγο καλύτερα. Η φωνή της έχει κάτι «μαγνητικό» που σε ταξιδεύει, ντύνοντας ιδανικά τους funk – jazz – soul – pop ήχους που και η ίδια αγαπάει τόσο πολύ. Το τελευταίο διάστημα την ακούμε στη «Γη της Ελιάς», να τραγουδάει τρυφερά για το «νόημα της ζωής», αφού πρώτα μας είχε τραγουδήσει για μια… αγαπημένη νύχτα που μυρίζει γιασεμί. Η δε συνεργασία της με τον Γιάννη Χριστοδουλόπουλο έχει οδηγήσει σε «Αυτό το τραγούδι» που πρέπει ν’ ακούσεις οπωσδήποτε αυτή την άνοιξη (και το καλοκαίρι, και το φθινόπωρο…).

Και τραγουδίστρια, και ηθοποιός… Δεν θα σου ζητήσω να επιλέξεις τι από τα δύο θεωρείς ότι σε χαρακτηρίζει περισσότερο. Θα σε ρωτήσω, όμως, με ποιον τρόπο «μιλάει» καθένα από αυτά στην ψυχή σου…

Η μουσική είναι η μεγαλύτερη και πιο φυσική μου ανάγκη, είναι η… επίσημη σχέση μου. Ξέρω ότι θα ζήσω μαζί της μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Με το θέατρο έχουμε πιο περιστασιακές σχέσεις, μου λείπει, να σου πω την αλήθεια. Έχω καιρό να αναμετρηθώ με κάποιον ρόλο και με εξιτάρει η ιδέα.

Πώς θα περιέγραφες τον εαυτό σου ως τραγουδίστρια; Ποιο είναι το στυλ και ο ήχος σου;

Από τη στιγμή που ξεκίνησα να ασχολούμαι με το τραγούδι, αγάπησα την funk, jazz, soul και pop μουσική. Ήθελα να τραγουδάω ξενόγλωσσα και να είμαι καλή σε αυτό. Ειδικά με την μπλουζ ήμουν ερωτευμένη. Αυτή η μελαγχολία των φοιτητικών μου χρόνων ήρθε και κούμπωσε στα τραγούδια του είδους.

Σήμερα έχει ανοίξει κατά πολύ η βεντάλια, οπότε θα σου πω ότι ο ήχος μου είναι ένα μωσαϊκό από όλα αυτά τα είδη.

Ας μιλήσουμε για τη δύναμη της μουσικής… Μπορεί η μουσική και όλα τα συναισθήματα που φέρει, να επικοινωνηθούν χωρίς ήχο; Και το ρωτάω αυτό σε ένα κορίτσι που έχει μάθει τη Νοηματική Γλώσσα, η οποία ουσιαστικά προϋποθέτει «μη-ήχο». Έχω διαβάσει ότι, παλαιότερα, την έχεις χρησιμοποιήσει και σε κάποια live σου…

Μπορούμε να επικοινωνήσουμε ένα συναίσθημα με χιλιάδες τρόπους. Έτσι και με την μουσική. Το έχουν αποδείξει χιλιάδες άνθρωποι, καλλιτέχνες και μη, κωφοί και μη, όποια αναπηρία και αν έχουν.

Η νοηματική γλώσσα είναι πάμπλουτη και πολύ εκφραστική. Το έκανα σε κάποια live ναι, όσο ακόμη είχα μεγαλύτερη επαφή με τη γλώσσα. Σίγουρα κάποια στιγμή θα αναθερμανθούν οι σχέσεις μας.

Έχεις κάνει μία πολύ όμορφη διασκευή του τραγουδιού «Η νύχτα μυρίζει γιασεμί» του Μάριου Τόκα και του Σαράντη Αλιβιζάτου. Γιατί ειδικά αυτό το τραγούδι;

Γιατί είναι το πιο καλοκαιρινό, αεράτο, νοσταλγικό τραγούδι που ξέρω. Δεν υπάρχει κάτι πιο όμορφο από μια νύχτα που μυρίζει γιασεμί.

Νίνα Μαζάνη

Και μια και είμαστε σε μια νοσταλγική διάθεση… αν σου ζητούσα να μου πεις τρία τραγούδια που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το «soundtrack» των παιδικών σου χρόνων, ποια θα μου έλεγες;

Τα «Somewhere only we know» των Keane, το «Your song» του Elton John και το «You know I’m no good» της Amy Winehouse.

