Ρένος Ρώτας: "Κυνηγώ με πάθος τις δουλειές που θέλω να κάνω" | Συνεντεύξεις - planbemag.gr
Plan Be Mag
Συνεντεύξεις

Ρένος Ρώτας: “Κυνηγώ με πάθος τις δουλειές που θέλω να κάνω”

Θα περίμενε κανείς να έχει το “υφάκι” του νέου, ωραίου και ανερχόμενου. Ωστόσο, ο Ρένος Ρώτας, παρά το γεγονός ότι έχει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, στερείται “ύφους” και ενδιαφέρεται κυρίως για το ήθος και την αξιοπρέπεια της πορείας του. Χώρισε, περιόδευσε, μετακόμισε και βρίσκεται κάπου μεταξύ Ρόδου, Ινδίας και Κύπρου, για τις ανάγκες της νέας καθημερινής σειράς του Alpha “Αστέρια στην άμμο”, στην οποία και πρωταγωνιστεί.

Συνέντεύξη στον Θεόδουλο Παπαβασιλείου 

Έψαχνα λίγο να βρω κάποια πράγματα για εσένα και είδα έναν κακό χαμό με links σχετικά με έναν πρόσφατο χωρισμό σου. Σε ενοχλεί να παίρνει τόση έκταση η προσωπική σου ζωή;
Όχι ιδιαίτερα. Καθένας μπορεί να γράφει και να λέει ό,τι θέλει. Εγώ τις δηλώσεις μου τις έχω κάνει.

Θεωρείς ότι, ενδεχομένως λόγω “απειρίας”, έδωσες τροφή για την προσωπική σου ζωή που μετά ξέφυγε λίγο από τα Μέσα;
Από τη στιγμή πλέον που, κατά μία έννοια, είσαι δημόσιο πρόσωπο, θα ασχολούνται, νομίζω, με την προσωπική σου ζωή, δώσεις δεν δώσεις δικαιώματα. Άλλες φορές θα παίρνει μεγαλύτερη έκταση, άλλες μικρότερη.

Είναι κάτι που θα ήθελες να προστατέψεις λίγο περισσότερο στο μέλλον;
Όχι. Σε αυτά λειτουργώ με έναν αυθορμητισμό της στιγμής που, προς το παρόν, δεν με έχει ενοχλήσει κάποια αντίδραση σε αυτόν.

Τελικά, γιατί χώρισες;
Έρχεται μια δύσκολη χρονιά επαγγελματικά για εμένα, φορτωμένη, και το καλοκαίρι ήταν πολύ γεμάτο. Σε συνδυασμό και με μια δύσκολη χρονιά για την Κλέλια (Ανδριολάτου), αποφασίσαμε από κοινού να χωρίσουν –έστω για ένα χρονικό διάστημα– οι δρόμοι μας. Πολύ αγαπημένα.

Μόλις έχεις ολοκληρώσει μια μεγάλη και πολύ επιτυχημένη περιοδεία. Τι αισθήματα σου έχει αφήσει αυτή η συμμετοχή σου στην παράσταση “Κατά φαντασίαν ασθενής”;
Μοναδική εμπειρία με τον Πέτρο Φιλιππίδη. Μέγας δάσκαλος θεάτρου, συνολικά, και πιο εξειδικευμένα στην κωμωδία. “Μυρίζει” θέατρο ο συγκεκριμένος άνθρωπος, και ήμουν πολύ τυχερός που βρέθηκα στο πλευρό του, έστω και για μία καλοκαιρινή σεζόν. Γιατί είμαι μεγάλος “κλέφτης” εγώ! Όταν βρω άνθρωπο που έχει να δώσει πράγματα, θα πάρω όσα περισσότερα μπορώ.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό “μάθημα” που έχεις αποκομίσει από την παράσταση αυτή;
Εξυπηρετούμε απλά την ιστορία ως ηθοποιοί, αφηγούμαστε την ιστορία, δεν πρέπει να την ξεχνάμε. Η ιστορία είναι πάνω από όλα, και όχι η ιδέα μας για το θέατρο ούτε το όραμά μας, αλλά απλά να πούμε αυτό που τόσο άψογα έχει γράψει στη συγκεκριμένη περίσταση ο Μολιέρος.