«Αυτό το τραγούδι» είναι για µένα, πρωτίστως, ένας τρόπος να σας συστηθώ από την αρχή.

Τραγουδάς «Το Νόημα της Ζωής», ένα τραγούδι που ακούγεται στη σειρά του MEGA «Η Γη της Ελιάς». Κατ’ αρχάς, πώς είναι να ακούς τη φωνή σου μέσα σε μία τέτοια συνθήκη; Να σε ακούς, δηλαδή, ως υπόκρουση σε μια δραματική σκηνή στην τηλεόραση;

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να βλέπεις πώς συνδυάζεται ένα τραγούδι με μια ιστορία αγάπης. Δεν είχα ακριβή εικόνα για το πού και πώς θα το συνέδεαν, αλλά μου φάνηκε πολύ συγκινητικό.

Κι αν σε ρωτούσα ποιο είναι για σένα το νόημα της ζωής;

Μπορώ να απαντήσω με έναν στίχο; «Τι γλυκό να σ’ αγαπούν και να σου το λένε».

Το νόημα της ζωής είναι οι άνθρωποί μου, αυτοί στους οποίους μπορώ να ακουμπήσω. Η σχέση μου, η οικογένεια, οι φίλοι, αλλά ακόμα και οι συνάδελφοι μου.

Η μουσική επένδυση των τηλεοπτικών σειρών, τα τελευταία χρόνια, υπήρξε αφορμή για να γραφτούν πολλά ωραία τραγούδια και να ακουστούν από τους δέκτες μας και νέες, φρέσκιες φωνές. Πόσο σημαντικός είναι αυτός ο εναλλακτικός τρόπος προβολής για ένα νέο καλλιτέχνη;

Όντως, δίνονται  πολύ καλές ευκαιρίες σε έναν καλλιτέχνη να αναδειχθεί, και ειδικά μέσα από μια σειρά με την οποία ο κόσμος ταυτίζεται, περνώντας από πολλά κύματα συγκινήσεων.

Αν το καλοσκεφτείς, έχουμε λατρέψει μουσικές από ταινίες ανά τα χρόνια. Sountracks και τραγούδια που θα μας μείνουν αξέχαστα, γιατί υπήρχε η δύναμη της εικόνας που έφερνε ένα πολύ δυνατό αποτέλεσμα.

«Αυτό το τραγούδι» είναι η καινούργια σου μουσική πρόταση, σε μουσική και στίχους Γιάννη Χριστοδουλόπουλου. Μίλησέ μου λίγο γι’ αυτό…

Αυτό το τραγούδι, θα σου πω την αλήθεια, το λάτρεψα από το πρώτο άκουσμα. Πριν ακόμη ολοκληρωθεί η ενορχήστρωση. Ήξερα ότι θέλω να το τραγουδήσω. Ο ρυθμός, αλλά και η γλυκόπικρη ιστορία για την οποία μιλά, με κέρδισε.

Αυτό το τραγούδι είναι για μένα (πρωτίστως) ένας τρόπος να σας συστηθώ από την αρχή, αλλά και για όλους όσους θυμούνται πώς είναι να αφιερώνεις ένα τραγούδι σε κάποιον.

Θα σε ακούσουμε κάπου στο άμεσο μέλλον; Ποια είναι τα σχέδιά σου;

Όσο μιλάμε, η κυκλοφορία του δίσκου μου είναι σε τελική ευθεία, και είμαι να κλαίω και να γελάω ταυτόχρονα… Είμαι πολύ περήφανη για τις συνεργασίες μου, για τη δουλειά που κάναμε όλοι, και για το αποτέλεσμα.

Ναι, φυσικά,θα με ακούσετε! Το καλοκαίρι θα είμαι γύρω-τριγύρω σε Αθήνα, και όχι μόνο. Και για τον χειμώνα ετοιμάζουμε, μαζί με έναν λατρεμένο μου καλλιτέχνη που θαυμάζω και σέβομαι, ένα τρελό combo που θα σηκώσει πολύ κόσμο από τα σπίτια του να έρθει να μας δει (μα καλά, τέτοια αυτοπεποίθηση βρε κορίτσι μου;)!

 

 

H Νίνα Μαζάνη στο Instagram