Αυτή η “νομαδική” ζωή μιας περιοδείας σε εξιτάρει; Σου αρέσει;
Μου αρέσει πολύ, αλλά με κούρασε λίγο φέτος, γιατί συνδυάστηκε και με τα γυρίσματα της σειράς. Αυτό με δυσκόλεψε, καθώς δεν μπορούσα να κάνω ένα διάλειμμα, να ξεκουραστώ, να φορτίσω τις μπαταρίες μου και να επιστρέψω στη δουλειά. Αλλιώς, μου αρέσει. Είναι κουραστικό, αλλά μου αρέσει.

Σε παλαιότερή σου συνέντευξη, είχες πει ότι αυτό που σε άγχωνε περισσότερο σε αυτό το επάγγελμα είναι οι δυσκολίες που μπορεί να έχει η συνύπαρξη, η συναναστροφή με τόσους διαφορετικούς κόσμους, αναφερόμενος στους ηθοποιούς, τους σκηνοθέτες, την παραγωγή κ.ά.. Αυτό είναι κάτι που εξακολουθεί να σε φοβίζει στις καινούργιες δουλειές;
Θέλει κάθε φορά να επαναπροσδιορίζεις την ισορροπία μεταξύ των ανθρώπινων σχέσεων. Έχω σταθεί λίγο τυχερός σε αυτό το κομμάτι. Μέχρι σήμερα έχω συναντήσει, από την παραγωγή μέχρι τον πιο κοντινό μου συνεργάτη-συνάδελφο που συναντιόμαστε στη σκηνή, πολύ καλές περιπτώσεις ανθρώπων, που δεν χρειάστηκε να λειτουργήσω κάπως. Δημιουργήθηκε, δηλαδή, μια ισορροπία από την αρχή μέχρι το τέλος της συνεργασίας.
Θεωρώ ότι είμαι τυχερός, γιατί έχω ακούσει διάφορα σε αυτόν τον χώρο, που δεν συμπίπτουν με αυτά που εγώ έχω ζήσει μέχρι σήμερα, και είναι πέντε χρόνια που δουλεύω φουλ σε αυτή τη δουλειά.


Ακόμα δεν είμαι έτοιμος ηθοποιός. Κάθε μέραπου περνάει, μαθαίνω. Και στο γύρισμα και από τους συνεργάτες μου.


rwtas2

Αν καταπιεζόσουν πολύ σε μία δουλειά, λόγω κακών ισορροπιών, θα μπορούσες να σηκωθείς και να φύγεις ή θα το έβλεπες αυστηρά επαγγελματικά και θα έλεγες “Θα το φάω τώρα μέχρι τέλους”;
Είμαι… στυγνός επαγγελματίας. Αν έχω αναλάβει μια δουλειά, θα τη φέρω εις πέρας. Θα κάνω υπομονή. Έχω τεράστια υπομονή και δείχνω μεγάλη κατανόηση σε όποιο πρόβλημα και να βγάζει ο άλλος.

Ανέφερες πριν το θέμα της τύχης… Είσαι μόλις 5 χρόνια στον χώρο και έχεις κάνει ήδη πολύ σημαντικές συνεργασίες, τόσο τηλεοπτικά όσο και θεατρικά. Νιώθεις τυχερός, δικαιωμένος που επέλεξες τελικά την υποκριτική αντί την ΑΣΟΕ…;
Βεβαίως. Αυτό που μου επιβεβαιώνει την επιλογή μου, ας πούμε, δεν είναι οι δουλειές που μου έχουν τύχει, αλλά το γεγονός ότι εγώ εξακολουθώ να κυνηγώ με το ίδιο πάθος τις δουλειές που θέλω να κάνω. Οι δουλειές δεν μου προσφέρθηκαν, έχουν προκύψει από προσωπικό “κυνήγι”.

Αυτές οι πολύ γερές καλλιτεχνικές ρίζες που υπάρχουν από τον προπάππου, τον παππού, τον πατέρα σου, νιώθεις ότι σε “βαραίνουν” λίγο, σε δεσμεύουν στο θέμα των επιλογών σου;
Καθόλου! Ήταν τόσο φιλελεύθεροι άνθρωποι και με τόσο ανοιχτούς ορίζοντες, που δεν θα μου επέτρεπαν να ακολουθώ συγκεκριμένες επιλογές. Αυτό που έχω μάθει από αυτούς είναι να χαράζω τον δικό μου δρόμο, τη δικιά μου πορεία, με ένα ήθος, απλά, μια αξιοπρέπεια. Τίποτα άλλο.

Ο προπάππος σου, ο Βασίλης Ρώτας, σου έχει δημιουργήσει και ένα “κόλλημα” με τον Σαίξπηρ;
Ναι, αυτό ισχύει. Θα ήθελα μια περίοδο της ζωής μου να ανεβάζω μόνο Σαίξπηρ, να εντρυφήσω όσο περισσότερο μπορώ σε αυτόν. Είναι ένα δύσκολο είδος θεάτρου, που δεν το έχουμε τόσο μέσα μας, αλλά θα μου άρεσε, γιατί έχει ένα παραμύθι, μια ξεκάθαρη ιστορία, είναι πολύ κοντά στο θέατρο που θα ήθελα εγώ να κάνω.

Πάμε λίγο στα “Αστέρια στην άμμο”. Τι σε έκανε να πεις το “ναι” σε αυτήν τη νέα σειρά που ξεκινάει τώρα στον Alpha;
Μου άρεσε πάρα πολύ το σενάριο που μου έστειλαν, σε συνδυασμό και με τους υπόλοιπους συντελεστές, αλλά και η απίστευτη αγάπη που μου έχουν δείξει ο Κούλης Νικολάου και ο Αντρέας Γεωργίου. Όλα αυτά συνέβαλαν στο να πω το “ναι” και, κάθε μέρα που περνάει, είμαι πολύ ευτυχισμένος που είμαι σε αυτή τη δουλειά. Πραγματικά είναι όλοι τους υπέροχοι.

Για πες λίγο τις πρώτες εμπειρίες από τα γυρίσματα…
Έχουμε ταξιδέψει παντού! Έχουμε πάει Ινδία, Ρόδο, Κύπρο… Μόνο τα ταξίδια να βάλεις, είναι μοναδική εμπειρία! Σε συνδυασμό με την παρέα που έχει δημιουργηθεί, που έχουμε απίστευτη δημιουργική διάθεση και πολύ καλό κλίμα, τι να πω! Πραγματικά, μη μας ματιάσουν!

Τι μπορούμε να πούμε για τη σειρά;
Είναι μια κοινωνική σειρά γύρω από τις ανθρώπινες σχέσεις, με προβλήματα από το παρελθόν που σταδιακά έρχονται στην επιφάνεια…. Όλοι έχουν κάτι να κρύψουν και, σιγά σιγά, ο καθένας αναγκάζεται να φανερώσει τα “χαρτιά” του, δυσκολεύοντας τους υπόλοιπους.

Και επιτέλους εσύ θα παίξεις για πρώτη φορά το “κωλόπαιδο”;
Δεν είναι ακριβώς “κωλόπαιδο”! Αλλά ναι, δεν είναι το καλό παιδί, που συνήθως με βάζουν να κάνω. Επέμεινα λίγο σε αυτό, στο να κάνω εγώ το “κακό παιδί”. Είναι ένας δικηγόρος φιλόδοξος, από καλή οικογένεια, που θα κάνει τα πάντα για να πετύχει αυτά που θέλει.

Σε τρομάζει καθόλου η έννοια του καθημερινού;
Δεν με τρομάζει ακριβώς. Έχω μια ανασφάλεια να μην αρχίσουν οι “εκπτώσεις” κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Από αυτό που βλέπω μέχρι σήμερα, τα πάμε πολύ καλά. Δηλαδή, από τα 40 πρώτα επεισόδια, είμαι υπέρ το δέον ικανοποιημένος. Ελπίζω απλά μέσα στη χρονιά, που θα τρέχουν τα γυρίσματα, θα πρέπει να βγει υλικό, θα πιέζει το κανάλι και θα πιέζει η παραγωγή, να μη χαλάσει η ποιότητα, προκειμένου να έχουμε ένα γρήγορο αποτέλεσμα.

Την υπερέκθεση και τα συνεχή γυρίσματα που φέρνει μια καθημερινή σειρά τα φοβάσαι ή θεωρείς αυτή τη συνεχή τριβή ως “σχολείο”;
Όχι, δεν τη φοβάμαι. Εγώ τη δουλειά μου κάνω. Κλήθηκα αυτή τη χρονιά να ενσαρκώσω έναν ρόλο σε καθημερινό. Θα το κάνω όσο καλύτερα μπορώ και θα μάθω όσα περισσότερα μπορώ. Ακόμα δεν είμαι έτοιμος ηθοποιός. Κάθε μέρα που περνάει, μαθαίνω. Και στο γύρισμα και από τους συνεργάτες μου.
Είμαι δίπλα σε απίστευτους ανθρώπους, έτσι; Είναι η Μίρκα Παπακωνσταντίνου, ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος, η Μυρτώ Αλικάκη, ο Πέτρος Λαγούτης· είναι λίγα από τα ονόματα των συντελεστών που πραγματικά έχουν να μου μάθουν τόσα πολλά.

Θα σου λείψει καθόλου το θέατρο;
Ναι, θα μου λείψει. Ελπίζω στη δεύτερη σεζόν να καταφέρω να τα συνδυάσω. Είναι μεγάλος ο ρόλος και θέλει μια αφοσίωση. Επιπλέον, δεν γνωρίζω την Κύπρο και χρειάζομαι μια περίοδο προσαρμογής. Θα προσπαθήσω…

Αληθεύει ότι μετακομίζεις στην Κύπρο;
Ναι, λόγω της σειράς.

Σε ιντριγκάρει η αλλαγή αυτή;
Πολύ, ναι. Είναι μια ευκαιρία να στραφώ στον εαυτό μου, να βελτιωθώ σε κάποια πράγματα…

Αν βρεις χρόνο!
…Θα βρω, θα βρω! Για τον εαυτό μου θα βρω! Φέτος το έχω πάρει απόφαση.

Κινηματογράφος;
Μεγάλη αγάπη. Ζήλεψα τώρα που είδα το τρέιλερ του κυρίου Γαβρά που πήγε στις Κάννες. Ελπίζω να σταθώ και εκεί τυχερός και να κάνω μια ωραία συνεργασία, γιατί είναι ένας άλλος κλάδος, με τον οποίο δεν έχω μέχρι σήμερα ασχοληθεί.

Τα social media τι ρόλο παίζουν στη ζωή σου; Τι σχέση έχεις;
Προσπαθώ να προσαρμοστώ, να μη χάνομαι, γιατί είναι και αυτό κομμάτι της δουλειάς. Είναι διαφήμιση για το θέατρο, διαφήμιση για την τηλεόραση. Το χρησιμοποιούμε και επαγγελματικά πλέον, είναι ένα “χαρτζιλίκι”, ας πούμε, για τους καλλιτέχνες.
Καλό είναι να υπάρχει μέσα στην καθημερινότητά μας, χωρίς όμως να υπερβάλλουμε. Δεν είμαι υπέρ του εθισμού στα social media. Όσο μπορώ, θέλω να το ισορροπώ.

Τι θα ευχόσουν για τη νέα σεζόν που ξεκινάει τώρα;
Εύχομαι μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα που θα βοηθήσουν την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία του συνανθρώπου μας. Γιατί το έχουμε χάσει λίγο. Έχει ο καθένας κλειστεί στον εαυτό του και δεν κοιτάμε λίγο παραπέρα…